28.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL - E-ticaret yaparak ürününü internet üzerinden satmak isteyen girişimciler için pek çok devlet desteği bulunuyor. Ticaret Bakanlığı’nca onaylanan e-ticaret sitelerine üyelik giderleri yüzde 60 oranında ve e-ticaret sitesi başına yıllık 15 bin 102 TL’ye kadar destekleniyor. Bu tutar, her takvim yılı başında (TÜFE + Yİ-ÜFE)/2 oranında güncelleniyor. Şirketler, destekten en fazla 3 e-ticaret sitesi için ve e-ticaret sitesi başına en fazla 2 yıl süresince yararlanabiliyor. E-ticaret sitelerinde yer alan site içi reklam ve rekbam bandı (banner) giderleri için de destek alınabiliyor.
Elektronik ticareti ihracatta kullananlar, daha geniş kapsamlı desteklere de ulaşabiliyor. İşini büyüten e-tüccar için Amerika pazarı da büyük bir fırsat. Ancak bu ülkeye açılmak için bazı noktalara dikkat etmek önem taşıyor.
Site 3 yıl kullanılmalı
E-ticarette destek alabilmek için onay şartları şöyle:
- Onay talep edilen site, başvuru tarihi itibariyle en az 3 yıldır kullanımda olmalı.
- Site özgün olarak geliştirilmiş olmalı. Hazır tasarım şablonları kullanılan siteler ile özgün geliştirilmiş yabancı dil ara yüzleri olmayan sitelere onay verilmiyor.
- Merkezi Türkiye’de bulunan siteler yabancı dil desteği sağlamalı ve yabancı dildeki sayfalarında Türkçe ifade yer almamalı.
- Site altyapısı tüm internet tarayıcılarında sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanmalı ve sitede yer alan linkler aktif olmalı. Site en az yüzde 99 oranında erişilebilir olmalı ve sitenin trafik altyapısı yoğun site ziyaretlerini kaldırabilecek seviyede olmalı.
- Merkezi Türkiye’de bulunan sitelerin işletici şirketlerinin ödenmiş sermayesi en az 100 bin TL, yıllık cirosu (net satışlar) en az 250 bin TL olmalı.
- Sitenin toplam aktif ücretli üye sayısı, yabancı siteler için en az bin 500, merkezi Türkiye’de bulunan siteler için en az 500 olmalı.
- Bir web sitesinin kaç kişi tarafından ne sıklıkla ziyaret edildiği, ziyaretçilerin sitede geçirdiği ortalama süre ve kaç sayfada dolaştıkları gibi verileri değerlendiren Alexa dünya sıralamasında, yabancı siteler için en fazla ilk 175 bin, merkezi Türkiye’de bulunan siteler için en fazla 400 bin arasında olmalı.
- Arama motorları üzerinden “site:siteadı” formatında yapılacak indekslenmiş aramalarda en az 30 sonuç gösterilmesi.
- Merkezi Türkiye’de bulunan sitelerin, Google Analytics üzerinde hesabı olmalı ve Ticaret Bakanlığı’nca erişimin sağlanması için ekonomi.etd@gmail.com hesabına yetki verilmeli.
Ziyaretçi şartı
- Merkezi Türkiye’de bulunan sitelerin son 12 ayda, her ay için oturum (tekil ziyaretçi) sayısı en az 10 bin olmalı. Bu sayının bakım, yenileme gibi durumlarda sağlanamaması halinde, sitenin onayının devamına Bakanlık karar vermeye yetkili.
- Merkezi Türkiye’de bulunan sitelerin toplam yıllık ziyaretçilerinin yüzde 50’sinin yabancı kaynaklı olması. Yıllık yurtdışı ziyaretçi sayısı en az 200.000 olan sitelerde bu koşul aranmıyor.
- Aynı IP üzerinden ya da site içeriği ile ilgisiz IP bloklarından yoğun olarak giriş yapıldığı tespit edilen sitelere onay verilmiyor.
- Ücretli üye şirketlerin profil sayfalarında unvan, iletişim ve faaliyet bilgiler yer almalı.
Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde sitenin üye firma ekranlarına erişim için Bakanlığa “test firma” kullanıcı adı ve şifresi tanımlanmalı.
Uçtan uca e-ihracat
E-İhracatı uçtan uca yapabilen, doğrudan tüketiciye ulaşan e-ticaret satış modellerine, yeterli insan kaynağı ve bilgi birikimine sahip, yurt dışı depolama dağıtım veya iade yönetim imkanları ile yurt dışı pazar yerleri entegrasyonu olan ve imalatçı şirketlerin üretimlerini e-ihracata yönlendirecek şirketlere ise “e-ihracat konsorsiyumu” statüsü veriliyor. Pazara giriş rapor desteği kapsamında, e-ihracat konsorsiyumları, perakende e-ticaret siteleri ve pazar yerlerinin yurt dışında e-ticarete ilişkin pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın aldıkları sektör, ülke ve e-ihracat odaklı raporlara ilişkin giderleri yüzde 50 ve yıllık 1.5 milyon liraya kadar destekleniyor.
‘Her cep telefonu adeta bir mağaza’
Mentoreis CEO’su İlhan Selçuk, e-ticaretin Türkiye’de 15 yıllık geçmişi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Doğal kaynakların ve nüfusun haritadaki dağılımını düşündüğümüzde, e-ticaret ülkemizde potansiyeli oldukça yüksek bir sektör çünkü çeşitli mamüllerde üretim tesislerinin yayılımını ve konvansiyonel lojistik ağlarının sınırlılıkları dikkate alındığında ancak bir noktaya kadar ulaşabiliyorsunuz. İnternet erişimi olan her telefon, cebimizde adeta devasa bir Amazon mağazası. Bu bizim üreticimiz için de büyük bir fırsat sunuyor aslında. Üreticimizin doğrudan yabancı bir pazara girip perakende satış yapabilecek operasyonu inşa etmesi hem büyük yatırımlar hem de büyük riskler getiriyor. Fakat e-ticaret bu problemin aşılmasında büyük kolaylıklar sağlayan bir yöntem. Distribütör aramakla, lokal analizler yapmakla uğraşmak yerine, karşınıza bir platformu alıyor, onunla muhatap oluyor, onun ulaşabildiği pazardaki herkesi potansiyel müşteriniz olarak değerlendiriyorsunuz. Bunun ticari hacminizi artırmasının yanında da, doğru pazara ulaştığınızda, kur farkından dolayı büyük bir avantaj daha elde ediyorsunuz. Özellikle günümüzde yaşadığınız ülkeden, dünyanın her yerinden ürünler sipariş edebiliyor ve bunları dünyanın herhangi bir noktasına satabiliyorsunuz.”
Amerika’ya açılmanın püf noktaları neler?
Freeman New York kurucusu Merih Fındık e-ticaret girişimini büyüterek ABD’ye açılmak isteyen firmalar için şu önerilerde bulundu:
“Sadece Amerika’da değil hangi yeni pazara giriyorsanız ilk adım, hedeflediğiniz pazarı araştırmaktır. Rekabet analizi, hedef kitle belirleme ve pazar trendlerini takip etme gibi faktörler önemlidir. Bu şekilde, hedeflediğiniz ürün veya hizmet için talep ve rekabet durumunu değerlendirebilirsiniz. Ürününüzü pazara uygun hale getirmek için iyileştirmeler yapın. Müşterilerin ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygunluğunu gözden geçirin. Gerekirse ambalajı, marka tasarımı veya özellikleri gibi unsurları güncelleyin. İyi bir denge bulun ve ürününüzün değerini vurgulayan rekabetçi fiyatlar sunun.
Amerika’da iş yapmak, belirli yasal ve mali gereklilikleri beraberinde getirir. İşinizi kurmak için gerekli olan lisanslar, vergi düzenlemeleri ve diğer yasal süreçler hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bir danışmanla çalışarak bu süreci yönlendirebilirsiniz. E-ticaret işinizin başarılı olabilmesi için etkili bir lojistik ve tedarik zinciri yönetimi önemlidir. Tedarikçilerinizle ilişkilerinizi kurun, envanter yönetimi ve lojistik süreçlerinizi optimize edin. Müşterilere hızlı ve güvenilir teslimat memnuniyeti artıracaktır.
Görsel açıdan çekici
E-ticaretnizin temelini oluşturan internet sitesinin, kullanıcı dostu ve görsel açıdan çekici olması gerektiğini kaydeden Merih Fındık şöyle devam etti:
“Mobil uyumlu bir tasarım, hızlı yüklenme süresi ve kolay kullanılabilirlik sağlamak önemli. Ayrıca, güvenlik önlemlerini alarak müşteri bilgilerini koruma konusunda da özenli olun. Sosyal medya, arama motoru optimizasyonu, dijital reklamcılık gibi kanalları kullanarak hedef kitlenizi etkileyecek pazarlama çalışmaları yapabilirsiniz. Müşteri sorularına hızlı yanıt vermek, iyi bir müşteri deneyimi sağlamak önemli. Tedarikçiler, dağıtım ağları veya diğer işletmelerle ortaklık kurarak sinerji yaratılabilirsiniz. Pazaryerlerinde yer alın: Amazon, eBay, Walmart, Etsy, Wayfair gibi platformlar, milyonlarca aktif kullanıcıya sahiptir. Bu pazaryerlerinde yer alarak ürünlerinizi potansiyel olarak daha geniş bir kitleye sunabilirsiniz.”
YARIN: E-ticarette reklam stratejileri...