10.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
“Doktor Kıyamet” lakabıyla tanınan ve CNBC’nin yayınına katılan Faber, yaklaşan muhtemel kriz konusunda uyarıda bulunarak, Wall Street’in 1987’dekine benzer bir çöküş yaşayacağını iddia etti.
1987’de de güçlü fiyat yükselişlerinin olduğunu, ancak kazanımların, fiyat artdışları kadar hızlı gerçekleşmediğini hatırlatan Faber, “Çöküşten önce son ralli 25 Ağustos’ta gerçekleşti. Burada gitgide daha az hissenin son yılın zirvesine ulaştığı görüldü. Diğer bir deyişle, rekor kıranlar listesi daralıyordu” dedi.
Piyasayı sürükleyen hisseler
1987’deki küş öncesinde yaşanan bu durumu, günümüzde yaşanan gidişata benzeten Faber, “Geçtiğimiz salı ve çarşamba günlerine bakarsanız, piyasaların tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın olduğunu görürsünüz. Ancak hisseleri incelerseniz, tam 170 hissenin yılın en düşük seviyesine gerilediğine tanık olursunuz. Bu da, hayli yüksek bir rakam” ifadesini kullandı.
Ünlü yatırımcıya göre borsayı toplamda 10 ila 50 şirket yukarı doğru çekerken, kalan şirket hisseleri çoktan zirve yapıp sonra da düşüşe geçmeye başladı. Dünya genelinde büyük çaplı parasal genişleme ve düşük faiz oranlarının da sona ermeye yaklaştığını kaydeden Faber, bütün bunların borsada olası bir çöküşte etkili olacağını da vurguladı.
Adı ‘Kara Pazartesi’ydi
Finan çevrelerinde “Kara Pazartesi” olarak adlandırılan 19 Ekim 1987’deki krizde, dünya genelinde borsalarda büyük düşüş yaşanmıştı. Bütün dünyaya yayılan ve Wall Street’in bir günde yüzde 20’nin üzerinde düşmesine neden olan krizin gerekçeleri arasında otomatik hisse satış programları, piyasaların aşırı değerli olması, likidite ortamı ve piyasa psikolojisi gösterilmişti. Krizden önceki yıl, Wall Street yıllık bazda yüzde 44 yükseliş kaydetmişti.
İngiltere’de meydana gelen bir fırtına nedeniyle piyasaların krizden önceki hafta kapalı kalması ve bunun Wall Street’te yarattığı düşüşler, bu krizde etkili olmuştu. Bunların yanında ABD Hazine Bakanı’nın düşen fiyatlarla ilgili endişelerini belirtmesi, ABD’nin Basra Körfezi’nde bir İran petrol platformunu bombalamasının piyasalarda neden olduğu panik de, çöküşteki etkenler arasındaydı.