EkonomiDepremzede kadınlara 'EL ELE' istihdam

Depremzede kadınlara 'EL ELE' istihdam

15.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV), Eleleyiz projesi ile NEET (ne eğitimde ne istihdamda olan) kadınların ekonomik olarak güçlenmesini hedefliyor. Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin’de başlayan proje, depremden etkilenin kadınların istihdamını artırmayı amaçlıyor. Proje kapsamında bugüne kadar 110 kadına kariyer mentorluğu sunuldu ve yüz kadına dijital pazarlama, sosyal medya yönetimi ve ön muhasebe gibi birçok konuda mesleki eğitim verildi.

Depremzede kadınlara EL ELE istihdam

İNGEV, “Eleleyiz” projesini, Avrupa Birliği finansal desteğiyle UN Women tarafından uygulanan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Güçlü Sivil Alan” projesi kapsamında yürütüyor. 18-29 yaş arasında olan NEET kadınların ihtiyaçlarına odaklanan proje, mesleki eğitimlerle NEET kadınların mesleki becerilerini artırmayı hedefliyor. İhtiyaç analizleri, eğitimler, mentorluk ve danışmanlıklarla ilerleyen projenin bu üç ildeki istihdama katkı yapması hedeflenirken, Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin’de genç kadınların ekonomik güçlenmesi için önemli bir modele dönüşüyor. Kapsamlı bir ihtiyaç analiziyle başlayan proje, NEET kadınların mesleki ve deprem sonrası ihtiyaçlarının ne kadar acil ve kritik olduğunu gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

Yarısı yardıma ihtiyaç duyuyor

Bu analize göre; daha önce çalışmış ancak şu anda çalışmayan NEET kadınların yüzde 71’i düşük ücretler, yüzde 59’u sigortasız çalışma, yüzde 26’sı ise bakım yükü nedeni ile iş hayatına devam etmediğini söylüyor. İş arayan NEET genç kadınların yüzde 79’u iş hayatına katılmak için nereden destek alacağını bilmiyor. İş arayan NEET genç kadınların yüzde 59’u tanıdıklar yoluyla iş aradığını belirtiyor. İş arayan NEET genç kadınların sadece yüzde 13’ü internetten iş aramayı bildiklerini belirtiyor. Yüzde 11’i CV yazmayı bildiğini, yüzde 10’u ise başarılı bir iş mülakatı yapmayı bildiğini söylüyor. Bu kadınların yalnızca yüzde 6’sı mesleki eğitim veya staj fırsatlarına nasıl ulaşabileceği hakkında bilgi sahibi. Kadınların yüzde 53’ü iş hayatına girmek için iş bulma yolları ile ilgili desteğe ihtiyaç duyarken, yüzde 45’i mesleki eğitim konusunda desteğe ihtiyaç duyuyor.

Haberin Devamı

Hedef ekonomik bağımsızlık

Proje, bölgedeki yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası örgütleri, kamu temsilcileri, üniversiteler ve diğer paydaşlarla iş birliği ile gerçekleşiyor. Eğitimle istihdamı ilişkilendirmeyi esas alan “Eleleyiz” modeli, aynı zamanda bu genç kadınlara bireysel, somut hedefleri olan danışmanlıklar verilmesi ile ilerliyor. İNGEV Eleleyiz proje koordinatörü Hande Soğancılar, “Eleleyiz projesi, kadınların iş gücüne katılarak ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarını hedefliyoruz. İNGEV olarak, hem mesleki hem de sosyal yetkinlikler kazandırılan bu genç kadınların istihdamına katkıda bulunmak üzere bölgedeki tüm yerel paydaşları iş birliğine davet ediyoruz. Eğitimde ve istihdamda olmayan kadınların ekonomik olarak güçlendirilmesi çalışmalarımıza başka şehirlerde de devam edeceğiz” dedi.

110 kadına mentorluk

“Eleleyiz” projesi kapsamında Mardin, Şanlıurfa ve Gaziantep illerinde şimdiye kadar 110 kadına mesleki eğitimler verildi.  Konuları bölgede gerçekleştirilen kapsamlı çalıştaylarla belirlenen bu eğitimlerde dijital pazarlama ve sosyal medya yönetimi ile ön muhasebe alanlarında yetkinlikler kazandırılarak iş dünyasında istihdam edilebilirliğinin artırılması hedeflendi. Eğitime katılan genç NEET kadınlar bu eğitimler aracılığıyla sektörel becerilerini geliştirme fırsatı bulurlarken eğitim sonunda e-devlet onaylı sertifikaları almaya hak kazandılar. Proje kapsamında ayrıca şu ana kadar 110 kadına kariyer mentorluğu sunularak, iş bulma stratejileri ve CV hazırlama gibi konularda profesyonel destek almaları sağlandı.  Katılımcıların 5 yıllık kariyer yol haritası oluşturdukları bu oturumlarda, iş gücü piyasasının önemli isimlerinden mentorluk desteği aldılar.

Haberin Devamı

“Her Kızımız Bir Yıldız” projesine prestijli ödül

Depremzede kadınlara EL ELE istihdam

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) markaların satış ve iletişim başarılarını ödüllendirmek amacıyla düzenlediği yarışmada Mercedes-Benz Türk, “Her Kızımız Bir Yıldız” projesi ile “Sürdürülebilirlik” kategorisinde ödül aldı. Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen “ODMD Satış ve İletişim Ödülleri, 2023 Gladyatörleri”nde kazanan en başarılı markalar ve çalışmaları ödüllendirildi. Mercedes-Benz Türk’ün ödülünü geceye katılan Mercedes-Benz Türk Genel Sekreter, Hukuk&Uygunluk Direktörü & Sürdürülebilirlik Başkanı Gamze Gökçen Pilevne aldı. Gamze Gökçen Pilevne, ödül ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Toplumda kadınların her alanda hak ettiği güce kavuşmasının, onlara sosyal ve ekonomik hayatta fırsat eşitliği tanınmasının da ancak iyi bir eğitimle mümkün olacağını biliyoruz. Bu amaçla yola çıkarak 2004 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte ‘Her Kızımız Bir Yıldız’ programımızı başlattık. Bu programımızla her yıl Türkiye’nin dört bir yanından ihtiyaç sahibi bin ‘Yıldız Kız’a eğitim bursu ile kişisel gelişim desteği sağlıyoruz. Programın başlangıcından bu yana toplamda 7 bin yıldız kızımızı destekledik. İçinde bulunduğumuz 2024’te 20’nci yılını kutlayacağımız ‘Her Kızımız Bir Yıldız’ ile sosyal fayda programlarımızdaki uzun soluklu ve sürdürülebilir fayda yaklaşımımızı da vurguluyoruz. Emeklerimizin böyle anlamlı ödüllerle taçlandırılması bizi daha da motive ediyor.”

Haberin Devamı

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr