EkonomiÇelik üretiminde ‘Kadına Güç İş yok’

Çelik üretiminde ‘Kadına Güç İş yok’

25.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Galvanizli çelik üreticisi Borçelik, 2018 yılında hayata geçirdiği “Kadına Güç İş Yok” projesinin ikinci faz çalışmalarına başladı. Borçelik Teknik Akademi bünyesinde açılan meslek edindirme kursları ile kadın istihdam oranlarının artırılması hedefleniyor.

Çelik üretiminde ‘Kadına Güç İş yok’

 

İlki 2018 yılında hayata geçirilen, 26 kadını meslek sahibi yapan Kadına Güç İş Yok projesi, kadınların işgücüne katılımlarının artırılmasına ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin gelişimine destek veriyor.

Haberin Devamı

210 saatlik kapsamlı eğitim

Borusan Holding’in toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda insan kaynakları politikalarından iletişime geniş bir yelpazede somut sonuçlar elde etmeyi hedeflediği Borusan Eşittir Platformu çatısı altında hayata geçirilen “Kadına Güç İş Yok” projesi, erkek egemen ağır sanayi sektöründe kadınların da her alanda çalışabileceğini vurguluyor.

Program kapsamında başvuruda bulunan kadın adaylara teorik, sahada uygulamalı ve vinç simülatöründe uygulamalı olmak üzere Borçelik Teknik Akademi bünyesinde toplam 210 saatlik kapsamlı bir eğitim veriliyor. İlk fazdan sonra genişletilen eğitim içeriğiyle kadın istihdamının vinç operatörlüğü seviyesinde daha çok artması üzerinde çalışılıyor. Program sonunda adaylar MYK Köprülü Vinç Operatörü Sertifikası ve Yüksekte Çalışma Belgesi alabiliyor. “Kadına Güç İş Yok” projesi ile belirli periyotlarla eğitimler açıp hem kurum hem de sektör ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen Borçelik, bölgedeki kadın istihdam oranının artırılmasını amaçlıyor.

Haberin Devamı

Program için aday arayışında İŞKUR ile iş birliği yapılırken Gemlik ve Bursa bölgesinde iş arayan kadınlara SMS aracılığıyla duyurular yapılıyor, kariyer siteleri üzerinden başvurular alınıyor. Sürecin sürdürülebilirliği de dikkate alınarak üretim bölümlerindeki ihtiyaçlar için meslek ve meslek yüksekokullarında okuyan öğrencilerin de istihdamı söz konusu olacak.

‘Kadınlar iş gücüne katılmalı’

Kadın ve erkeğin hayatın her alanında eşit olması gerektiğini ifade eden Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, “Toplumsal gelişim için kadınların iş gücüne katılımını çok önemsiyoruz. Bir meslek edindirme projesi olan Kadına Güç İş Yok ile sadece Borçelik için değil farklı kurumlar ve sektörler için de kaliteli insan kaynağının yetişmesine olanak tanıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda sektörümüze öncülük edecek ve ilham verecek çalışmalara imza atmaya devam edeceğiz” dedi.

YANINDAYIZ DERNEĞİ’NİN KONFERANS HEYECANI

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan her türlü etken ve ön yargıyla mücadele amacıyla kurulan YANINDAYIZ Derneği’nin 3 Kasım’da online olarak gerçekleştirilecek İkinci #kadınerkekeşittirnokta Konferansı’nın hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor.

Haberin Devamı

Oyuncular Mert Fırat ve Didem Balçın’ın sunumuyla ve Nurcan Akad, Gila Benmayor, Evrim Kuran, Sedef Kabaş ve Ahu Özyurt’un moderatörlüğünde gerçekleşecek konferansın açılış konuşmalarını YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger, Champions of Change Coalition Strateji Direktörü Troy Roderick üstlenirken Balerin-Oyuncu Lale Mansur ve Orkestra Şefi Cem Mansur onur konukları olarak yer alacaklar. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin farklı boyutlarının tartışılacağı dört farklı oturumda eğitim, erkeklik halleri, sosyal medya, senaryolardaki eril dil konuları ele alınacak, ayrıca iş dünyasından sürpriz isimlerle şirketlerdeki iyi uygulamalar konuşulacak.

YANINDAYIZ Derneği Kurucu Başkanı Nur Ger, “Konferansımız için son ana kadar farkındalık yaratmak adına çalışıyor ve hazırlıklarımıza titiz bir şekilde devam ediyoruz. Amacımız toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülkemizin gelişmesindeki anahtar rolü, ataerkil sistemin değiştirilmesinde ve dönüştürülmesinde erkeklere düşen roller bu dönüşüm ile kadınların hayatın her alanında gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlamak. Özetlemek gerekirse, ülkemizin bugünkü resmini çekmek ve geleceğe yönelik çözüm önerilerini sunmak istiyoruz” dedi. 3 Kasım’da online olarak gerçekleşecek #kadınerkekeşittirnokta Konferansı’nı YANINDAYIZ Derneği’nin Youtube hesabından ayrıca Dünya Gazetesi ve Sosyal Kafa TV Youtube kanallarından izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

“Ben de varım” diyen kızlara kodlama eğitimi

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesine basketbolcu kız çocukları da dahil oldu. Kadın Basketbol Dayanışma Derneği ile yapılan işbirliği sonucunda bugüne kadar üç farklı eğitimle 34 kız çocuğuna ulaşıldı. Eğitimler, Ekim sonuna kadar devam edecek. 

Çelik üretiminde ‘Kadına Güç İş yok’

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği, çocukları dijital geleceğe hazırlama hedefiyle ortaklaşa hayata geçirdikleri “Yarını Kodlayanlar” projesini ülke genelinde daha çok çocuğa ulaşacak şekilde yaygınlaştırmaya devam ediyor. Proje kapsamında, Kadın Basketbol Dayanışma Derneği işbirliğiyle 7-14 yaş arası basketbolcu kız çocuklarına kodlama eğitimleri veriliyor. Basketbolcu kız çocuklarının sporun yanı sıra kodlama gibi diğer konularda da bilgi sahibi olmalarına ve kendilerini geliştirmelerine fırsat sunmak amacıyla hayata geçirilen işbirliğiyle bugüne kadar 34 çocuğa ulaşıldı. “Dijital Kodlama Eğitimi: Scratch”, “3D Tasarım Eğitimi: Tinkercad” ve “Elektronik Dünyayı Tanımak için: Micro-bit” olmak üzere 3 farklı eğitime katılan çocuklar sertifikalarını aldı. Eğitimler Ekim sonuna kadar devam edecek.

Haberin Devamı

Binlerce çocuğa kodlama eğitimi

“Yarını Kodlayanlar” projesiyle, Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Eğitimlerde çocuklara programlama hakkında fikir sahibi olma, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapma, kendi hayal dünyalarını oluşturma, kendi oyunlarını üretme imkânı sunuluyor. Bugüne kadar 81 ilde 200 bini aşkın çocuğa ulaşan proje kapsamında, son bir yılda elde edilen toplam sosyal değer yaklaşık 6,6 milyon TL olurken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 4,4 TL değerinde sosyal fayda yarattı.