06.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye’nin en büyük bisküvi ve çikolata üreticilerinden Eti, Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) ile ortaklığını sona erdirdi. Eti Yönetim Kurulu Başkanı Firuzhan Kanatlı yaptığı basın açıklamasında, “OYAK Grubu, Eti Grubu şirketleri arasında yer alan Eti Pazarlama ile Tam Gıda’daki azınlık hisselerini, taraflar arasında varılan anlaşma sonucunda, anılan şirketlerde kontrol hisselerine sahip olan Eti Gıda’ya devretti. Söz konusu devir işlemi 1 Haziran’da gerçekleşti” dedi.
Eti, satış gerekçesi olarak, OYAK Grubu tarafında farklı iş kollarına odaklanma stratejisini, Eti Grubu tarafında ise hâkim hissedar olarak öncelikli alım hakkının kullanılmasını gösterdi.
OYAK Genel Müdürü Coşkun Ulusoy şubat ayında, TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde oluşturulan OYAK Alt Komisyonu’nda kurumunu savunurken, “Bisküvide ne işimiz var?” sorusuna açıklık getirirken, “Geçmişte girmişiz, ama yanlış girmişiz. 10 yıldır çıkmak istiyoruz ama karşı taraf müsaade etmiyor, çoğunluk bizde değil. Anlaşmaya madde konulmuş. Bu sene kârlarımızın çoğu finansal yatırımlardan geldi” ifadesini kullanmıştı.
6 fabrikası var
Dünyanın 56 ülkesine ihracat yapan Eskişehir merkezli Eti 2010 yılında 800 milyon dolar civarına taşıdığı cirosunu 1 milyar dolara çıkarmanın hesaplarını yapıyor. Firuz Kanatlı’nın 1962 yılında kurduğu Eti kek, çikolata ve bisküvinin yanı sıra makine de üretiyor. Eti’nin Bozöyük ve Eskişehir’de 6 fabrikası var. Eti Grubu bünyesindeki şirketlerden Eti Gıda’nın yüzde 100’ü Kanatlı ailesine ait. Eti’nin pazarlama şirketindeki yüzde 26 OYAK hissesi, TAM Gıda’daki yüzde 29 OYAK hissesi Eti Gıda’ya satıldı. Böylece Eti bünyesindeki tek aile ve grup dışı hissedar İslam Kalkınma Bankası kaldı. Grubun faaliyetlerinin yüzde 98’ini gıda oluşturuyor. 250’ye yakın markası bulunan Eti 4 bine yakın kişi istihdam ediyor.