08.04.2025 - 14:02 | Son Güncellenme:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen ayki satışların ardından daha ucuz petrolün dış rezervleri yeniden inşa etmeye ve enflasyonu düşürmeye yardımcı olabileceğini savunuyor.
Şimşek, Türkiye'nin yönetilebilir ABD ticaret riski ve düşük petrol fiyatları sayesinde Donald Trump'ın gümrük vergilerinden etkilenen diğer gelişmekte olan piyasalardan daha iyi performans gösterme şansına sahip olduğunu söyledi.
Mehmet Şimşek Financial Times'a verdiği demeçte petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji ithalatçısı Türkiye'nin cari açığını daraltacağını ve böylece yaklaşık 18 ay önce başlattığı makroekonomik reformların yakından izlenen bir ölçütü olan uluslararası rezervlerin yeniden inşasına yardımcı olacağını söyledi.
Yavaşlayan küresel büyüme ve sıkı iç para politikaları da Şimşek'in istikrar programının ana hedeflerinden biri olan Türkiye'de enflasyonun düşürülmesine yardımcı olacak “dezenflasyonist” politikalardı.
ABD'nin gümrük vergileri konusunda Şimşek, Türkiye'nin 1,3 trilyon dolarlık ekonomisinin, ticaretinin yüzde 80'inin AB ile gümrük birliği gibi serbest ticaret anlaşması olan ülkelerle veya Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika'daki “dost komşularla” olması nedeniyle nispeten izole olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iyi ilişkileri olan Trump, Türkiye'nin ABD'ye ihracatına yüzde 10'luk temel gümrük vergisi koydu.
Şimşek, "Tüm bunlar nispeten yapıcı. Ortalık durulduğunda, Türkiye'nin yatırımcıların gözünde Asya'daki ve diğer yerlerdeki daha sorunlu gelişmekte olan ekonomilerden olumlu bir şekilde ayrışabileceğini umuyor ve buna inanıyoruz" dedi.
ABD İLE DIŞ TİCARETTE FAZLA VAR
ABD verilerine göre, geçen yıl ABD ile ikili ticaret 32 milyar dolar ile Türkiye'nin toplam mal ticaretinin yaklaşık yüzde 5'ini oluşturdu ve Türkiye lehine 1,5 milyar dolar fazla verdi.
Bakan Şimşek "İç siyaset kaynaklı türbülansın büyük ama kısa süreli bir etkisi oldu. Şimdi ise [türbülans] tarife kaynaklı. Göreceli olarak, kırılganlığımız o kadar da kötü değil. Daha yumuşak bir büyüme ile yaşamak zorunda kalabiliriz. Ama şu var: bu [ABD tarifeleri] gibi dış şoklarla yaşamak zorundasınız" dedi.
Şimşek, küçük bir mali açığın asıl amacının Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmesine yardımcı olmak olduğunu, GSYH'nin sadece %25'i civarında olan Türkiye'nin borcunun artmasını engellemek olmadığını vurguladı. Bütçe açığının bu yıl GSYH'nin yüzde 3.1'ine düşeceği, 2024'te ise yüzde 4.9'a gerileyeceği tahmin ediliyordu. Şimşek "Ne olursa olsun harcama disiplinini sürdüreceğiz. Büyük resme baktığımızda bununla yaşayabiliriz" dedi.