EkonomiBakan Özhaseki Kayseri'de açıkladı: Camilerimiz medeniyetimizin vurulmuş mühürleridir

Bakan Özhaseki Kayseri'de açıkladı: Camilerimiz medeniyetimizin vurulmuş mühürleridir

08.09.2023 - 16:27 | Son Güncellenme:

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Şevki Eren Albayrak Cami ve Şevki-Nurver Albayrak Kur'an Kursu'nun açılış törenine katıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Camileri sadece ibadet ettiğiniz ve 5 vakit açılan yerler gibi görmek doğru olmaz. Camilerimiz aslında Anadolu'da, medeniyetimizin vurulmuş mühürleridir" dedi.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde Şevki Eren Albayrak Cami ve Şevki-Nurver Albayrak Kur'an Kursu'nun açılış törenine katıldı. Bakan Özhaseki, burada yaptığı açıklamada, "Hayırseverlerimizden Allah razı olsun. Çalışıyorlar, gayret ediyorlar, kazanıyorlar. Sonunda da toplumla paylaşıyorlar. Dışarıda hiç tanımadıkları insanların istifadesine sunuyorlar. Bir İslam alimi, özellikle hayırseverleri bal arılarına benzetiyor. Yani bal arıları, tabiata çıkarlar, çiçeklerin üzerinde güzel yerlerde gezerler, polenleri toplarlar. Sonra gelirler, saatlerce emek verirler. O emeklerinden dünyanın en güzel yiyeceği ortaya çıkar. Fakat hiç tadına bakmadan toplumun istifadesine sunarlar. Hayırseverler de böyledir. Aslında çok çalışıp zengin olup da biriktirenleri de biraz karıncaya benzetirler. Karıncayı severiz çok çalıştığı için. Durmadan gider gelir, uğraşır, gayret eder, bir şeyler toplar ama topladığı çer çöptür. Bir de ayak altındadır. Yani Allah kimseyi öyle etmesin. Bal arılarından etsin inşallah, bereketler versin" diye konuştu.

Haberin Devamı

'EN GÜZEL ANLARIMIZI İÇİNDE PAYLAŞIRIZ'

Camilerin önemine değinen Bakan Özhaseki, "Aslında camileri sadece ibadet ettiğiniz ve 5 vakit açılan yerler gibi görmek doğru olmaz. En güzel anlarımız içinde paylaşırız, doğrudur bunlar. Ama bir taraftan da camilerimiz aslında Anadolu'da bizim medeniyetimizin vurulmuş mühürleridir. Yani dışarıdan bir insan geldiğinde şöyle bir etrafa baktığında eğer cami kubbelerini ve minareleri görüyorsa, dakikası geldiğinde ezan seslerini duyuyorsa 'burası bir İslam beldesidir' der. Onun işareti de farklı bir anlam taşır. Lozan Mütarekesi'nde görüşmeler öncesinde şımaran o günkü Yunan ısrarla 'Edirne bizim' der. Daha bizimkilere söz gelmeden İngiliz heyeti bile der ki ya 'Tamam öyle diyorsunuz da şu Selimiye'yi ne yapacağız? Yani Selimiye kim, Yunan medeniyetine mi ait?' derler. O zaman iddialarından biraz vazgeçerler. Camilerin böyle bir anlamı da vardır. O yüzden bu camilerimizin yapılması lazım. Güzel olması lazım. İçine gelen insanların da içinden istifade ederek feyizle, bereketle inşallah buradan ayrılmaları lazım" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'BU PARA HARCANACAK, BÜTÇEYE YÜK OLACAK'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi ilçesinde Şevki Eren Albayrak Camisi ile Şevki-Nurver Albayrak Kur'an Kursu'nun açılışının ardından, Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen 'Kocasinan Belediyesi 38 Yeni Araç Teslim Töreni'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Özhaseki, "6 ay kadar önce hepimizi derinden üzen, yasa boğan, 2 tane üst üste 9 saat arayla uzun süreli deprem yaşadık. Bu depremin neticesinde, bizim 14 milyon insanımız etkilendi. 18 şehirde hissedildi ve hasarlar var. Orada 680 bin civarında konut yıkıldı. 170 bin kadar da dükkan, iş yeri, ahır gibi tek katlı yerlerimiz yıkıldı. Bu, büyük bir hasar. 50 binden fazla canımızı toprağa verdik. Bunun acısını zaten söylemeye gerek yok. Maddi hasarı sorarsanız; 100 milyar doların üzerinde olduğu her seferinde ifade ediliyor. Kolay değil. Bu para harcanacak ve nihayetinde bütçeye yük olarak geliyor. Enflasyonu dizginlemede de maliyenin işini iyice zorlaştırıyor. Ama o hasarın giderilmesi lazım" dedi.

Haberin Devamı

'AYAKTA BULUNAN BİNALAR DA YIKILMAK İÇİN SIRASINI BEKLİYOR'

Hatay'da birlik içinde çalışıldığını söyleyen Özhaseki, "Kayseri'miz yakın olduğu için, ilçeleriyle beraber Kahramanmaraş'a, doğru hücum ettiler. O bölgeye her gittiğimizde depremzedeler, Kayserililere hep dua ediyor. Akdeniz Bölgesi'nde ne kadar belediyemiz varsa, Hatay'a gönderdik. Sonra baktım ki; Hatay'da çok ağır bir zayiat var. Çünkü 254 bin ev yıkılmış. 50 binden fazla iş yeri yıkılmış. Antakya'nın neredeyse yüzde 90'ı yok. Ayakta bulunan binalar da yıkılmak için sırasını bekliyor. Dehşet bir hasar. 100'e yakın ilçe belediye başkanı arkadaşlarımız, aylarca orada görev yaptılar. Üstelik bazı ilçelerde AK Parti yoktu ama olsun, orada hizmet ettik. Çünkü hepsi bizim insanımız. Aynı bayrağın altında yaşıyoruz. Aynı toprağı paylaşıyoruz. Çok şükür, hedeflerimiz aynı. Her tarafa koştuk, gayret ettik. Bizim gibi gayret eden birçok insan vardı. Millet olarak o hüznü çektiğimiz gibi yaraları sarmak için de gayret ediyoruz. Böyle bir milletiz. Bu milletin üyesi olmak; hepimiz için bir gurur vesilesidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

'200 BİNDEN FAZLA KONUTUN İNŞAATINI BAŞLATTIK'

Deprem bölgesine öncelik verdiklerini belirten Özhaseki, "Aradan 6-7 ay geçti. Hasar büyük. Ama o günden beri çalışıyoruz. Şu anda 200 binden fazla konutun inşaatını başlattık. İnşallah onlar, 3 ay sonra başlamak üzere hak sahiplerine dağılacak. Bu arada 'Yerinde dönüştürmek isteyenlere de biz destek vereceğiz' dedik. 200 binden fazla vatandaşımız da 'Evet, yerinde yapacağız, bize destek verin' dediler. Onlar için de zaten şimdi çalışma başlıyor. Kurallarımızı koyduk. Yapacaklarımızı ifade ettik. Orada çok hızlı bir şekilde vaziyet alarak devlet olarak, ne yapılması icap ediyorsa; emin olun en hızlı biçimde yapıyoruz. Her gittiğimiz yerde de vatandaşlar, bizlere teşekkür ediyor. Biraz belki fedakarlık ediyoruz. Nihayetinde bizim bakanlık, başka belediye başkanlarına da kredi veren, hibe veren, işlerine yardımcı olan bir bakanlık. Bu dönemde veremiyoruz. Gelen arkadaşlara, 'Kusura bakmayın' diyoruz. Deprem diye bir gerçeklik var. 'Deprem bölgesinde insanlar bizden yardım beklerken, başka projelere para ayıramıyoruz' diyoruz. Onlardan da anlayış bekliyoruz. Hakikaten şu anda 1 milyon 900 binden fazla insan evinde değil; konteyner kentte yaşıyorsa veya kira parasını veriyorsak, onları evlerine oturtmadan başka projelerin peşinde koşmak çok doğru olmaz. Önce borcumuzu ödemeliyiz. O insanlar güvenle bir evlerine oturmalı sonra bize dua etmeliler. Normale, çok hızlı bir vaziyette dönelim" dedi.