26.11.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
MİTHAT YURDAKUL / Ankara - Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) yöneticileri, Ankara’da Ticaret Bakan Yardımcıları Sezai Uçarmak, Volkan Ağar ve Hazine Bakan Yardımcısı Osman Çelik ile bir araya gelerek sorunlarını anlattı.
Görüşmeye ilişkin değerlendirmede bulunan MİB Başkanvekili Ayhan Güner, “Türk mücevher ihracatı geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalarla 8 milyar dolar seviyelerine gelmiş ve dünya mücevher pazarından aldığı payı da 2019’da yüzde 5.39’dan 2023’te 7.55’e kadar yükseltmiştir. Bu payı daha da yükseltmek mümkün. Ülkemizin yeniden ihracatçı konuma gelmesinin tek yolu altın ithalatının serbest olması” dedi.
Erişim talebi
Türkiye’nin, Rusya ve Çin ile birlikte dünyada en çok altın ithal eden ülkeler arasında yer aldığını kaydeden Güner, “Altın ithal etmek kötü değil. Türk halkı altını bir tasarruf aracı olarak görüyor. Bir ülke ne kadar çok altını varsa o kadar güçlüdür” görüşünü dile getirdi.
MİB Yönetim Kurulu Üyesi Murad Köşker ise bakan yardımcılarının, altın ithalatına cari açık nedeniyle kota getirildiğini ifade ettiğini aktararak, “Biz ise kota uygulamasında büyüklerin prosedürleri yerine getirebildiklerini ancak bine yakın küçük kuyumcu atölyesinin bu yükümlülükleri yerine getiremediğini anlattık. Bu bin atölyeye altına erişimin sağlanmasını istedik. Bakan yardımcıları bu konuya çalışacaklarına söz verdiler” dedi.
5 bin $ fiyat farkı
Bakan yardımcılarının “45 milyar dolar cari açık var. 32 milyar dolar altın ithalatı söz konusu. Mücevher sektörü olarak 7 milyar dolarlık ihracat yapmışsınız, geriye kalan 25 milyar dolar nerede” diye sorduğunu kaydeden Murad Köşker, “Altının bankacılık işlemlerinin yasal olarak yapılamadığı yerlerde dünyada bir ödeme aracı olarak kullanıldığını ve Türkiye’nin bugün Orta Doğu’dan Türki Cumhuriyetlerden bir şey aldığında altını ödeme aracı olarak kullandığını anlattık” diye konuştu.
Köşker iç ve dış piyasadaki altınının kilogramındaki 5 bin dolarlık fiyat farkına da dikkat çekti.