Ekonomi240 yeni altın madeni

240 yeni altın madeni

14.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koza Altın’ın 240 adet arama ruhsatı bulunduğunu belirten TMSF Başkanı Gülal, bunların 16’sının Ağrı ve Van çevresinde bulunduğunu, devam eden 38 sondajdan olumlu sonuçlar çıkacağını tahmin ettiklerini dile getirdi

240 yeni altın madeni

Ebru Sungur - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın, arama ve sondaj faaliyetlerine hız verdi. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, ülkenin farklı yerlerinde sondaj çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Bunların raporlanmasının ardından yeni müjdeler ile beraber halkımızın karşısına çıkmayı ümit ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Geçen hafta, Koza Altın’ın Ağrı - Diyadin’de kuracağı Mollakara Altın ve Gümüş tesisinin temel atma töreninde gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Muhiddin Gülal, şunları kaydetti:

“2022 yılının son çeyreğinden itibaren burada altın üretimine başlanacak. 20 tonluk altın rezervi söz konusu. İlave olarak Van ve Ağrı 16 tane daha arama ruhsatımız var. Bunlar ile ilgili izin çalışmalarımız devam ediyor. O izinler tamamlandıktan sonra burada yapılacak sondaj çalışmalarından da olumlu neticeler elde edeceğimizi düşünüyoruz. Böylelikle hem tesisimizin ekonomik ömrünün hem de çıkaracağımız altın miktarının artacağına inanıyoruz. Koza Altın’ın 240 adet arama ruhsatı var. 38 noktada sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Kütahya, Çanakkale, Söğüt, Karadeniz ve bu bölgede sondajlarımız var. Bunlardan da olumlu neticeler alıyoruz. Bunların da raporlanmasının ardından yeni müjdeler ile beraber halkımızın karşısına çıkmayı ümit ediyoruz.”

Haberin Devamı

160 ton ithalat

Ağrı madeninde şu anda kesinleşmiş rezerv olan 20 tonun piyasa değerinin 10 milyar lira olduğunu belirten Gülal, tesise yapılacak 1.5 milyar liralık yatırımın 2023’te, yani üretim başladıktan bir yıl sonra geri döneceğini ifade etti.

Altının Türkiye’de enerjiden sonra önemli bir cari açık kalemi olduğunu kaydeden Gülal, şöyle dedi:

“42 ton altın üretiyoruz ama 160 tonluk ithalatımız var. Daha fazla üretmemiz lazım. 5 yıl içerisinde Türkiye’nin ürettiği altın miktarının 100 tona çıkarılması hedefleniyor. Biz de Koza Altın olarak yıllık asgari olarak 15 ton altın üreterek katkı sağlamak istiyoruz.”

Yıl sonu mülkiyet Hazine’de

FETÖ iltisaklı olması nedeniyle TMSF yönetimine geçen şirketlerin hemen hemen tamamı için yargıdan müsadere kararı çıktığını bildiren TMSF Başkanı Gülal şöyle devam etti:

“Erciyes Anadolu Holding’de, Koza’da, Aydınlı’da, Naksan’da, Bakpiliç’te çıktı. Bunların tamamı Yargıtay aşamasında. İç hukuk açısından baktığımızda son aşamada. Bu yıl içerisinde bu dosyaların tamamının onanmasının gerçekleşeceğini ümit ediyoruz. Müsadere kararı demek, bu hisselerin hukuki olarak Hazine’ye geçmesi demek. Dolayısıyla mülkiyeti Hazine’ye ait bir altın şirketimiz olacak 2021 yıl sonu itibariyle.”

Haberin Devamı

İngiltere’deki davanın devam ettiğini de kaydeden Gülal, “Temmuzda duruşması var. İyi gidiyor. Eğer siyasi mahreçte bir karar vermezlerse o davayı kazanırız” dedi.

Bergama zeytini...

 

Altın madenciliği konusundaki çevreci kaygıların hatırlatılması üzerine Gülal, bu kaygıların Kanadalı şirketin faaliyet gösterdiği yerlerde madeni çıkardıktan sonra doğayı rehabilite etmemesinden kaynaklandığını, bu yöndeki tepkileri kendisinin de haklı karşıladığını anlattı.

Altın çıkarmak için siyanür kullanmanın şart olduğunu söyleyen Gülal şöyle konuştu:

“Temel sorun madeni üretip, öyle bırakmak. Bizim yükümlülüğümüz eski haline getirmek. Bunun örneği Bergama tesislerimizde var. Orada altın üretilen ve siyanür kullanılan alanı eski haline getirdik.

Orada zeytin üretiyoruz ve o zeytini de pazarlıyoruz. Ben de gönül rahatlığı içerisinde yiyorum. Yeraltındaki her bir değer bu ülke için kıymetli, çıkarmamız lazım.”