Ekonomi1.1 milyar liralık yatırım hedefliyor

1.1 milyar liralık yatırım hedefliyor

16.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Doruk Un, tarım ve tohumculuk, noodle ve makarna, yem ve yem hammaddeleri ile perakende alanında beş yılda toplam 1.1 milyar TL yatırım yapmayı hedefliyor.

1.1 milyar liralık yatırım hedefliyor

Aylin Rana Aydin / Tekirdağ - Doruk Un, 5 yıllık projeksiyonda perakende başta olmak üzere tarım ve tohumculuk, noodle ve makarna, yem ve yem hammaddeleri alanında 1.1 milyar TL yatırım gerçekleştirmeyi hedefliyor. Kendi enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik RES ve GES yatırımı da planlayan Doruk Un, 41 ülkeye gerçekleştirdiği ihracatın yanı sıra Panpan markasıyla perakende un pazarına da giriş yapacak. Doruk Un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Gürsel Erbap, gerçekleştirmeyi planladıkları 1.1 milyar TL yatırımla un ve unlu mamullerde yüzde 200 üzerinde, diğer yatırım ve iş kollarıyla birlikte yüzde 400’ün üzerinde büyüme hedeflediklerini açıkladı. Panpan markasıyla perakende un pazarını da domine etmeye hazırlandıklarını kaydeden Erbap, “Evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına özel ürünler geliştireceğiz. Doruk Un olarak yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 60 bin ton buğday kapasitemiz bulunuyor” dedi.

Haberin Devamı

Erbap, 2021’de 1.8 milyar TL olan ciroyu 5 yılda 7.2 milyar TL’ye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Enerjinin büyük bir gider kalemi olduğunu belirten Erbap, kuracakları güneş enerjisi tesisiyle kendi tüketimlerini karşılayacaklarını ve maliyetleri minimize edeceklerini kaydetti.

Hasatta verimli bir yıl oldu

2022 yılında yaklaşık 19 milyon ton buğday hasadı gerçekleştiğini vurgulayan Gürsel Erbap, “Türkiye’de doğru tarım politikaları ile hareket edilirse ve özellikle bu yıl olduğu gibi TMO tarım desteklerini devam ettirirse buğday üretiminde önemli bir artış olacaktır. Tarım arazilerinin birleştirilmesi ve toplulaştırma yaparak ekilmeyen alanları tarıma kazandırarak, verimlilik yatırımları yaparak ve teknolojiye entegre ederek mevcut üretimini yüzde 60 oranında artırılabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üretimin yüzde 60’ı ihracata

Üretimlerinin yüzde 60’ının ihracata gittiğini ve ihracatta 7 ayrı marka ve müşterilerine özel üretim gerçekleştirdiklerini aktaran Erbap, şöyle konuştu:

Dünya ekonomisinde stratejik öneme sahip un sektörü, kur artışları, iklimsel etkiler, pandemi ve pandeminin getirmiş olduğu ekonomik belirsizlikler sebebiyle zor günler geçirdi. Ciddi küresel fiyat dengesizlikleri yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. İçinde bulunduğumuz süreçte ise özellikle geçtiğimiz kış ülkemizin aldığı yağış miktarı ve iklimsel şartlar verimli bir hasat dönemi geçirmemize olanak sağladı. Kısa dönem hedefimiz tedarik zincirimizi destekleyecek üretim ve lojistik yatırımları yaparak sektördeki gücümüzü daha da derinleştirmek.”

‘İhracatta varlığını artıracak’

Rusya - Ukrayna savaşından sonra Türkiye’nin buğday üretiminde kritik bir ara nokta olmasının ihracatta Türkiye’yi öne çıkardığını kaydeden Gürsel Erbap, “Tahıl Koridoru, Türk ununun ihracatta varlığını daha da artıracak” dedi.