22.04.2014 - 11:29 | Son Güncellenme:
Özgeçmiş sayısı 16 milyonu aşan Yenibiris.com, veri tabanındaki iş arayanların profilini eğitim durumu ve unvanlarına göre inceledi. Yenibiris.com’da iş arayanların yaklaşık 7 milyonunu lisans mezunları oluşturuyor. Yüksek lisans ve doktora yapmış olanların sayısı ise son iki yılda yüzde 19 oranında artarak 1 milyon 609 bine yükseldi.
“Uzman” seviyesinde iş arayanların yüzde 15’i yüksek lisans, yüzde 4’ü doktora seviyesinde eğitim almış. Orta düzey yönetici konumundaki kişilerin ise yüzde 9’u yüksek lisans, yüzde 2’si doktora mezunu. Üst düzey yöneticilerin ise yüzde 14’ü yüksek lisans, yüzde 4’ü doktora mezunu kişilerden oluşuyor.
Yüksek lisans tercih sebebi
Yüksek lisans ve doktora yapmak, kariyer basamaklarını tırmanırken kişiyi avantajlı hale getiriyor. Yenibiris.com’da “Sizce yüksek lisans gerekli mi?” sorusunun yöneltildiği ankete katılanların da yüzde 66’sı yüksek lisansın gerekli olduğunu düşünüyor. Uzman pozisyonundaki iş ilanlarının da yaklaşık yüzde 1/3’ünde lisansüstü çalışma yapmış olanların tercih edileceği belirtiliyor. İnsan kaynakları uzmanlarının beklentisi, iş başvurusunda bulunan yüksek lisanslı veya doktoralı adayın bu çalışmasını, başvuruda bulunduğu alan üzerine yapmış olması.
Yenibiris.com’un iş arayanlar arasında yaptığı analizden çıkan diğer sonuçlar ise şöyle:
- 3 üniversite bitirenlerin sayısı 22 bin.
- İki üniversite bitirmiş üst düzey yönetici konumunda olan iş arayanların sayısı yaklaşık 396 bin.
- Orta düzey yöneticilerin yüzde 31’i, üst düzey yöneticilerin yüzde 40’ı yüzde çok iyi derecede İngilizce biliyor.
Yönetim Kurulu Üyesi Kâmil Özörnek konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Yüksek lisans ve doktoranın, iş ve kariyer hayatında önemli yer tuttuğu bir gerçek. Ancak lisansüstü çalışmanın zamanlaması da çok önemli. Üniversiteli gençlere, mezun olduktan hemen sonra değil, bir süre deneyim kazandıktan sonra yüksek lisans yapmayı düşünmelerini öneririz. Kariyer yapacakları alanı seçip iş hayatını tanıma fırsatı yakalayacakları için, alacakları yüksek eğitimin daha faydalı olacağını düşünüyorum.”