08.04.2021 - 16:14 | Son Güncellenme:
Sporla amatör ya da profesyonel olarak ilgilenenlerin kullandığı protein tozu da amino asitlerden oluşur. Bunun dışında hem hayvansal gıdalarda hem de bitkisel besinlerde protein bulunmaktadır.
Proteinlerin Özellikleri Nelerdir?
Kolloidel bir yapıda olan proteinler vücut içerisinde biriktirilir. Aç kalma riskine karşı, kimyasal sindirimleri midede gerçekleşir. Tamamen organik olan bu bileşiklerin ismi ise Antik Yunan'dan günümüze kadar ulaşmıştır. Prote kökünden türeyen protein kelimesi, ''öncelikli olan'' anlamına gelir.
Protein vücut tarafından üretilmez. Bu nedenle çeşitli besinlerden alınması şarttır.
İnsanların hem yaşam standartlarını yüksek tutması hem de bağışıklık sistemini güçlendirmesi için protein içerikli beslenmesi gerekir.
Protein bileşiği, hem besleyici hem taşıyıcıdır. Başta östradiol ve insulin olmak üzere birçok hormonun hücrelere taşınmasına yardımcı olur.
Proteinlerin Sağlığımız Açısından Önemi Nedir?
Protein, kalsiyum ile birlikte kemik sağlığı açısından en önemli bileşiklerden biridir. Bu nedenle hem yetişkinlerin hem de çocukların protein ağırlıklı beslenmesi önerilmektedir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar, hayvansal ve bitkisel proteinlerden yeteri kadar tüketmesi gerekir.
Bu bileşik, diş sağlığına da iyi gelir. Diş etlerini güçlendirir ve kanamaların önüne geçer. Damakta ve dilde çıkan yaraların çok daha kısa bir süre içerisinde geçmesine yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendiren protein vücut direncini arttırır ve kış hastalıklarına karşı korur. Grip, nezle ve bronşit gibi kış mevsiminde daha çok görülen hastalıklara yakalanma riskini yarı yarıya düşürür.
Spor yapanların da protein ağırlıklı beslenmesi öneriliyor. Bunun en büyük nedeni proteinin kas kütlesini koruması ve yağ yakımını hızlandırmasıdır. Tok tuttuğu için diyet listelerinde de sıklıkla yer alan protein sağlıklı ve hızlı bir şekilde kilo verilmesini sağlar.
Protein, eksikliğinde olduğu gibi fazla alındığında da çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Böbrekte taş oluşumu riskini arttırır ve karaciğerin işlevlerini eskisi gibi yerine getirememesine neden olur. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlerin protein bakımından zengin besinleri kararında tüketmesi gerekir.
Protein bakımından zengin olan besinlerin başında balık ve tavuk geliyor. Bunun dışında yumurta, süt ve bal gibi günlük hayatta sıklıkla tüketilen besinlerde de yüksek oranda protein bulunmaktadır.