EğitimÖrtük Program Nedir? Kısaca Örtük Program Örnekleri Nelerdir?

Örtük Program Nedir? Kısaca Örtük Program Örnekleri Nelerdir?

08.06.2021 - 16:22 | Son Güncellenme:

Eğitim biliminde sıklıkla kullanılan kavramlardan biri olan örtük program, öğrencilerin ders içi ve ders dışı etkinliklerinin düzenlenmesi demektir. Örtük program terimi, öğretimden çok eğitim ile ilgilidir. Bu programda öğrencilerin derslerde öğrenemediği bilgilerin sosyal aktiviteler, okul gezileri ve daha birçok sosyal etkinlik ile öğrenmesi hedeflenir. Örtük program nedir? Kısaca örtük program örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Örtük Program Nedir Kısaca Örtük Program Örnekleri Nelerdir

Örtük programın temel amacı, öğrencilerin sadece teorik bilgiyle yetinmeyip, sosyal ve kültürel alanda da deneyim kazanmalarını sağlamaktır. 

Haberin Devamı

Örtük Program Nedir? 

Okul müfredatında yer alan, sosyal ve psikolojik etkileşime dayalı her türlü eğitici etkinlik ve çalışma örtük program olarak nitelendirilir. İlk kez İngiliz sosyolog Philip Jackson tarafından kullanılan örtük program terimi, günümüzde modernize edilerek uygulanmaktadır. 

Bu programda temel amaç öğrencilerin belli başlı alanlarda yetkinlik kazanması, ders dışı aktivitelerde de eğitim almaya devam etmesidir. Bununla birlikte öğrencilerin sosyal yönden etkileşimde bulunmaları ve değer üretimine doğrudan katkı sağlamaları da örtük programın amaçları arasında yer alır. 

Ekstra program ile örtük program sıklıkla birbirine karıştırılsa da iki kavram birbirinden farklıdır. Ekstra program, müfredatta yer almayıp sonradan eklenen ders içeriklidir. Örtük programlar ise planlı olmadığı gibi ekstra programlar gibi yazılı da değildir. 

Haberin Devamı

Bu programda yer alan etkinliklerin belirlenmesinde öğretmen - öğrenci ilişkileri, okul ve sınıf iklimi büyük önem taşır. Aynı zamanda, derslerin hangi alanda olduğu da (sayısal, sözel, eşit ağırlık) örtük programların ortaya çıkmasında belirleyici olmaktadır. 

Kısaca Örtük Program Örnekleri Nelerdir? 

1- Bir resim sergisine ya da müzeye yapılan okul gezisi. 

2- Okula gelen bir bilim insanı, edebiyatçı ya da kanaat önderi ile gerçekleştirilen söyleşi. 

3- Eğitsel kol çalışmaları kapsamında yapılan tatbikatlar ve düzenlenen toplantılar.