21.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Mine Özdemir Güneli - Devlet okulundaki 14 bin 943 öğretmenle online anket yöntemiyle elde edilen sonuçlardan öne çıkanlar şöyle:
CANLI DERSLERİ TAKİP EDEMEDİLER: Öğrencilerin üçte ikisi canlı dersleri takip edemedi, edenlerin de üçte ikisi cep telefonuyla takip
edebildi. Dersleri yeterince takip edemeyen çocukların okulla bağları azalmakta ve ciddi bir öğrenme kaybı yaşanmakta.
DESTEKLER YETERSİZ: Türkiye, TRT ile iş birliği yaparak uzaktan eğitim materyalleri hazırladı, Mobil EBA Destek noktalarını hayata geçirdi, 500 bin tablet dağıttı. Okulların kapalı olduğu dönemde öğretmenlerin yüzde 52’si her gün, yüzde 31’i haftada birkaç gün, yüzde 5’i haftada bir gün ve yüzde 3’ü birkaç haftada bir gün ders yaptığını, yüzde 9’u ise canlı ders yapmadığını ifade etti. Eylül 2020’deki rapora göre canlı ders yapma oranı önemli ölçüde arttı.
TEKNOLOJİYE ERİŞİMDE GÜÇLÜK: Uzaktan eğitimde yaşanılan en büyük zorluğu, katılımcıların yüzde 74’ü öğrencilerin teknolojiye erişim güçlüğü olduğunu söyledi.
ÖĞRENME KAYIPLARI: Katılımcılar, en yüksek düzeyde öğrenme kaybının yüzde 69,1 ile ilkokul 1. sınıf, yüzde 43,9 ile lise 4. sınıf ve yüzde 43 ile ortaokul 4. sınıf öğrencilerinde yaşandığını kaydetti.
‘Milli seferberlik başlatılmalı’
Eğitimin yüz yüze sürdürülmesinin politik öncelik olması gerektiğini belirten Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, eğitim çalışanlarının aşılanmasına hız verilmesinin önemini vurguladı. “Ortada tam 1 yılını kaybetmiş milyonlarca öğrencinin olduğu dikkate alındığında öğrenme kaybıyla mücadele için günü kurtarmak yerine, proaktif ve etkin stratejiler geliştirilmeli” diyen Yalçın, bunun için milli seferberlik başlatılması gerektiğini söyledi.