EğitimKontraktil Koful Nedir? Kontraktil Koful Hangi Canlılarda Bulunur?

Kontraktil Koful Nedir? Kontraktil Koful Hangi Canlılarda Bulunur?

19.05.2021 - 03:12 | Son Güncellenme:

Biyoloji dersinde kontraktil koful sık olarak işlenmektedir. Kontraktil koful, tatlı sularda yaşamakta olan tek hücreli canlılarda bulunmaktadır. Bu nedenle sizler için detaylı bir şekilde Kontraktil koful nedir? Kontraktil koful hangi canlılarda bulunur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kontraktil Koful Nedir Kontraktil Koful Hangi Canlılarda Bulunur


Kontraktil koful genel olarak paramesyum ve amip gibi tek hücreli canlılarda yer almaktadır. Kontraktil koful tek katlı zar ile çevrili olmaktadır. Diğer bir ismi ise kasılgan koful şeklinde adlandırılmaktadır.

Kontraktif Koful Nedir?

Kontraktil kofulu, tek hücreli bazı tatlı suda yaşayan canlılarda bulunur. Ökaryotik hücreler içinde, özellikle protozoa ve de belirli tek hücreli olan alglerde özel koful türüdür. Genel olarak bu canlılar hipotonik ortamlarda yaşadığından sürekli olarak su alır. Kontraktil kofullar, genişleme ve ya daralma şeklinde kasılıp çalışırlar.

Kontraktil kofullar, ayrıca ozmoregülasyon adlı bir süreç ile ozmotik basıncın düzenlenmesi yolu ile hücreden su pompalarlar. Kontraktil kofullar suyun fazlasını ATP şeklinde enerji harcayarak dışarı atarlar ve böylece hücrenin patlamasını önler. Buna ek olarak kofullar golgi cisimciği, hücre zarı, endoplazmik retikulum ve de çekirdek zarı tarafından oluşmaktadır.

Kontraktil Koful Hangi Canlılarda Bulunur?

Biyolojide kontraktil koful içermekte olan hücre örnekleri genellikle amip, paramesyum, öglena ve bazı alg türleri şeklinde bilinmektedir. Bazı süngerler olan amoebositler, pinakositler ve de koanositler de dahil, tek hücreli olan mantarlar ve ya hidra içinde de ayrıca kontraktil kofulları bulunmaktadır.

Bazı belirli amip türleri, yalnızca tek kontraktil kofula gereksinim duyarken, diğer türlerde ise iki adet vardır. Buna ek olarak dev amip gibi türlerin pek çok sayıda da kontraktil kofulları vardır. Ayrıca kofullar genel olarak işlevlerine göre de besin kofulu, depo kofulu, salgı kofulu ve ya kontraktil yani kasılgan kofullar olacak şekilde dört çeşittir.

 

Yazarlar