10.02.2022 - 12:05 | Son Güncellenme:
Taksonomi, canlıların birbirine benzeyen ve farklı yönlerini yaşadıkları yere göre çeşitli kriterleri göz önünde bulundurarak bir sınıflama yapmaktadır.
Taksonomi Nedir?
Taksonomi yeryüzündeki canlıların sınıflandırılması ile oluşan bir gruplandırma işi olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle de sınıflandırma bilimi olarak adlandırılmaktadır. Taksonomi bilimi sınıflandırma yaparken familya, aile, takım, tür ve cins gibi kavramlardan faydalanmaktadır. Bu kavramlara takson denilmektedir. Canlıların sınıflandırılması sayesinde özellikleri ve alt üst türleri daha net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Taksonomi bilimi canlıların ortak yaşam alanları ve bu alanlardaki etkileşimlerini yakından incelemektedir.
İlk Taksonomik Birim Hangisidir?
İlk taksonomik birim olarak mikroorganizma haploidlerden bahsedilmektedir. Ancak her alanın kendine has olan ilk taksonomisi yapılmış birimleri bulunmaktadır. Mikrobiyolojide ise ilk taksonomik birim suş olarak ifade edilmektedir. Suş birimi aynı genotipe sahip olan hücrelerden oluşan bireylerin topluluğu olarak adlandırılmaktadır. Taksonomi kavramı biyoloji biliminde sınıflandırma yapılması açısından önemli bir kavram olmaktadır. Yaşamın devamlılığı göz önünde bulundurulduğunda sayısı her geçen gün artan ve yeni keşfedilen farklı canlı türlerinin sınıflandırılmasının yapılması büyük önem arz etmektedir.