EğitimHangi okullar daha başarılı?

Hangi okullar daha başarılı?

15.01.2008 - 12:46 | Son Güncellenme:

Hemen her yıl böyle bir yazı yazmak zorunda kalıyorum. Çünkü hemen her yıl, bu konuda, çok yoğun bir şekilde kavram kargaşası yaşanıyor.Türkiye'de öğretim kurumlarının kalitesini ölçmeye yönelik ne ciddi anlamda bir reyting sıralaması var ne de akreditasyon kuruluşları. Sadece ÖSS ve OKS'ye yöneli

Hangi okullar daha başarılı

Abbas GüçlüBu yüzden tartışmaların ardı arkası kesilmiyor.
Hangi üniversiteye sorsanız, en iyisi biziz diyor. Oysa en iyinin kendileri olmadığını onlar da biliyor. Ama iddialı olmak zorundalar.
En yüksek puanlı öğrencileri almak, en iyi üniversite olmak anlamına mı geliyor? Ya da en yüksek puanı alan öğrenciler en iyi mi?
Peki, puan esas alındı, hangi puan türü daha önemli? Sözel mi? Sayısal mı? Eşit Ağırlık mı? Yoksa Yabancı Dil mi?
Kim bu puan türlerinden birinin diğerine göre daha önemsiz olduğunu söyleyebilir ki?..
Ya da liselere inelim. Neye göre başarı sıralaması yapacağız?
Üniversiteye yerleştirdikleri öğrenci sayısına göre mi? ÖSS'de aldıkları ham puana göre mi? Yerleştirme puanlarına göre mi? Yoksa Hiçbirine göre mi?
Yerleşen öğrenci sayısına göre bir değerlendirme yapmak doğru olmaz. Çünkü öğrencilerin nereye yerleştikleri çok önemli.
190 puanla A üniversitesine giren öğrenci başarılı da, aynı puan türünde 290 puanla, kendi isteğiyle açıkta kalan öğrenci başarısız mı?
Merkezi sistemle üniversitelere giren öğrenciler, başarı için bir kriter de, ön kayıt ve yetenek sınavıyla üniversiteli olmak önemsiz mi? Ya da yurtdışı üniversiteler?
Örneğin, dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul alan öğrenciler, ÖSS'ye girmedi ya da girip de nasıl olsa gideceği üniversite belli olduğu için ÖSS'yi ciddiye almadı diye başarısız mı sayılacaklar?
Gördüklerimiz, yaşadıklarımız çerçevesinde baktığımızda, bir okula iyi ya da sıradan dememiz için aradan en az 30 yılın geçmesi gerekiyor. Öyle parlak okullar gördük ki, 10 yılda zirveye çıktılar, 15. yıl da yok olma noktasına geldiler.
Öyle okullar var ki ÖSS'de, OKS'de ilk 10'a hiç öğrenci sokamazlar, ama bilinir ki, en iyi onlardır.
Şimdi önümüzdeki yıldan itibaren anadolu liseleri ve kolejlere girişte, ilköğretim başarı puanı da dikkate alınacak. Yani bol keseden verilen notlar da yerleştirme de esas alınacak. Şimdi bu durumda herhangi bir okuldan 5 üzerinden 5 ortalamayla mezun olan başarılı da, 4 ile mezun olan başarısız mı sayılacak?
Oysa 4'lük öğrencilerin, 5'liklerden çok daha donanımlı olduğuna yönelik olarak süper liselerde o kadar çok örnekler yaşandı ki! Şimdi kalkıp da SBS denilen bu ucubeyi kim savunacak? Yaratacağı sorunları kim düzeltecek? Bütün bunların da ötesinde SBS sonuçlarına göre yapılacak bir başarı değerlendirmesini kim kabul edecek?..
ÖSS'ye gelince, eğitimcilerden öğrenciye, siyasetçilerden devlet adamlarına kadar hiç kimse bu sınavı adil ve ölçme değerlendirme açısından yeterli bulmuyor.
Durum böyleyken, kalkıp yanlış metreyle ölçü yapmak ya da gramajı tartışmalı kiloyla tartı yapmak ne kadar doğru olur?..
Peki yapılırsa ne olur? İşte o zaman adını iyi koymak gerekir!..
Özetin özeti: Sizce zengin olan kim? Çok parası olan mı, yoksa çok dostu olan mı? Okulların başarısı da öyle bir şey. Vizyon ve karizma mı, yoksa ille de puan mı? Onun kararını da artık siz verin!..