EğitimÇevreci okullardan örnek projeler

Çevreci okullardan örnek projeler

21.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde çevre dostu ve sıfır atık konusunda adeta bir seferberlik başlatan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) en önem verdiği projelerden biri de Çevre Dostu 1000 Okul Projesi. Bu kapsamda ilkokullar ağırlıklı olmak üzere temel eğitim seviyesinde bin okul belirlendi.

Çevreci okullardan örnek projeler

MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ- Bakanlığın projesiyle okulların enerji ihtiyacı enerji panelleriyle karşılanıyor, atıklar kompost gübre haline getirilip çiçekler yetiştiriliyor, yağmur suları değerlendiriliyor. Çevre Eğitimi ve İklim Değişikliği dersi ile de desteklenen proje kısa sürede meyvesini vermeye başladı. İstanbul’un her ilçesinde en az bir okul olmak üzere 40 okulda uygulamaya geçen projede öne çıkan çalışmalar şöyle:

Haberin Devamı

Böcek oteli kurdular

Tuzla Binali Yıldırım İlkokulu: Fiziki yapısıyla birçok doğa projesine ev sahipliği yapan okulda, “Bahçıvan Çocuk” ve “Yenilebilir Okul Bahçesi” projeleriyle öğrenciler, bahçedeki dikim alanlarında etkin rol alıyorlar. Böceklere dinlenme ve üreme alanı oluşturan Böcek Oteli’nde ise canlıların yaşamlarına yakından şahit oluyorlar. “Dönüştür Hayatı Sürdür Dünyayı” projesiyle ise öğrenciler, sıfır atık, çevre, doğa bilinci, sürdürülebilirlik konularına ilişkin farkındalık kazanıyorlar.

Güneş enerjisi depolanıyor

Bahçeşehir Anaokulu: Bahçesinde, içinde güneş enerjisinin depolandığı Jeodezik Kubbe’nin yer aldığı okulda ayrıca bir de her mevsim kullanılabilen Açık Hava Kütüphanesi mevcut. Okulda, çatıda biriken yağmur suları, 3 tonluk su deposunda toplanıyor ve daha sonra su tulumbası yoluyla alınarak yine okul bahçesindeki bitkilerin sulanmasında kullanılıyor. Bahçede sebze ve meyve yetiştirmek amacıyla yükseltilmiş sebze yatakları oluşturulurken soğuk kompost alanında hem okulda hem de evlerde çıkan atıklar değerlendiriliyor. Salyangozların kabuğundan esinlenilerek tasarlanan Baharat Spirali’nde ise 60 farklı bitki yetiştiriliyor. Solucan Kompost Alanı’nda çocuklar solucan gübresi oluşturuyorlar.

Haberin Devamı

Masal diyarı gibi

Çatalca Doğa ve Fen Okulu: Öğrencilere doğa farkındalığı, günlük yaşam becerileri ve permakültür eğitimlerinin verildiği okulda, uygulama için çevre ilçelerdeki okullardan öğrenciler de randevu sistemiyle kabul ediliyor. Masal diyarını andıran girişiyle Yaratıcı Mantar Kütüphanesi de hayallerin gerçeğe dönüştüğü bir açık hava okulu olarak dikkat çekiyor.

Canlıları gözlemliyorlar

Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu: Okulda oluşturulan sebze bahçelerinde öğrenciler, mevsime göre uygun tohumu ekip, çapalama, sulama gibi işleri de yaparak sebzeyi hasada hazırlamayı öğreniyorlar. Okul bahçesindeki kümeslerde ise canlıların yaşamını gözlemleyen öğrenciler, tavşan besliyorlar ve tavukların yumurtalarını topluyorlar.