EğitimÇapraz kariyer öne çıkıyor

Çapraz kariyer öne çıkıyor

22.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Üniversitede tek bir alanda okumak yetmeyecek, aldığı branşı başka bir branşla çaprazlayan avantajlı olacak. Örneğin bilgisayar mühendisliğinde okuyan biri psikoloji eğitimi alarak oyun tasarımı senaristliğinde fark yaratabilecek

Çapraz kariyer öne çıkıyor

Üniversite sınavlarına üç ay gibi kısa bir süre kaldı. Artık diplomanın yeterli olmadığını herkes söylüyor. Peki, ne yapmak gerekiyor? Uğur Okulları PDR ve Ar-Ge’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Sezgin, bu noktada, şu yetkinliklerin önemine dikkat çekiyor:

Haberin Devamı

İngilizce: Önemli yetkinliklerden biri İngilizce. Dünyada 300 milyon küresel çalışan var. 2027’de sayının 2 milyar olacağı söyleniyor. İngilizceyi iyi şekilde konuşup yazmak dünya vatandaşlığı için olmazsa olmazlardan.

Dijital kıvraklık: Öğrenciler teknoloji okur yazarlığını geliştirmeli. Hayatımızı algoritmalar yönetiyor. Makineyle arkadaşlık kurabilmek önemli becerilerden biri haline geldi. Teknoloji bir yere gitmiyor, bir ürün haline geliyor. Gelecek Enstitüsü’ne göre yapay zekâ asistanlarınız size kolaylık vadedecek ancak daha fazlasını yapmak için onların zekâsına nasıl dokunacağınızı bilmelisiniz.

İletişim ağı oluşturulmalı

Yaratıcılık: Dünya Bankası’nın araştırmasına göre mesleklerin birçoğu bilgisayar tabanlı olacak ama yaratıcılık ve iyimserlik üzerine kurulu her şey insana ait kalacak. Makinelerin, robotların yapamadığı tek şey bilinenin ve kodlamaların dışına çıkmak. O nedenle yaratıcılık önemli. 

Haberin Devamı

Çapraz Kariyer: Yeni kariyer yaklaşımında bilgileri çaprazlamak gerekiyor. Örneğin oyun tasarımı gelişen bir alan. Ancak Türkiye’de oyun tasarımı senaristi yok. Psikoloji eğitimi, oyun üzerine kuruludur. Bir kaçan ve onu bulmaya çalışan biri vardır. Bilgisayar mühendisliği okuyan bir öğrenci psikoloji eğitimi de alarak oyun tasarımında öne çıkabilir. 

Tasarım gücü: Öğrenci hangi bölümü seçerse seçsin, bir şeyler tasarlayabileceği bir alan gelecekteki gücünü etkileyecektir.

Duygusal zekâ (EQ): Her yapacağımız işte duygusal zekâya ihtiyaç duyuyoruz. Kitap okumak, film izlemek, empati kurmak duygusal zekâyı geliştiren etmenler.

Kriz Yönetimi: Kriz yönetimi ve karmaşık durumlarda problem çözme yeteneği çok önemli. Bu gerçeği pandemide büyüme sağlayan şirketlerde gördük.

Network zenginliği, esneklik, kişisel marka olmak da geliştirilmesi gereken yetkinliklerden.