EgeGöz bozukluğu okul performansını etkiler

Göz bozukluğu okul performansını etkiler

08.02.2025 - 00:01 | Son Güncellenme:

Çocuklukta özellikle çok erken yaştaki çocuklarda sağlıklı görme gelişimi için gözlük kullanımı gerekebilir. Gözlük ihtiyacının anlaşılabilmesi için görme düzeyini ifade edemeyen bebek ve küçük çocuklarda herhangi bir şikayet olmasa bile bir göz hekimi tarafından değerlendirme çok önemlidir.

Göz bozukluğu okul performansını etkiler

Göz Vakfı Bursa Nilüfer Göz Merkezi’nden Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen, “Görme gelişimi çocuklarda doğum sonrası başlar ve neredeyse ergenliğe kadar devam eder. Çocuğun yaşı ne kadar küçükse görme gelişimi o denli çok etkilenebilir. Görme gelişiminin sağlıklı olmasında gözlük kullanımın katkısı çok önemlidir. Gözdeki özellikle yüksek kırılma kusurları erken yaşta saptanırsa,  gözlükle görme düzeyinin artırılmasının yanı sıra normal bir görme gelişimine de katkı sağlar. Yüksek gözlük kusurları gibi iki göz arasındaki farklı kırılma kusurları da mutlaka erken saptanıp gözlükle rehabilite edilmelidir” diyerek uyardı.

Haberin Devamı

Okul çağına gelen çocuklarda uzak ve yakın görmede herhangi bir problem olup olmaması çocuğun okul performansını etkileyen en önemli faktörlerden biridir” diyen Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen, “Daha erken yaşlardan itibaren bir gözlük kusuru olmayan bazı çocuklar gözün anatomik uzaması ile birlikte miyopi geliştirebilirler. Erken yaşlardakihipermetropi  sıklıkla gözün uzunluğu arttıkça büyük oranda azalır ve hatta kaybolurken daha geç yaşta ortaya çıkan miyopik kırılma kusuru gözün uzaması devam ettikçe 20’li yaşlara hatta bazı bireylerde daha da ileri yaşlara dek artma gösterebilir ve sonraki yaşamda miyopik gözlük ya da alternatif olarak kontakt lens kullanımını gerektirir. Ayrıca gözün uzunluğuna değil gözdeki kırıcı gücün farklılığına bağlı olarak gelişen daha az sayıdaki hipermetropik kusurlar da azalma göstermeyip  ergenlik ötesinde görsel rehabilitasyon için gözlük ya da kontakt lens kullanımını gerektirebilir” dedi. / DİDEM SEYMEN