29.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
SELEN DENİZ
Oyun dünyasının yükselen değer olduğunu dile getiren Game Factory CEO’su Efe Küçük, gelecekten umutlu olduklarını, küresel ölçekli partnerlerle işbirliği yapabileceklerini söyledi. İşte detaylar...
- Game Factory şirketi ne iş yapıyor, oyun evrenindeki yeri ne?
Game Factory, en basit tanımıyla oyun sektörünün giriş kapısıdır. Sektöre girmek isteyen her insana açık olan bir “oyun girişimi kuluçkası” olarak konumlanıyor. Türkiye’nin her yerinden yüzlerce insan her ay aramıza katılıyor. Biz de üyelerimize, oyun sektörüne dair gereken tüm temel eğitimleri tamamen ücretsiz bir şekilde sağlıyoruz. “Networking” konusunda da katılımcılarımız büyük bir şans elde etmiş oluyor. Katılımcılarımız, eğitimleri tamamladıkları zaman “kuluçka” olarak adlandırdığımız, asıl oyun üretiminin ve geliştirilmesinin yapıldığı programımıza geçiyorlar. Burada kendileri gibi oyun geliştirmeye can atan binlerce insanla tanışıyorlar ve ekipleşiyorlar.
Birçok farklı destek sağlayarak, onları hayata ve sektöre tutunduruyoruz.
- Oyun girişimciliği nedir? Türkiye bu alanda ne durumda?
Oyun girişimciliği, oyun dünyası paralelinde yapılan girişimler kümesidir. Dışarıdan gözüktüğünden çok daha derin bir geçmişe sahip olan sektör, efsanevi girişim ve girişimcilerinin yanı sıra, dünyada birçok ilkin de gerçekleşmesine önayak olmuştur.
Oyun sektörü ve oyun girişimciliği konusu da aslında kendi içinde bölümleşen ve derinleşen başlıklar. Bu başlıkları özellikle “mobil oyunlar” dikeyinde inceleyecek olursak, Türkiye son 5 yılda inanılmaz bir yükselişe geçmiş durumda. Sadece ülkemizde yapılmış hacmen en büyük şirket satışı bir oyun şirketi. Yine, ülkemizde yapılan en büyük tohum yatırımı da bir oyun şirketine yapıldı. Bunun dışında her geçen ay yeni yatırım ve yeni satış haberleri duymaya devam ediyoruz.
Yabancı şirketler ve yatırımcılar için de Türkiye çok gözde bir yer olmaya başladı. Sadece Game Factory’den yaklaşık 1 yıl içinde 70 oyun girişimi, oyun stüdyosu ortaya çıktı. Ve bu alandaki yatırımlar ve gelişmeler müthiş bir hızla yükselmeye devam ediyor. Biz de bu yükselmeyi desteklemek için, Türkiye’nin arkasına aldığı bu güzel rüzgârı değerlendirerek hep beraber büyüme mantığı ile her gün binlerce oyun girişimcisine destek olmaya devam ediyoruz.
Gençlere yatırım
- Oyun konusunda yeni olan kişilere, şirketlere ne önerirsiniz, nasıl katkı sağlıyorsunuz?
Game Factory’de, sadece 7 ayda oyun ile alakalı hiçbir bilgisi olmayan bir insanı 7 ayın sonunda yatırıma kavuşturduğumuz hikâyelere imza attık.
Bu sistemin en önemli noktalarından birisi, açık ve doğru bilgi paylaşımı oldu. Oyun sektörüne yeni girecek insanların her şeyden önce “Bir oyun şirketi nasıl geliştirilir? Oyun sektörü nasıl bölümlere ayrılır? Sektörde ne tarz çalışanlar ve roller bulunmaktadır? Bir oyun stüdyosu nasıl stratejiler izler?” gibi konularda fikir edinmesi gerekiyor. Bunun için ise en kolay yollardan birisi güzel bir network edinmek. Bolca insanla ve şirketle tanışmak, fikir tartışmalarına katılmak, oyun etkinliklerine katılmak gibi farklı aksiyonlar alarak bu yönde kendilerini geliştirmeleri gerekiyor.
Biz Game Factory’de üyelerimizi binlerce kişilik ve global olarak da bir değer ve anlam taşıyan girişimci network’ümüze dahil etmekle kalmıyoruz. Aynı şekilde, ilgili ekibimizle birlikte platformumuzda bulunan tüm girişimcilerimize ve oyun stüdyolarımıza onlarca farklı destek veriyoruz. Tüm ekiplerimize ve üyelerimize her gün belirli bir zaman ayırarak onların sorularını cevaplandırmaya, eksiklerini kapatmaya, öğretmeye ve öğrenmeye gayret ediyoruz. Onlara, karşılaşabileceği her soruna bir cevap olmaya çalışıyoruz. Farklı alanlardaki yatırımlarımızı da her geçen gün “insan ve ekip yetiştirme” odağıyla artırmaya devam ediyoruz.
- Sektördeki en genç CEO’lardan birisiniz sanırım. Bu işe nasıl girdiniz, hedefleriniz neler?
Genç bir girişimci olmak zor olduğu kadar aynı zamanda çok keyifli bir süreç oluyor. Zihinsel ve fiziksel olarak enerji ve yaratıcılığımızın optimum seviyede olduğu bu yaşların doğru değerlendirilmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu yüzdendir ki hem bireysel olarak hem de Game Factory olarak genç girişimcilere çok ciddi yatırımlar yapıyoruz.
Genç bir girişimci olmanın oldukça zor yanları da var tabii. Genç bir girişimci, bir yandan çevresini ve işini öğrenmeye çalışırken, bir yandan da kendisini tanıyor ve kendisinin değişim ve gelişimini izliyor. İnsan, bir nevi şirketiyle beraber büyüyor ve gelişiyor. Bu çok farklı bir his. İnsanın işiyle ilgilendiği kadar kendisiyle de ilgilenmesi gerekiyor.
Ben aslında 18 yaşından beri çalışma hayatındayım diyebilirim. Kendi çapımda tasarımlar yaparak başladığım, hatta komşularımızın çocuklarına özel dersler vererek harçlık çıkaran bir üniversite öğrencisinden girişim sahibi bir üniversite öğrencisi olma yolculuğum bolca sancı ile geçti diyebilirim. Umutsuz bir dönemimde az önce yukarıda bahsettiğim gibi “kendini tanıma” sürecini erken bir zamanda tamamlamayı başarmış olmam bana çok büyük bir fırsat tanıdı. Benim büyük bir hobim ve hayatımın bir parçası olan oyunları, aynı zamanda bir kariyer planına çevirme şansını görünce oyun şirketlerinde staj aramaya başladım. Önce bir girişimde başladım, 19 yaşımda iken kurumsal bir teknoloji şirketine belki en genç çalışanlardan birisi olarak giriş yaptım. 20 yaşımda ise istifamı verip çok güzel ortaklıklar ile çok güzel bir serüvene atıldım.
Bunların hiçbirisi kolay değildi.
Dünyaya açılacaklar
-Game Factory’nin gelecek rotasında neler var?
Global çapta başarıya ulaşan girişimcilerimiz ve girişimlerimizin sayısını artırarak oyun endüstrisine daha çok yıldız kazandırmak istiyoruz. Farklı ülkelerde de operasyon alanımızı büyütmeyi planlıyoruz.
Dünyanın her yerinden farklı girişimcilerle birlikte olma hayali içindeyiz. Bunun için hazırlıklarımıza başladık. Yukarıda değindiğimiz sistemin daha büyük ve optimize edilmiş bir halini ise yine önümüzdeki dönemlerde devreye sokacağız. Global ölçekli birçok partnerle ülkemize ve ekiplerimize yatırımlarımızı güçlendireceğiz.
- Yatırımcıların çok ilgi gösterdiği bir sektör oyun...
Bu çok doğru ve olması gereken bir ilgi. Hatta ilerleyen aylarda daha da artacağını söyleyebilirim. Oyun girişimlerine yatırım (yine girişimin oyunun hangi bölümünde yer aldığı göz önünde bulundurularak) yapmak, yatırımcı açısından aslında en “güvenli” yatırımlardan biri haline gelebiliyor. Game Factory gibi daha fazla girişimlerle bu büyümeyi devamlı olarak desteklememiz ve istihdamı artırmamız gerekiyor. Bunlar doğru ve sağlıklı yapıldıktan sonra, yabancı ve yerli yatırımcıyı çekebilmek en ama en kolay nokta.