06.02.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
Daha büyük deprem olacağı ve Santorini Yanardağı’nın patlayacağı korkusuyla adadan turistler dahil 10 bini aşkın kişi ayrıldı. Ünlü doğal afetler uzmanı Costas Synolakis, yanardağın patlama zamanının geldiğini açıkladı. Skai TV’ye konuşan Synolakis “Santorini Yanardağı’nda her 50 yılda bir küçük patlamalar oluyor. Şimdi patlama zamanı geldi, o zaman dilimindeyiz. Çok yakından izlemeli, hiçbir senaryoyu göz ardı etmemeliyiz” dedi. Ayrıca Santorini’nin 8 km kuzeydoğusunda bulunan ve yine aktif olan ikinci bir su altı yanardağı da depremlerin merkez üslerine yakınlığı nedeniyle endişeye yol açtı.
AFAD ve MTA’dan rapor
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), adadaki depremlere ilişkin ortak bir ön değerlendirme raporu yayımladı. Raporda, tsunami gibi tehlikelerin ülkemize kadar ulaşabileceğine dikkat çekilirken, volkanizma tehlikeleri açısından ise dikkatle izlenmektedir açıklamasında bulunuldu.
Kuraklık uyarısı
Türkiye Bilimler Akademisi Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Santorini Adası’ndaki volkanın patlaması halinde ciddi bir kuraklık yaşanacağını söyledi. Yaşar, kuraklık halinde yeraltı sularının öneminin daha da artacağını belirtip, rezervin korunmasını istedi.
Bine yakın
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “Ege Denizi’nde 28 Ocak’tan beri sayısı bine yaklaşan sismik aktivite görüyoruz. Şu ana kadar en büyüğü 5.2 büyüklüğünde. Bu sarsıntıların İzmir, Muğla ve Aydın’daki aktif fayları tetiklemesi mümkün değil” dedi.
‘Fay hattı hareketlendi’
Guardian gazetesine göre, Kiklad Adaları’nın en doğu ucunda olan Santorini ile Amorgos arasındaki fay hattı harekete geçti. Bu fay hattında 1956’da meydana gelen ve 53 kişinin ölümüyle 100’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan 7.7 büyüklüğündeki deprem tsunamiye de neden olmuştu.