DünyaÜç reçeteden 1’inde antibiyotik var

Üç reçeteden 1’inde antibiyotik var

18.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Özellikle yüksek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve enfeksiyonunda antibiyotiğe sarılıyoruz. Türkiye’de 3 reçeteden 1’inde antibiyotik olduğunu belirten uzmanlar, gereksiz kullanımı sağlığa zarar verdiğini söylüyor.

Üç reçeteden 1’inde antibiyotik var

Sir Alexander Fleming’in 1928 yılında ilk antibiyotik olan penisilini keşfinden sonra onlarca antibiyotik keşfedildi. Özellikle son yıllarda insanlarda antibiyotik kullanımının çok artması, besi hayvanlarında antibiyotik kullanımı ve yeni antibiyotiklerin keşfedilmesinin azalması gibi nedenlerle özellikle hastane ve yoğun bakımlarda artan dirençli bakteriler ciddi bir sağlık sorunu olarak önümüzde duruyor. Avrupa Hastalıkların Önlenmesi ve Kontrolü Merkezi (ECDC) Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerle 18 Kasım tarihini “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” olarak ilan etti. Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nün amacı, antibiyotik direnci sorununa karşı hem toplumda hem de hekimlerde farkındalık yaratmak ve gereksiz antibiyotik kullanımlarının önüne geçmek.

Haberin Devamı

Zararları neler?

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Oya Duran, Türkiye’nin antibiyotik kullanımında Avrupa ülkeleri arasında en ön sırada yer aldığını oysa gereksiz antibiyotik kullanımının fayda yerine sağlığa zarar verdiğini söylüyor. Duran, gereksiz antibiyotik kullanımının yararlı bakterileri öldürdüğünü, obeziteye yol açabildiğini, karaciğer ve böbreklerde hasara yol açabildiğini, antibiyotik direncini hızla artırdığını ve ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabildiğini söylüyor.

Avrupa’ya göre yüksek

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Servet Öztürk ise “Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de kullanılan ilaçlar içerisinde antibiyotik kullanımı yüzde 14. Türkiye’de ortalama her 3 reçeteden 1’inde antibiyotik var. Bu oran Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek” diyor. Öztürk, antibiyotik direncinin artmasının gelecek 10 yıllarda tedavi edilemeyen enfeksiyonları ortaya çıkaracağını bunun da yüz binlerce insanın ölümüne neden olacağını söyledi. 

Haberin Devamı

Doç. Dr. Servet Öztürk, antibiyotikler ile ilgili şu bilgileri verdi:

* Antibiyotik grip, domuz gribi, Kovid gibi hastalıkların başkasına bulaşmasına engel olmaz.

* İshal gibi bazen çok daha şiddetli ve tehlikeli yan etkileri olabilir.

* Mutlaka doktorun önerdiği miktarda ve saatlerde kullanılmalı.

* Yakınlarınız için yazılmış antibiyotikleri kullanmayın. 

* Hekimlere antibiyotik yazmaları konusunda ısrarcı olmayın.

Kullanmamak için yapılabilecekler

Antibiyotik kullanmamak için yapılması gerekenler konusunda Servet Öztürk’ün önerileri şöyle.

*Akdeniz diyeti ile beslenin.

*Kalabalık, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun.

*Modern tıbbın en ucuz, yan etkisi en az ve en başarılı uygulamaları aşılamadır. Erişkin yaş aşılamaları için enfeksiyon hastalıkları uzmanından danışmanlık alın.

Yazarlar