16.01.2025 - 10:15 | Son Güncellenme:
HABER MERKEZİ
Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani TRT Haber'de açıklamalarda bulundu.
Şeybani'nin açıklamalarından satır başları şöyle; "Sayın Erdoğan, Türk halkı tarihte doğru yerde durdu ve insani değerlerin yanında durdu. Halkların iradesinin yanında oldu. Çünkü halklar sadece hürriyet ve onur istemekteydi. Türkiye farklı durumlarda etkilendi. Dolayısıyla hakların yanında yer alan kaybetmez.Türkiye bugün bu tutumundan dolayı zaten 2011 den bu yana tarihi mirasımız oldu. Artık bu miras geleceklere de etki edecek. Türkiye çevresini olumlu etkileyecektir. Biz biliyoruz, Türkiye bazı sıkıntılar yaşadı. Ancak Suriye’de yaşananlar, Suriye'nin kurtuluşu her iki halkında yararına olacaktır..."
YENİ DÖNEMDE TÜRKİYE'DEN BEKLENTİLER
Başlangıçta Sayın Hakan Fidan, Türkiye Dışişleri Bakanı bizi kardeşçe karşıladı. Tabii 14 yıldır Türkiye'nin tutumu zaten devam etmektedir. Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkiler nitelikli ilişkiler olacaktır. Ortak diplomatik ilişkiler başladı. İnşaat çalışmaları da büyük yarar sağlayacaktır. Siyasi ilişkilerimizde büyük etki yapacaktır. Bildiğiniz gibi Esad döneminde ilişkiler kopmuştu. Çevre ülkelerle ilişkilerimiz iyi olmasını istemekteyiz. Bölgedeki durumumuzu daha da güçlendirecektir.
SURİYELİLER İÇİN TÜRK HALKI VE TÜRKİYE NE ANLAM İFADE EDİYOR?
Türk halkına çok çok teşekkür ediyoruz. Çünkü yani bu kadar yıl halkımızı kabul etti, misafir etti. Dolayısıyla da Türk halkı bu büyük oranda gelen Suriyelilere kabul etti ve bütün zorluklara göğüs gerdi ve Suriye halkını destekledi. Her şeye rağmen iki ülke arasındaki ilişkiler çok derindir. Yeni bir sayfa açılmıştır şu anda. Başka bir şey ayıramaz birbirinden. Biz tek halk olarak bundan sonra düşüneceğiz.
SURİYE'NİN YOL HARİTASI
Görüyoruz her Suriyelinin yüzünde tebessüm var. Sorumluluklarımız çok çok arttı. Suriye halkı 50 yıldır zulme maruz kaldı. Dolayısıyla büyük sorumluluklar içerisindeyiz. Suriyelilere daha iyi bir duruma gelmeleri için çalışacağız. Suriye halkının istekleri doğrultusunda ülkemizi yeniden yapılandıracağız.
Suriye halkına 50 yıldan fazladır hiç bir şekilde sorulmadı nasıl bir devlet, nasıl bir yönetim istiyorsun diye. Şimdi bu stratejik bir gelişmedir. Ulusal diyalog çerçevesinde bütün Suriyeliler bir araya gelecek ve isteklerini dile getireceklerdir. Biz istiyoruz ki Suriye halkı esaslı bir ortak olsun. Bildiğiniz gibi Anayasa istenen bir anayasa değildi. İstiyoruz ki Suriye halkı birlikte çalışsın.
HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN KORUNMASI İÇİN HANGİ ADIMLAR ATILACAK?
50 yıldan beri süregelen yönetimin Esad yönetiminin de kurbanlarıydık. Suriye bölünemez, coğrafi yönden ne de etnik yönden. Suriye tabii ki çeşitte halklardan oluşmaktadır. Suriye tarihiyle bütünleşmelidir. Yönetimin belli bir grubun yönetiminde olmasını istemiyoruz. Suriye toplumu Esad döneminde bölündü, parçalandı. Biz onarmak istiyoruz. İçinde ayrım olmamalı. Herkes el birliğiyle devlete yardım etmeli.
Biz tabi ki kardeşlerimiz bildiğiniz gibi 15 milyon kişi ülke içine ve dışına kaçmak zorunda kaldı. Biz istiyoruz ki gerekli şartları oluşturalım dışarıda olan kardeşlerimiz ülkelerinde yaşasınlar. Bazı sorunlarımız var biz istiyoruz ki bu sorunların üstesinden gelip uygun ortamı sağlayalım.
DIŞ POLİTİKADA ÖNCELİKLER NE OLACAK?
Suriye bildiğiniz gibi çok stratejik bir bölgede yer almaktadır. Arap, İslam alemi içerisinde de bir derinliği vardır. Türkiye ile de iyi ilişkileri vardır. Komşu ülkeler ve Suriye'nin bu bölgede bulunması kendisine bazı ayrıcalıklar tanımaktadır. Esad rejimi herkesle siyasi ilişkileri kesmişti. Biz istiyoruz ki hem Arap aleminde hem dünyadaki rolümüze tekrar gelelim. Türkiye ile tabii ki ilişkilerimizi en iyi düzeyde tutmak isteriz. Siyasi ilişkileri özellikle Suriye'nin siyasi dış politikasında yeni bir sayfayı istiyoruz. Bize bugün bakacak olursanız artık konferanslara katılmaktayız. Suriye'nin daha etkin olmasını istiyoruz.