03.04.2024 - 11:16 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Türkiye, 1990'lı yılların ortasından bu yana güney komşuları Suriye, Irak ve İran'dan kaynaklanabilecek füze tehdidine karşı hava savunma sistemi edinmeye çalıştı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 2000'li yılların başlarından itibaren açtığı ihalelerde sonuç alınamadı. 2011'de Suriye iç savaşının başlaması Türkiye'ye dönük tehdidin yeniden artmasına neden oldu. Türkiye'nin acil gereksinimini karşılamak üzere NATO'ya yaptığı başvuru sonunda ABD, Hollanda ve Almanya kendi envanterlerindeki Patriot savunma sistemlerini Türkiye'ye yerleştirdi.
Halen Türkiye'de NATO görevi kapsamında İspanya ve İtalya'nın anti-füze sistemleri konuşlu bulunuyor. 2017 senesinde Rusya ile S-400 hava savunma sistemleri konusunda bir sözleşme imzalandığını açıklamıştı. Türk yetkililer, toplam maliyeti 2.5 milyar dolar olan S-400 için peşinatın Rus yönetimine transfer edildiğini kaydederken, bu işbirliğinin daha da geliştirilebileceği hatta S-500'lerin ortak üretilebileceği mesajını vermişlerdi.
NATO açısından ise öne çıkan iki unsur bulunuyor. Birincisi, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemlerinin hiçbir şekilde NATO'nun mevcut savunma ve radar sistemlerine entegre edilemeyecek olması. ABD İSE savunma sanayiinin en önemli müşterilerinden olan Türkiye'nin başka üreticilere kaptırılması ve batı teknolojilerinin Rusya'nın eline geçme riski karşısında tepki gösterdi ayrıca Washington yönetimi Türkiye'yi F-35 programından çıkardı. Türkiye ise bu dönem sonrası yerli İHA-SİHA ve savaş uçaklarının üretiminde yerli kaynaklara ağırlık verdi.
Yunan ve Hint basınında çıkan haberlerde ise iki ülkenin Türkiye karşısında askeri bir ortaklığa gideceği yazıldı. Yunan medyası, Türkiye'nin Ege, Girit ve Akdeniz'deki üstünlüğüne karşı Hindistan'dan Brahmos füzelerini satın alacağını yazdı ve "Gerçek anlamda stratejik bir silah" değerlendirmesinde bulundu ve ekledi:
"Brahmos füzeleri kıyı savunma anlamında Türk gemilerinin ve radarlarının tepkime süresini zorlayacaktır. Bu füzeleri kara ve denizlere donatmalıyız"
Her ne kadar Yunan medyası Brahmos füzelerine övgü dolu sözler kullansa da Atina'daki uzmanlar bu füzenin gelişmiş sistemlere karşı etkisiz olduğunu belirtiyor. Uzmanlar ayrıca füzelerin oldukça maliyetli olduğunu ve tek bir füzenin yaklaşık 3,5 milyar dolara mal olduğunu hatırlatıyor.
BrahMos ile S400 arasındaki temel fark, S400'ün bir sistem olmasıdır. S-400 bir uçağı ya da herhangi bir filoyu yüzlerce kilometre öteden izleyebilir. Brahmos füzesi ise küçük ve büyük gemilere orta derecede hasar verebilen bir füze türü. Füze tipine göre azami 400 kilometre menzil sunan S-400 için Brahmos gibi füze türleri zor bir hedef değil.