07.05.2025 - 12:36 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Milliyet.com.tr - Nükleer komşu güçler olan Hindistan ve Pakistan, etkileyici askeri kuvvetlere sahip. Her iki ülke de on yıllardır süren stratejik rekabet ve bölgesel güvenlik kaygılarının bir yansıması olarak önemli kara, deniz ve hava kuvvetlerine sahip.
İKİ ÜLKE ÜÇ KEZ TAM ÖLÇEKLİ SAVAŞ YAŞADI
İşte Hindistan ve Pakistan’ın mevcut konvansiyonel ve stratejik askeri kapasitelerine dair karşılaştırmalı bir genel bakış:
PAKİSTAN VE HİNDİSTAN'IN ASKERİ HARCAMALARI
HANGİSİNİN KAÇ NÜKLEER BAŞLIĞI VAR?
Geçmişteki krizlerde olduğu gibi bu sefer de gidişatın nükleer bir çatışmaya yol açabileceği endişesi artıyor.
Hindistan 172, Pakistan 170 nükleer savaş başlığına sahip ve nükleer silah kullanımı konusundaki doktrinleri farklılık gösteriyor. Bu durum, uzmanlara göre potansiyel bir çatışmanın yıkıcı sonuçlar doğurabileceği anlamına geliyor.
ASKERİ PERSONEL GÜCÜ FARK
Yedek personel sayısında da Hindistan önde: Kara kuvvetleri için 960.000, hava kuvvetleri için 140.000, donanma için 55.000 ve paramiliter güçler için 941.000 kişi bulunuyor.
Pakistan’ın yedek kuvvetleriyle ilgili farklı kaynaklarda farklı rakamlar yer alıyor. Global Firepower veritabanına göre bu sayı yaklaşık 550.000.
HAVA GÜCÜ KARŞILAŞTIRMASI
Hindistan Hava Kuvvetleri (IAF), sayıca üstün durumda: IISS verilerine göre savaş kabiliyetine sahip 730 uçağa sahip. Bu uçaklar arasında Fransız yapımı Rafale ve Rus yapımı SU-30MKI de bulunuyor.
Pakistan Hava Kuvvetleri’nin (PAF) savaş kabiliyetine sahip 452 uçağı var. Bu uçaklar arasında Amerikan F-16 jetleri, Çin-Pakistan ortak üretimi JF-17 Thunder'lar ve Mirage III/V savaş uçakları yer alıyor.
DENİZ GÜCÜ KARŞILAŞTIRMASI
IISS verilerine göre Hindistan donanmasında 29 ana yüzey muharebe gemisi bulunuyor: 2 uçak gemisi, 11 destroyer (muhrip) ve 16 fırkateyn. Ayrıca 160 sahil ve devriye gemisi mevcut.
Pakistan donanmasında 10 fırkateyn var; uçak gemisi ya da destroyer bulunmuyor. Devriye ve kıyı savaş gemisi sayısı ise 21.
Hindistan, nükleer ve konvansiyonel türde 16 denizaltı işletiyor. Pakistan’ın ise 8 denizaltısı bulunuyor.
KARA GÜCÜ KARŞILAŞTIRMASI
PAKİSTAN VE HİNDİSTAN'IN FÜZE KAPASİTELERİ
Hindistan, Agni ve Prithvi serileriyle kısa, orta ve orta-uzun menzilli nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip balistik füze sistemlerine sahip.
Yeni Delhi ayrıca, birden fazla nükleer savaş başlığı taşıyabilen ve menzili 5.000 kilometrenin üzerinde olan kıtalararası balistik füze Agni-V'yi test etti.
Pakistan ise kısa ve orta menzilli nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip balistik füze sistemlerine sahip. Bunlar arasında katı yakıtlı Shaheen serisi ve sıvı yakıtlı Ghauri füzeleri yer alıyor.
İslamabad ayrıca, yüzeyden veya denizaltıdan fırlatılabilen nükleer başlık taşıma kapasiteli Babur seyir füzesine sahip. Ayrıca hem nükleer hem konvansiyonel başlık taşıyabilen ve 2.750 kilometre (yaklaşık 1.700 mil) menzile ulaşabilen Shaheen-III balistik füzesini de test etti.