26.03.2024 - 10:11 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
NATO, 1949 yılında aralarında ABD, İngiltere, Kanada ve Fransa'nın da bulunduğu 12 ülke tarafından kuruldu. Hedefi Sovyetler Birliği'ne karşı bir blok oluşturmaktı. NATO, üye ülkelerden birinin saldırıya uğraması halinde diğerlerinin ona savunması için yardım etmesi ilkesine dayanıyordu. NATO'nun kendine ait bir ordusu bulunmuyor, ancak üye ülkeler krizlere yanıt olarak toplu askeri eylemler gerçekleştirebiliyor. Üye ülkeler aynı zamanda askeri planlar koordine ediyor ve ortak askeri tatbikatlar düzenliyor.
Alfabetik sıraya göre NATO üyesi ülkeler:
ABD, Almanya, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadağ, Kuzey Makedonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkiye, Yunanistan.
NATO komutanları 2023 yılında Kuzey Kutbu ve Kuzey Atlantik'te, Orta Avrupa'da ya da Akdeniz bölgesinde olası Rus saldırılarına karşı ayrıntılı planlar üzerinde anlaştı.
NATO ayrıca Avrupa'da yüksek alarmda bulunan birliklerinin sayısını 40 binden 300 binin üzerine çıkarmayı planladığını duyurdu.
Buna ek olarak, Rusya sınırındaki doğu kanadındaki savunmasını sekiz muharebe grubuyla güçlendirdi. Mayıs ayı sonuna kadar NATO, 31 ülkenin yanı sıra İsveç'ten 90 bin personelin katılımıyla bugüne kadarki en büyük askeri tatbikatlarından biri olan Steadfast Defender'ı düzenliyor.
Bloomberg'de saatler önce yayınlanan bir haberde ise NATO'nun GalTec isimli bir teknoloji firmasıyla ortak olarak yeni bir cihaz geliştirme aşamasında olduklarını yazdı. Şirketin CEO'su Glen Kelp söz konusu cihaz için 1 milyar dolarlık fon aldı. Şirketin amacı insan saçı teli kadar ince tüpler inşa edip iklimi etkileyecek bir cihaz üretmek.
NATO'nun yanı sıra Pentagon tarafından yürütülen de benzer programlar var ancak bu Avrupa ülkeleri için bir ilk anlamına geliyor. Söz konusu girişimin iklim dışında enerji açısından da Avrupa ülkelerine fayda sağlaması bekleniyor. Rusya'nın elektrik, gaz gibi konular üzerinden tehditler savurduğu Avrupa ülkeleri bir süredir alternatif enerjilere yönelmişlerdi.
Projelerde yer alan DIANA isimli şirketin genel müdür Deeph Chana, "İklim değişikliği ve doğal kaynaklar için verilen bir savaşı düşünün. Büyük ve küresel sorularla karşı karşıyayız, çatışmaların ve savaşların meydana geleceği çok açık" ifadelerini kullandı.
Öte yandan NATO şimdilik bu programları doğrudan desteklemiyor ve fon ayırmıyor ancak ilgisini de belirtiyor.
Yeni malzemeler ve yapay zekanın gelişmesiyle beraber bu projelerin sürdürülebilirlik açısından daha verimli hale geleceği de belirtiliyor. Konuyla ilgili konuşan uzmanlardan bir diğeri ise "Aynı enerji ve iklim sorunlarına sahibiz, bütün mesela insanlara füze atmaktan ibaret değil" dedi.