09.12.2024 - 08:39 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
DIŞ HABERLER SERVİSİ -AFP'nin son dakika haberine göre İsrail Suriye'deki Golan Tepeleri tampon bölgesini ele geçirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Pazartesi ülkesinin "Suriye sınırındaki tampon bölgenin askeri olarak ele geçirilmesinin 'sınırlı ve geçici bir adım' olduğunu" söyledi.
Saar, Kudüs'teki Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Bu, güvenlik nedenleriyle attığımız sınırlı ve geçici bir adımdır" dedi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Esad'ın devrilmesinden sonra orduya bölgenin "kontrolünü ele geçirme" emri verdiğini duyurmuştu.
HERMON DAĞI'NA GEÇİLMİŞTİ
İsrail ordusu dün, işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki Hermon Dağı'nın (Şeyh Dağı) Suriye tarafını ele geçirdi. Hermon Dağı'nda ülkeler arasındaki sınırın en yüksek noktası olan stratejik Suriye askeri karakolu bulunuyor. İsrail ordusu, "Golan tampon bölgesindeki beş Suriye köyünde sokağa çıkma yasağı getirildiğini" açıkladı.
İsrail birliklerinin harekat sırasında herhangi bir direnişle karşılaşmadığı aktarıldı. İsrail ordusu 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesinin ardından işgal ettiği Golan Tepeleri ve Suriye’yle arasındaki tampon bölgeye kuvvet gönderdiğini açıklamıştı.
ABD'li yayın organı Axios ise "İsrail, Suriye sınırındaki tampon bölgenin ve Suriye'deki diğer birkaç önemli yerin kontrolünü ele geçirme operasyonunu ABD'ye önceden bildirdi ve bunun sınırdaki güvenlik durumu istikrara kavuşana kadar birkaç günden birkaç haftaya kadar süreceğini söyledi" yönünde bir kulis haberi yayınladı.
'TAMPON BÖLGE ANLAŞMASI ÇÖKTÜ'
Habere göre İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Suriye tarafında yer alan bir bölgeyi ele geçirdiğini doğrularken "Bu, İsrail'in 1973'ten bu yana Suriye'de ilk kez toprak ele geçirmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Yayın organına konuşan bir İsrailli yetkili, "İsrail'in bu operasyonu gerçekleştirmeden önce Suriye sınırındaki tampon bölgeyi ve sınırın Suriye tarafındaki birkaç kilit noktayı kontrol altına alma niyetini ABD'ye önceden bildirdiğini" belirtti.
Haaretz gazetesi ise "IDF, Suriye Hermon Dağı'nın kontrolünü ele geçirdi, tampon bölgeye ilişkin anlaşma çöktü" ifadelerini kullandı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise, "Bu geceden itibaren savaşın asıl cephesi Suriye'ye taşınacak. Suriye cephesinde mücadeleye başlayacağız ve sınırlarımıza kimsenin girmesine izin vermeyeceğiz" şeklinde bir açıklama yaptı.
MISIR, İSRAİL'İN SURİYE'DEKİ TAMPON BÖLGEYİ İŞGAL ETMESİNİ KINADI
Mısır, İsrail ordusunun Suriye ile sınır üzerindeki tampon bölgeyi işgal etmesini kınadı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Suriye'yle sınır bölgesinde bulunan tampon bölgeyi ele geçirmesini en güçlü ifadelerle kınandı, bunun Suriye topraklarının işgali anlamına geldiği belirtildi.
Bu adımın Suriye'nin egemenliği ile Tel Aviv ve Şam arasında da 5 Haziran 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması'nı açık şekilde ihlal ettiği kaydedildi.
İsrail uygulamalarının uluslararası hukuku, Suriye topraklarının birlik ve bütünlüğünü ihlal ettiği; sahada yeni bir oldu bittiyle daha fazla Suriye toprağını işgal etmek için bölgedeki boşluktan faydalanmak anlamına geldiği aktarıldı.
Mısır, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine ve uluslararası güçlere "sorumluluklarını üstlenmeleri", "İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarına karşı kararlı bir duruş sergilemeleri" çağrısında bulundu.
İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın talimatı doğrultusunda işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girmişti.
İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. 1974'te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
Netanyahu, Golan Tepeleri'nde yaptığı açıklamada "işgalin geçici olduğunu" savunmuştu.
İsrail ordusu, askerlerinin ve zırhlıların Golan'daki tampon bölgeyi işgaline ilişkin görselleri kamuoyuyla paylaşmıştı.
1974'TEN BERİ İLK İŞGAL
1974'te İsrail ve Suriye arasında imzalanan anlaşma, Golan Tepeleri'nde bir tampon bölge oluşturmuştu. Birleşmiş Milletler Gözlem Gücü (UNDOF), o zamandan beri tampon bölgenin her iki tarafında da konuşlanmış durumda. Ancak İsrail Cumartesi gününden bu yana bölgedeki BM gözlem gücünü korumak için askerlerini bölgeye yığdını söylüyor.
Axios'un haberine göre sınırdaki Suriyeli köy ve kasabalarda yaşayanlar, İsrail ordusu tarafından evlerinde kalmaları konusunda uyarıldı. Bu sırada İsrail, Suriye askeri üsleri, tesisleri ve silah depolarına onlarca hava saldırısı düzenledi.
İsrailli yetkililer, saldırıların Suriye ordusunun hava savunma sistemlerini, top bataryalarını ve geçmişte Suriye'nin kimyasal silah programıyla bağlantılı tesisleri hedef aldığını öne sürdü.
SAVUNMA BAKANINDAN 'İŞGAL' TALİMATI
Yerel basında yer alan haberlere göre İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, İsrail ordusuna "Suriye ile tampon bölgenin ele geçirilmesinin tamamlanması talimatını" verdi ve ordu dün gece de bölgede ek noktaları ele geçirmeye devam etti.
Katz'ın, Suriye’nin güneyinde, tampon bölgenin ötesinde, "ağır stratejik silahlardan arındırılmış bir güvenlik bölgesi oluşturulması ve bölgedeki Dürzi nüfusu ve diğer halklarla temas kurulması talimatını verdiği" kaydedildi.
Katz'ın ayrıca, ”İran'dan Lübnan'a Suriye üzerinden silah kaçakçılığı rotasının yenilenmesinin önlenmesi ve Suriye genelinde ağır stratejik silahların imha edilmesi için çalışmaya devam edilmesini" de istediği belirtildi.
RUSYA'DAN BM'YE ACİL TOPLANTI TALEBİ
Rusya, Suriye'deki Esad rejiminin çöküşünü görüşmek üzere Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden Pazartesi günü özel olarak toplantı talep etti.
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Dimitry Polyanskiy Pazar günü Telegram'da "Suriye'deki son olayların ülke ve tüm bölge için derinliği ve sonuçları henüz tam olarak anlaşılmamışken, Rusya BM Güvenlik Konseyi'nde acil kapalı istişareler talep etti" dedi.
Temsilci İsrail ile Suriye arasında ateşkesi sürdürmekten ve İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ni Suriye'nin geri kalanından ayıran tampon bölgeyi denetlemekten sorumlu olan Birleşmiş Milletler Gözlem Gücü'nde neler olup bittiğini görüşmek için gerekli olduğunu söyledi.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Pazar günü orduya tampon bölgenin "kontrolünü ele geçirmesini" emrettiğini söyledi.
100'DEN FAZLA SALDIRI
İsrail'de yayın yapan Kanal 13'ün haberine göre, İsrail ordusu, dün akşam itibarıyla Suriye geneline düzenlediği hava saldırılarında 100 hedefi vurdu. Habere göre, İsrail ordusu, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Hermon (Şeyh) Dağı'nın Suriye tarafını işgal etmesinin ardından Suriye genelinde onlarca stratejik noktaya hava saldırısı düzenledi.
İsrail Kanal 12 televizyonunun haberinde ise İsrail'in, "Suriye ordusunun Esed rejiminden kalan askeri kapasitesini azaltmak için elinden gelen azami çabayı sarf ettiği, ordunun, Suriye geneline yayılan çok kapsamlı bir saldırı dalgası başlattığı" ifade edildi.
Habere göre, İsrail savaş uçakları, askeri üsler, hava savunma üsleri, istihbarat karargahlarının yanı sıra uzun ile kısa menzilli füze depoları, hava savunma sistemleri, silah üretim merkezleri, konvansiyonel olmayan silah stoklarını hedef aldı.
Suriye'ye ait hava savunma sistemlerinin imha edilmesinin İsrail'in ülkeye düzenlediği hava saldırılarının rahatça icra edebileceği anlamına geldiği de belirtildi.
NETANYAHU: TARİHİ BİR GÜN
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Baas rejiminin çöküşünü "tarihi bir gün" olarak tanımladı. Bunun "İsrail'in Esad'ın destekçileri İran ve Lübnan'daki Hizbullah milislerine yönelik askeri saldırılarının bir sonucu olduğunu" söyleyen Netanyahu, İsrail askerlerine İsrail'in güvenliğini sağlamak için bölgedeki tampon bölgeleri ele geçirmeleri yönünde talimat verdiğini söyledi. Netanyahu ayrıca "İsrail'in sınırlarına düşman güçlerin yerleşmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
"DEAŞ'la mücadele etmek ve bölgesel ortakları korumak için" ABD'nin Suriye'de askeri mevcudiyetinin de olduğuna işaret eden Biden, aynı zamanda İsrail'in, Suriye'deki İran ağına karşı askeri güç kullanmasına izin verdiklerini söyledi.
Biden, "Şimdi hem Suriye halkı hem de tüm bölge için yeni fırsatların ortaya çıktığını görüyoruz" diye konuştu.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI
İsrail ordusu, Pazar günü Başbakan Benjamin Netanyahu'nun askerlere ele geçirmelerini emrettiği Golan Tepeleri'nin askerden arındırılmış tampon bölgesindeki beş Suriye ilçesinin sakinleri için sokağa çıkma yasağı getirdi.
Netanyahu'nun kararı sonrası İsrail ordu sözcüsü Avichay Adree X'te yaptığı açıklamada "Güvenliğiniz için evde kalmalı ve başka bir duyuru yapılana kadar dışarı çıkmamalısınız" dedi.
GOLAN TEPELERİNİN İŞGALİ
Golan Tepeleri 1967'de Arap-İsrail Savaşı olarak da anılan Altı Gün Savaşı sırasında İsrail ordusu tarafından işgal edildi. İsrail Parlamentosu 1981'de ilhak etme kararı aldı. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası kamuoyu Golan Tepeleri'ndeki mevcut durumu işgal olarak kabul ediyor.
Toplam yüzölçümü 1860 kilometre kare olarak tahmin edilen Golan Tepeleri'nin idari merkezi olan Kuneytire kenti, Suriye’nin başkenti Şam'ın 67 km batısında bulunuyor.