16.02.2025 - 09:01 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD merkezli Wall Street Journal'ın (WSJ) haberine göre "Özel Görevler Departmanı" (SSD) olarak bilinen bu birim, Moskova'nın dışındaki Rus askeri istihbarat merkezinde, "Akvaryum" olarak bilinen geniş cam ve çelik yapıya sahip bir kompleks içinde bulunuyor. İddiaya göre "daha önce rapor edilmeyen operasyonları arasında suikast girişimleri, sabotaj ve uçaklara yangın çıkarıcı cihazlar yerleştirme planları bulunuyor. "
'BATI'YA KARŞI SAVAŞ KONUMUNA GEÇTİ'
Gazeteye konuşan Batılı yetkililer, bu departmanın kurulmasının "Moskova'nın Batı'ya karşı savaş konumuna geçtiğini gösterdiğini" belirtti. Habere göre 2023 yılında, Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteğe karşılık olarak kurulan birim, son yıllarda Rusya'nın en cesur gizli operasyonlarını yürüten ajanlardan oluşuyor. Avrupa ve ABD(den istihbarat yetkililerine göre, Kremlin, Batı'yı Ukrayna'nın Rusya'ya yönelik saldırılarında suç ortağı olarak görüyor. Bu saldırılar arasında Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotaj, Moskova'da üst düzey yetkililerin öldürülmesi ve Batı yapımı uzun menzilli füzelerle gerçekleştirilen Ukrayna saldırıları yer alıyor. Ukrayna, Kuzey Akım boru hatlarına yönelik sabotajda parmağı olduğunu reddediyor.
Ukrayna güvenlik servisi tarafından sağlanan bir fotoğraf, Ukrayna'nın SSD ajanları tarafından bir süpermarkete yerleştirildiğini iddia ettiği bir yangın bombasını gösteriyor.
'GÖLGE SAVAŞLA İLGİLİ İDDİALAR'
Batılı istihbarat yetkililerine dayandırılan habere göre "SSD kısaltmasıyla bilinen yeni birim, Batı'yı hedef alan bir dizi saldırının arkasında bulunuyor." Bunlar arasında bir "Alman silah üreticisinin CEO'suna yönelik suikast girişimi ve DHL'in uçaklarına yangın çıkarıcı cihazlar yerleştirme planı olduğu da" iddia ediliyor.
Habere göre "SSD, Rusya'nın istihbarat servislerinden farklı unsurları bir araya getirdi. Rusya'nın en büyük istihbarat servisi olan FSB'den bazı yetkileri devraldı ve Batılı yetkililere göre, 2018’de İngiltere’de Rus çifte ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesinden sorumlu olan 29155 No’lu Birimi bünyesine kattı."
Batılı yetkililerin iddiasına göre SSD'nin üç ana görevi şöyle:
1. Yurtdışında suikastlar ve sabotajlar düzenlemek
2. Batılı şirketlere ve üniversitelere sızmak
3. Yabancı ajanları işe almak ve eğitmek
SSD, özellikle Ukrayna, gelişmekte olan ülkeler ve Rusya'ya dostane yaklaşan ülkelerden, örneğin Sırbistan’dan ajan devşirmeye çalışıyor. Ayrıca, Rusya'nın özel kuvvetlerini eğittiği seçkin bir operasyon merkezi olan "Senezh"i de yönetiyor.
RUS İSTİHBARATININ LİDER KADROSU
SSD'nin operasyonlarını habere göre "Albay General Andrey Vladimirovich Averyanov ve yardımcısı Korgeneral Ivan Sergeevich Kasianenko yönetiyor." Averyanov, Rusya'nın Çeçenistan savaşlarında görev almış bir asker. Çek polisi, onun 2014 yılında iki kişinin öldüğü bir mühimmat deposu patlatma operasyonuna karıştığını düşünüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Averyanov'a Kırım'ın işgali ve ilhakındaki rolü nedeniyle Rusya'nın en yüksek onuru olan 'Rusya Kahramanı' madalyasını vermişti.
Batılı istihbarat yetkililerine göre, Kasianenko, İngiltere'de Skripal ve kızının zehirlenmesi operasyonunu koordine etti. Skripal ve kızı saldırıdan sağ kurtulsa da ağır yaralandılar. Ayrıca, saldırganların attığı parfüm şişesini bulan bir kadın öldü. Rusya, saldırıyla bağlantısı olduğunu reddetti. Haberdeki iddialara göre "Kasianenko'nun görevleri arasında Avrupa'daki gizli operasyonları yönetmek ve 2023’te kurucusu Yevgeny Prigozhin'in ölümü sonrası Wagner paralı asker grubunun Afrika'daki faaliyetlerini devralmak da bulunuyor. "
BATI NASIL KARŞILIK VERECEK?
ABD Senatosu İstihbarat Komitesi Başkanı Senatör Tom Cotton, CIA’in 'daha cesur ve yenilikçi gizli operasyonlar' yürütmesi gerektiğini söyledi. NATO yetkilisi James Appathurai ise Batı’nın Rus saldırganlığına karşı koymak için "toplum genelinde bir savaş zihniyeti" benimsemesi gerektiğini belirtti.
Batılı güvenlik yetkililerine göre, Rusya özellikle Almanya'yı NATO'nun zayıf halkası olarak görüyor ve burada daha fazla saldırı düzenlemeyi planlıyor.
KREMLİN'DEN İDDİALARA YANIT
NATO'nun hibrit savaşlardan sorumlu genel sekreter yardımcısı James Appathurai, "Rusya, kendisini ‘kolektif Batı’ ile savaş halinde görüyor ve buna uygun şekilde hareket ediyor. Nükleer saldırı tehdidinde bulunmaktan askeri gücünü artırmaya kadar her yolu deniyor" dedi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise bu suçlamalara, "Bunlar her zamanki gibi tamamen asılsız iddialardır" diyerek yanıt verdi.