08.07.2025 - 10:25 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insanlık tarihinin en heyecan verici ve potansiyel olarak en karlı görevlerinden birine imza atıyor. 2023 yılında Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatılan uzay aracı, değeri yaklaşık 10 katrilyon dolar olarak hesaplanan 16 Psyche adlı göktaşına doğru yol alıyor. Şu anda saniyede yaklaşık 37 kilometre hızla ilerleyen araç, 2029 yılı Ağustos ayında hedefe ulaşmayı planlıyor.
EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ
İlk olarak 172 yıl önce İtalyan astronom Annibale de Gasparis tarafından keşfedilen asteroid, ismindeki 16'yı Güneş Sistemi'nde keşfedilen 16. gök cismi olmasından alıyor. Öte yandan ismindeki diğer kelimeyi ise Antik Yunan mitolojisinde "ruh tanrıçası" olan Psyche’den alıyor.
Son yıllarda yapılan radar ve termal analizler, 16 Psyche'nin sıradan bir kaya parçası olmadığını, demir, nikel, bakır, altın, platin ve paladyum gibi yüksek değerli metaller içerdiğini gösteriyor. Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’ndan bilim insanı Wendy Caldwell, asteroidin özellikle nikel ve bakır bakımından zengin olduğunu belirtiyor. Bu maddeler, dünya üzerindeki otomobil ve elektronik endüstrisi için hayati öneme sahip.
Ancak en dikkat çekici keşiflerden biri, 2017 yılında asteroidin yüzeyinde su izlerine rastlanmasıydı. NASA uzmanlarına göre bu durum, asteroidin yüzeyinde su ile bağlanmış metal grupları olabileceğine ve bu nedenle "paslanma" izlerinin ortaya çıkmış olabileceğine işaret ediyor.
BİR GEZEGENİN ÇEKİRDEĞİ OLABİLİR
NASA, Psyche görevini sadece ekonomik değerle sınırlamıyor. Bilim insanları bu asteroidi, gezegenlerin çekirdek yapısını anlamak için benzersiz bir fırsat olarak değerlendiriyor. Zira 16 Psyche’nin, zamanında bir proto-gezegenin çekirdeği olduğu tahmin ediliyor. Eğer bu doğruysa, onun yapısını incelemek, Dünya gibi kayalık gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair eşsiz veriler sağlayabilir.
UZAY MADENCİLİĞİNDE YENİ DÖNEM
NASA’nın misyonu 2029-2031 yılları arasında 16 Psyche üzerinde gözlemler yaparak bilimsel veri toplayacak. Bu sırada, birçok özel şirket de asteroid madenciliği fikrine yatırım yapmaya başladı bile. Ancak uzmanlara göre, bu alanda ilerleme kaydedilmesi için ciddi miktarda fon ve teknoloji yatırımı gerekiyor.
Florida’daki Merkezi Florida Üniversitesi’nden gezegen fizikçisi Philip Metzger, Live Science’a verdiği demeçte “Gerekli teknolojilere henüz sahip değiliz. En büyük eksiklik şu an için finansman” diyerek, küçük çaplı bir madencilik operasyonunun mümkün olabileceğini ancak zaman alacağını ifade ediyor.
UMUTLAR BÜYÜK
NASA, Psyche hakkında üç boyutlu bir model geliştirmiş olsa da, yüzey bileşenleri hakkında yüzde 100 kesin bilgiye ancak uzay aracının doğrudan temasıyla ulaşabileceğiz. Her ne kadar bu temas 4 yıl sonra gerçekleşecek olsa da, şimdiden bilim insanları ve yatırımcılar bu gökcismiyle ilgili büyük umutlar besliyor.