12.02.2025 - 10:17 | Son Güncellenme:
ABC News
Hawaii'deki Kilauea Yanardağı, Salı günü Büyük Ada'da (Big Island) yeniden lav püskürtmeye başladı. Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Kilauea, 23 Aralık'ta faaliyete geçmesinden bu yana yaklaşık iki aydır aralıklı olarak patlamalar yaşıyor. Patlamalar, Hawaii Yanardağları Ulusal Parkı içinde bulunan yanardağın zirve kraterinde gerçekleşiyor.
100 METRE YÜKSEKLİĞE FIŞKIRDI
Son lav püskürmesi, yerel saatle sabah 10.16'da başladı ve lavlar Halemaumau Krateri'nin tabanına yayıldı. Yarım saat sonra, bir menfezden yaklaşık 100 metre yüksekliğe lav fışkırdı.
Hawaii Yanardağ Gözlemevi’ne göre bu, 23 Aralık’tan bu yana yaşanan dokuzuncu patlama oldu. Önceki patlamalar 13 saat ile sekiz gün arasında sürerken, aralarda duraksamalar yaşandı.
Halk, ulusal park içindeki seyir noktalarına akın ederek bu doğa olayını izliyor.
KILAUEA YANARDAĞI HAKKINDA
Kilauea Yanardağı ABD'de Büyük Okyanus adalarından oluşan Hawaii eyaletindeki Big Island (Büyük Ada)'ın güneyindeki Hawaii Yanardağlar Ulusal Parkı içerisinde yer alan 1247 metre yüksekliğe sahip bir kalkan volkan. Kilauea aynı zamanda Hawaii Adaları'nı oluşturan beş volkandan en aktifi. Bu yanardağın 300 bin ile 600 bin yaş aralığında olduğu tahmin ediliyor. 1983 yılından bu yana ara ara faaliyete geçen ve dünyanın en aktif yanardağları arasında gösterilen Kilauea, yakınında bulunan birçok yerleşim birimine zarar verdi.
İLK KEZ 1823'TE PÜSKÜRDÜ
Volkanın ilk belgelenmiş püskürmesi 1823 yılında oldu ve bu tarihten itibaren bu volkan (1934-1952 tarihleri arasında geçici bir faaliyet durması hariç) devamlı olarak volkanik faaliyet gösterdi. Kilauea'nin günümüzde devam eden faaliyeti, 3 Ocak 1983 tarihinde şiddetli bir patlamayla başlamıştır. Bu volkanik faaliyet tarihsel dönemde en uzun süren volkanik faaliyet olarak biliniyor. 1963'ten Ocak 2011'e kadar bu volkanik faaliyetin yanardağdan 3,5 kilometre küp hacminde lava püskürüp çktığı ve bu püsküren lavanın 123,2 km² araziyi kapladığı tahmin ediliyor. Yanardağın birkaç ağzı olmasına karşın en etkini Pu'u O'o konisi.