09.07.2025 - 11:52 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünya'nın kendi ekseni etrafında tam bir dönüşünü tamamlaması 24 saat sürer, yani 86 bin 400 saniye. Ancak bu yaz belirli üç günde bu süreden birkaç milisaniye eksilecek.
DÜNYA'NIN DÖNÜŞ HIZI NEDEN DEĞİŞİYOR?
Dünya zaman ölçümünün temeli, ancak Yahoo News'un haberine göre bu sistem de kusursuz değil.
Her ne kadar bir günü 24 saat olarak kabul etsek de, Dünya'nın dönüş süresi her gün 1-2 milisaniye (0.001 saniye) kadar değişebilir.
Ay'ın yörüngesi, Dünya'nın dönme hızını etkileyebilir. TimeandDate.com'a göre:
"Ay, Dünya'nın ekvatorunun çok kuzeyinde veya güneyinde olduğunda gezegenimiz daha hızlı döner."
Popular Mechanics dergisine göre ise şöyle diyor:
Depremler, yanardağlar, gelgit kuvvetleri, yer altı jeolojisi ve daha birçok mekanizma Dünya’nın dönme hızını yavaşlatabilir ya da hızlandırabilir ve bu mikro değişimler zamanla birikerek trend oluşturabilir.
JAPONYA DEPREMİ DE HIZLANDIRMIŞTI
Örneğin, 2011 yılında Japonya'da meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki deprem Dünya'nın dönüşünü hızlandırdı ve 24 saatlik gün süresini 1.8 mikrosaniye (0,0018 milisaniye) kısalttı.
Bu tür küçük günlük değişimler 1950’lerden bu yana atom saatleri ile ölçülüyor. 86 bin 400 saniyenin altındaki veya üstündeki her ölçüm, "günün uzunluğu" (LOD – Length of Day) olarak adlandırılıyor.
EN KISA GÜN 2024'TEYDİ
Şu ana kadar kaydedilen en kısa gün, 5 Temmuz 2024'te gerçekleşti. O gün Dünya, tam dönüşünü standart süreden 1.66 milisaniye daha hızlı tamamladı.
BU OLAY NE ZAMAN GERÇEKLEŞECEK?
Bu yaz, Ay Dünya'nın ekvatorundan en uzak konumlarda olacak üç farklı gün var. Bu da Dünya’nın dönme hızında çok küçük bir artışa neden olacak. Bilim insanlarının tahminlerine göre bu günler şunlar:
DÜNYALILAR BUNU HİSSEDECEK Mİ?
Dünya'nın dönme hızı zaman içinde küçük değişiklikler gösterir ve bu da gün uzunluğunun milisaniyeler düzeyinde farklılık göstermesine yol açar. Bu durum teknik olarak günlerin daha kısa olmasına yol açacak ancak değişim o kadar küçük olacak ki fark etmeniz mümkün değil.
YILIN EN KISA GÜNÜ ARALIK'TA DEĞİL Mİ?
Kuzey Yarımküre’de yılın en kısa günü olarak bilinen gün, kış gündönümü. Bu, Dünya'nın Güneş'ten maksimum uzaklıkta eğildiği zamandır ve en az gün ışığı alan gündür. Genellikle Aralık ortasında gerçekleşiyor.