21.05.2025 - 13:44 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Milliyet.com.tr / Bu ifadeler Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından Proto Thema'ya ait. "Donald Trump'ın uluslararası sahneye geri dönüşü Doğu Akdeniz ve Orta Doğu'da jeopolitik dengeyi yeniden şekillendiriyor" diyen Proto Thema bölgedeki denge değişimiyle ilgili çarpıcı ifadeler kullandı.
Trump'ın Körfez ülkelerine ziyaretinin ve Ukrayna'daki potansiyel olarak rol oynama sinyallerinin, yeni bir diplomatik dinamit başlattığını belirten Proto Thema, "Bu dinamik, Türkiye'nin rolünü yüceltiyor, İsrail'i bir kenara itiyor ve Yunanistan'ı zor bir konuma yerleştiriyor" ifadelerine yer verdi.
'BÖLGEDE GÜÇ YENİDEN YORUMLANIYOR'
"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye, stratejik coğrafyasını ve Rusya-Ukrayna çatışmasındaki arabulucu rolünü kullanarak önemli bir bölgesel güç olarak ortaya çıkıyor" vurgusu yapan yayın organı ayrıca "Hem Rusya hem de Batı ile açık iletişim kanallarını sürdüren ve yerli savunma sanayisini (özellikle insansız hava araçlarında) sergileyen Türkiye, Batı'dan bağımsızlığını ortaya koyarken aynı zamanda onun faydalarından yararlanıyor. Erdoğan'ın iddialı dış politikası, bir zamanlar istikrarsızlaştırıcı olarak görülürken, şimdi öngörülemezlikle işaretlenmiş bir bölgede istikrar sağlayıcı bir güç olarak yeniden yorumlanıyor" notu düştü.
"Trump'ın yaklaşımı, İsrail gibi eski müttefiklerden uzaklaşarak Arap dünyası ve Türkiye'deki yeni güç merkezlerine yöneliyor gibi görünüyor" şeklinde devam eden analiz haber ekliyor:
'ATİNA ÖZGÜVENLİ TÜRKİYE VE İSRAİL ARASINDA SIKIŞTI'
"Yunanistan için bu değişiklikler derin endişe kaynağı" vurgusu yapan haber "Atina şimdi, daha diplomatik özgüvene sahip bir Türkiye ve potansiyel olarak zayıflamış bir İsrail arasında sıkışmış durumda. Ege'deki gerilimler kontrol altında tutulsa da, Türkiye Yunanistan'a özellikle Doğu Akdeniz'deki deniz ve egemenlik iddialarını azaltması için baskı yapmaya devam ediyor. Ankara'nın Körfez ülkeleriyle artan yakınlığı ve F-35 projesi gibi büyük Batı savunma programlarına yeniden katılma çabaları, Yunanistan'ın stratejik hesaplamalarını daha da karmaşık hale getiriyor" şeklinde devam ediyor ve ekliyor:
Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail'i içeren 'Girit-Kıbrıs elektrik bağlantısı' gibi bölgesel enerji projeler konusunda da baskı altında. Türkiye, bu girişimleri dışlayıcı ve provokatif olarak görüyor. Ayrıca, Yunanistan-Türkiye Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısındaki gecikme, söylemlerde geçici bir sakinlik olmasına rağmen devam eden güvensizlik ve çözülmemiş gerilimleri gösteriyor. Sonuç olarak, Trump'ın uluslararası hukuk veya ittifaklardan ziyade kişilikler ve anlaşmalar tarafından yönlendirilen öngörülemez diplomasisi, Yunanistan'ı hassas bir konumda bırakıyor. Atina şimdi, değerlerin işlemsel diplomasiye ikinci planda kaldığı ve Batı ittifakının eski kesinliklerinin artık aynı ağırlığı taşımadığı değişen bir jeopolitik manzarada yolunu bulmak zorunda.