06.06.2024 - 10:04 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
Mart ayında Hollanda'da yapılan araştırmada bilim insanları laboratuvar ortamında HIV'i enfekte olmuş hücrelerden ayırmayı başardıklarını açıkladı. Araştırmacılar çalışmada Nobel ödüllü CRISPR gen değiştirme teknolojisini kullandı. Moleküler düzeyde birer makas gibi çalışan bu teknoloji ile DNA "kesilerek" içindeki zararlı bölümler ayrıştırılabiliyor ya da işlemez hale getirilebiliyor.
Çalışmalar sonunda hedef vücudun tamamen virüsten arındırılabilmesi ancak bu yöntemin güvenli ve etkili olduğunun kanıtlanması için daha çok sayıda araştırma yapılması gerekiyor.
HIV infeksiyonu cinsel yolla, infekte kanla temasla ve perinatal yolla bulaşır. Bunlar içerisinde uyuşturucu kullanımı, uygun şartlarda yapılmayan dövme ve manikür, pedikür işlemleri de vardır.
Amerika Birleşik Devletleri'nin New York eyaletinde meydana gelen gelişmede bir erkek hasta son derece bulaşıcı olan bir mantar nedeniyle tedavi altına alındı. Yapılan araştırmalar sonucunda hastanın sadece mantar değil tip VII'e sahip olduğu da ortaya çıktı. Yeni bir cinsel hastalık olarak adlandırılan Tip VII, hastanın derisinde ortaya çıktı. Kolları, cinsel organı ve sırtında döküntü ve lekeler oluşturan bu yeni hastalık ayrıca HIV gibi bağışıklık sistemini de güçsüz düşürüyor.
ABD basınına konuşan doktorlar bu vakaların git gide arttığını ancak hastaların utandıkları için hastaneye gitmediklerini bildirdi.
Doktorlara göre yeni cinsel hastalık Tip VII'ün belirtileri arasında kaşıntı, yanma, deri dökülmesi ve ateş yer alıyor. Doktorlar ayrıca virüse yönelik yedi doz damardan bir tedavi denediklerini ancak mantardaki enfeksiyonların geçmediğini belirtiyor. Virüsün şimdilik köken olarak hangi ülkeden yayıldığı bilinmiyor ancak uzmanlar Hindistan ve diğer Güney Asya ülkelerini mercek altına almış durumda.