DünyaAvrupa'da korku, dünyada nükleer belirsizlik! Hangi ülkede ne kadar nükleer silah başlığı var?

Avrupa'da korku, dünyada nükleer belirsizlik! Hangi ülkede ne kadar nükleer silah başlığı var?

08.03.2025 - 15:29 | Son Güncellenme:

Newsweek'e konuşan nükleer silahlanma uzmanları Trump'ın küresel ittifaklar konusunda yarattığı belirsizliğin daha çok ülkenin nükleer silahları gündemine almasına neden olabileceği ve "hatta belki de Üçüncü Dünya Savaşı'na yol açabileceği" konusunda uyarıyor. Dünyanın hangi ülkesinde ne kadar nükleer silah başlığı var?

Avrupada korku, dünyada nükleer belirsizlik Hangi ülkede ne kadar nükleer silah başlığı var
ABD'den bu karede Minuteman III füzesinin nükleer başlığı görülüyor. Fotoğraf: AP

Newsweek'in nükleer silah uzmanlarıyla hazırlanan haberine göre bunun riski, yeni bir nükleer yayılma dalgasının yaşanması. Daha fazla ülkenin nükleer güce sahip olması, kasıtlı veya kazara atom silahlarının kullanılması ihtimalini artırarak, uzmanlara göre yeni bir dünya savaşı yaratabilir.

Haberin Devamı

Viyana Silahsızlanma ve Nükleer Yayılmanın Önlenmesi Merkezi'nin yürütme direktörü Elena Sokova "Öncelikle ve en çok ABD ile Avrupa arasındaki gelişmelerden endişeliyim. Geleneksel ortaklar arasında yaşananlar kadar Asya'da da benzer bir baskı ve ittifakların güvenilirliği konusunda endişeler var" dedi.

AVRUPA'DA ARTAN ENDİŞE

Trump, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Herkesin nükleer silahlarından kurtulması harika olurdu" diyerek, Rusya ve Çin ile birlikte nükleer silahsızlanma istediğini belirtti. Ancak Newsweek'e göre Avrupa, Trump yönetiminin güvenlik konusundaki yaklaşımından sarsılmış durumda. Ülkeler, uzun yıllardır ana koruma olarak gördükleri ABD liderliğindeki NATO'nun geleceğini açıkça sorgulamaya başladılar.

Haberin Devamı

Avrupada korku, dünyada nükleer belirsizlik Hangi ülkede ne kadar nükleer silah başlığı var
11 Ağustos 2021'de silahsız Minuteman III füzesi test edildi. Fotoğraf: ABD Ordusu

HANGİ ÜLKELERDE NÜKLEER SİLAH VAR?

Şu an itibarıyla, nükleer silaha sahip olduğu düşünülen dokuz devlet var. Savaş başlığı sayısına göre sıralandığında: Rusya, ABD, Çin, Fransa, İngiltere, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore.

Avrupada korku, dünyada nükleer belirsizlik Hangi ülkede ne kadar nükleer silah başlığı var

ABD merkezli Federation of American Scientists düşünce kuruluşu tarafından sağlanan verilere göre, emekliye ayrılan ve sökülmeyi bekleyen savaş başlıkları da bu listeye dahil ediliyor.

George Washington Üniversitesi'nden Profesör Sharon Squassoni "1945'ten bu yana nükleer yayılmayı sınırlamanın anahtarı, ABD'nin 'nükleer şemsiyesi' oldu. Bu, müttefiklerin kendi nükleer silahlarını geliştirmemeleri karşılığında ABD'nin onları koruyacağı vaadini içeriyordu" diyor ve ekliyor:

"ABD'ye duyulan güven şu anda en düşük seviyesinde. Bu kaosun ortasında, 1940'lardan bu yana en büyük nükleer silah yayılma zincirini görmemiz beni hiç şaşırtmaz. Ve elbette, bu dünya için çok daha tehlikeli bir yer anlamına geliyor."

HANGİ ÜLKELER NÜKLEER SİLAH EDİNEBİLİR?

Newsweek'in haberine göre yakın gelecekte nükleer silah edinmeye en yakın ülke İran olarak görülüyor. Trump, nükleer silahlı İsrail'in başlıca düşmanı olan İran'ın nükleer silah edinmesine izin vermeyeceğini söyledi ve bu ülkeye müzakere masasına oturması için baskıyı artırdı. Ancak askeri seçenekleri de masada tuttu.

Haberin Devamı

Avrupa'da ise Fransa, diğer ülkelere nükleer koruma sağlama teklifinde bulundu. Bazı ülkeler bu teklife olumlu yaklaşırken, Rusya bunu "son derece kışkırtıcı" olarak nitelendirdi.

Almanya'nın muhtemel yeni şansölyesi Friedrich Merz, hem Fransa hem de İngiltere ile nükleer koruma konusunda görüşeceğini söyledi. Ancak uzmanlara göre, zamanla diğer ülkeler, belki de Almanya'nın kendisi bile, güçlü bir Avrupa caydırıcılığı sağlanamazsa kendi nükleer silahlarına ihtiyaç duyabilir.

Avrupada korku, dünyada nükleer belirsizlik Hangi ülkede ne kadar nükleer silah başlığı var

6 Ağustos 1945 tarihli bu fotoğrafta, ABD Ordusu tarafından yayımlandığı üzere, Japonya'nın Hiroşima kenti üzerinde bir nükleer bombanın patlatılmasından yaklaşık bir saat sonra yükselen mantar bulutu görülüyor. AP (Arşiv)

HİROŞİMA VE NAGASAKİ'NİN MİRASI

Güney Korelilerin büyük çoğunluğu, bağımsız bir nükleer caydırıcılık geliştirilmesini destekliyor. Ancak Japon halkı, Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan bombaların korkunç geçmişi nedeniyle buna sıcak bakmıyor. Yine de, ABD'nin artık koruma sağlamadığı algısı değişirse bu görüşlerin de değişebileceği düşünülüyor.

Haberin Devamı

Kendi kendini yöneten Tayvan, nükleer silah üretmedi ancak geçmişte bu konuda araştırmalar yaptı. Şu anda ise Çin'in olası bir işgal tehdidine karşı ABD'ye güveniyor.

NÜKLEER SİLAHLAR NASIL YAPILIR?

Newsweek'in haberine göre nükleer izotopları edinmek, işlemek ve zenginleştirmek, nükleer enerji kapasitesine sahip ülkeler için daha kolay. Ardından silah tasarımı, üretimi ve teslimat sistemlerinin test edilmesi gerekli. Kuzey Kore gibi dünyanın en yoksul ülkelerinden biri nükleer silah geliştirebildiyse, yeterli kararlılığa sahip herhangi bir ülkenin de bunu yapabileceği düşünülüyor.

 

KEŞFETYENİ
Hayatı film oluyor! Peki kim canlandıracak? İki isim ön planda
Hayatı film oluyor! Peki kim canlandıracak? İki isim ön planda

Cadde | 06.04.2025 - 10:29

Yeşilçam'a damga vuran isim Adile Naşit'in hayatı film oluyor. Usta ismi ise beyazperdede kimin canlandıracağı merak ediliyor.