19.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:
Rusya’da 15 Mart’ta başlayan ve 3 gün süren devlet başkanlığı seçimleri önceki gün sona ererken, ciddi rakibi bulunmayan Devlet Başkanı Vladimir Putin beklendiği gibi seçimi kazandı. 5. kez devlet başkanı olan Putin’in, oyların yüzde 87,3’ünü aldığı açıklandı. Seçim komisyonu, katılım konusunda da Putin’i memnun edecek bir sonuç açıkladı ve yüzde 74,22 olduğunu açıkladı. Putin, Rusya’nın Ukrayna’dan ilhak ettiği Luhansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson bölgelerinin yanı sıra Kırım’da da oyların yüzde 90’ından fazlasını aldı. Bu bölgelerde askerlerin sandıkları evlere taşıyıp oy verilmesini sağladığı kaydediliyor.
‘Her şey mümkün’
Çin, İran, Hindistan, Venezuela, Kuzey Kore, Nikaragua, Küba ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri Putin’i tebrik etti. Batı ülkeleri ise ‘adil ve özgür olmayan’ seçimi eleştirdi, Ukrayna’da işgal edilen bölgelerde düzenlenen seçimin hükümsüz olduğu belirtildi. ABD ve İngiltere seçimlerin özgür olmadığını belirtirken, Avrupa Birliği Rusya’daki sistematik baskıyı eleştirdi.
Seçim sonrası konuşma yapan Putin, eleştirilere değindi ve ABD’deki seçimlerin demokratik olmadığını savundu. Ülkenin savunma askeri kapasitesini artırmanın yeni dönemdeki hedeflerinden biri olacağını vurgulayan Vladimir Putin, Rusya ile NATO’nun doğrudan karşı karşıya geleceği bir çatışmanın “3. Dünya Savaşı’ndan bir adım uzak” olmak anlamına geleceğini ve kimsenin böyle bir senaryoyu istemeyeceğini de ekledi. Rus lider, muhtemel çatışma riskine ilişkin soruya da, “Modern dünyada her şey mümkün” yanıtını verdi.
Erdoğan telefonla görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefonla görüştüğü Rusya lideri Putin’i seçim zaferinden dolayı tebrik etti. Erdoğan, iki ülke ilişkilerindeki olumlu seyrin yeni dönemde artarak devam edeceğine inandığını belirtti. Türkiye’nin Ukrayna’da müzakere masasına dönülmesi konusunda her türlü kolaylaştırıcı rolü oynamaya hazır olduğunu da ifade etti.
Rusya’yı bekleyen 5 olası senaryo
Politico dergisi, Putin’in son zaferi sonrası ülkeyi bekleyen 5 olası senaryoya değindi:
1 Rusya’da demokrasi yanlısı hareketlerin güçlenmesi: Düşük ihtimalli bu senaryoda, halkın hoşnutsuzluğu ve Navalni’nin demokrasi şehidine dönüşme ihtimalinden bahsediliyor.
2 Rusya’nın etnik kökenlerle parçalanması: Rusya’daki farklı ulusların ve Doğu bölgelerinde oluşan hoşnutsuzluğa dikkat çekiliyor. Ülkenin etnik kaosa sürüklenmesi düşük bir ihtimal görülüyor.
3 Milliyetçi isyan: Wagner grubunun başkent Moskova’ya kadar yürümesi ve lideri Yevgeni Prigojin’in ölümünden önce büyük destek bulması, bu ihtimali kayda değer yapıyor.
4 Putin’in saf dışı edilmesi: Derin devletin Putin’le yola devam etmeyip, ekonomik olarak ülkeyi rahatlatacak daha yumuşak bir lidere yönelme ihtimali var.
5 Putin’in daha da güçlenmesi: En olası senaryo bu gibi. Putin’in yeni dönemde iktidardaki gücünü artırması ve muhalefete yönelik baskıları yoğunlaştırması bekleniyor.
Gücünü daha da artıracak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yeni dönemde kontrol ve gücünü daha da artırması bekleniyor. 2012’de Putin başkanlığa dönünce ülke çapında büyük protestolar olmuştu. Ancak artık böyle bir ihtimal yok. Nitekim uzmanlar Aleksey Navalni’nin ölümü sonrası muhalefetin dağıldığını belirtiyor. Putin, sonraki seçimi de kazanırsa 2036’ya kadar Devlet Başkanı olacak. Uzmanlar, Putin’in ölene dek görevde kalacağına inanıyor.
‘Yeni dönemde ticari ilişkiler gelişecek’
İSMAİL ŞAHİN - Rusya’nın İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov, seçimlere katılımın yüksekliğinin, hükümete güvenin göstergesi olduğuna belirterek, bunun Rusya’nın geleceği ve Türk-Rus ilişkileri açısından önemli olduğunu vurguladı. Batı’nın izolasyonuna rağmen Rusya’nın ticaretini artırdığına dikkat çeken Buravov, “Türkiye ile ilişkilere önem veriyoruz. Özellikle ticari ilişkilerimizi geliştirmek için çalışıyoruz” dedi.