13.01.2025 - 06:50 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan / ANKARA - Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye’de istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yönelik adımlar, Suudi Arabistan’da ele alındı. Riyad’da düzenlenen toplantıya, Türkiye, Arap Ligi ülkeleri ve Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani’nin yanı sıra ABD, Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, İspanya ve Birleşmiş Milletler (BM) temsilcileri de katıldı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantıda, Suriye’de yeni yönetimin desteklenmesi ve Türkiye’nin ulusal güvenliğini ilgilendiren konularda net mesajlar verdi, “SDG’nin kendini feshettiğini açıklaması gerektiğini” belirtti.
Riyad’taki toplantı, üç ayaktan oluştu. İlk toplantıyı Arap ülkeleri, Suriye’nin de katılımı ile kendi aralarında yaptı. İkinci toplantı, Türkiye ile Arap Ligi ülkeleri ve Suriye’nin katılımıyla yapılırken, 3. toplantıda ise Türkiye, Arap ülkeleri, batılı ülkelerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ve BM temsilcileri hazır bulundu. Toplantılarda Esad rejiminin devrilmesinden sonraki mevcut durum, ülkeye insani ve siyasi açıdan yapılabilecek destekler, ülkedeki altyapının modernizasyonu ve “Esad döneminde işlenen korkunç suçların telafisi” gibi konular görüşüldü.
‘İLK ADIMLAR DOĞRU’
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantılarda, “Türkiye olarak, Suriye halkının önündeki zorlu yolu kolaylaştırmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” mesajını verdi.
Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Fidan, toplantıda Suriye’nin yeni Dışişleri Bakanı Şeybani’nin de olmasının “dönüm noktası ve tarihi bir an olduğunu” ifade etti. Fidan, “Bizlere düşen görev, Suriye’deki kırılgan güvenlik durumu ve ekonomik durum nedeniyle bu atmosferin suiistimal edilmesini engellemektir. Neredeyse hepimiz yeni Suriye yönetimiyle doğrudan temasa geçtik ve doğru mesajları verdik. Yeni yönetim bu mesajlara makul bir şekilde karşılık verdi. Ülkeyi birleştirme yolundaki ilk adımları da doğru yöndeydi. Toplumun muhtelif unsurlarıyla bir araya geldiler” diye konuştu.
‘Ülkeyi terk etmeli’
Silahlı grupların ulusal ordu çatısı altında toplanmaya çalışıldığını hatırlatan Bakan Fidan, “Eğer SDG, merkezi yönetimle bütünleşme çabalarında samimiyse, feshedildiğini açıklamalıdır. Suriye sahasında herhangi bir terör örgütüne yer olmamalıdır” dedi. Fidan, “Türkiye olarak, PKK ve uzantıları konusundaki hassasiyetlerimizi ve beklentilerimizi açıkça ortaya koyuyoruz. Ülkeyi terk etmeliler. Türkiye, Suriye’nin kuzeydoğusundaki kampların kontrolü konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.
Terör örgütünün Fırat’ın doğusundaki Arap çoğunluk için ciddi bir tehdit oluşturmaya ve Suriye halkının en çok ihtiyaç duyduğu doğal kaynakları yağmalamaya devam ettiğini hatırlatan Fidan, “Yeni yönetimin DAEŞ’le etkin bir şekilde mücadele etme kapasitesini güçlendirmek için birlikte çalışabiliriz. Türkiye olarak, Suriye halkının önündeki zorlu yolu kolaylaştırmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.
Fidan, terör örgütü Fırat’ın doğusundaki Arap çoğunluk için ciddi bir tehdit oluşturmaya ve Suriye halkının en çok ihtiyaç duyduğu doğal kaynakları yağmalamaya devam ettiğini de vurguladı.
Geniş katılımlı toplantı
Toplantının geniş katılımlı bölümüne; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bey in Zayed Al Nahyan, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Yahya, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid el-Zeyani, Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi, Suriye Geçici Hükümetin Dışişleri Bakanı Esaad Hasan Şeybani, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen katıldı. Toplantıda, ABD, Fransa, İspanya ve İtalya ise bürokrat düzeyinde yer aldı.