26.11.2024 - 14:00 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
DIŞ HABERLER SERVİSİ - İngiltere merkezli Express gazetesinin haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Batı'yı tehdit etmeye devam ederken Rus sosyal medya kanalları birliklerin nükleer ve kimyasal saldırılara hazırlandığı videolarla dolup taştı.
Express tarafından görülen şifreli mesajlaşma platformu Telegram'da paylaşılan görüntülerde askerlerin gaz maskeleri taktığı ve askeri araçlardan duman bulutları çıktığı görülüyor. Videolara eşlik eden Rusça metin tatbikatın "13 Kasım - Radyasyon, kimyasal ve biyolojik savunma birlikleri gününden" olduğunu iddia ediyor.
'PUTİN KİMYASAL KULLANIYOR'
Telegram mesajlarına göre, özel birliğin hazırlıkları alev makineleri ve termobarik silahların yanı sıra "birliklerin ve ekipmanların kamuflajını" gösteriyor. Birimin çalışmalarının Suriye, Çernobil, Zaporizhia ve şu an Ukrayna'nın elinde bulunan kritik bölge Kursk gibi "sonsuz bir liste"de devam ettiği de ekleniyor.
Eski İngiliz Ordusu subayı ve kimyasal silah uzmanı Hamish de Bretton-Gordon, gazeteye yaptığı açıklamada "Putin hala günlük olarak bunları (kimyasal silahları kastediyor) kullanıyor ve Ruslar bu sayede Donbas'ta oldukça etkileyici kazanımlar elde ediyor" dedi ve ekledi:
"Ama aslında, Putin Noviçok gibi daha ölümcül kimyasal silahlardan bazılarını kullanmaya karar verirse, bu muhtemelen Ukrayna'da taktik bir nükleer silah kullanmaktan daha tehlikeli olacaktır. Bu yüzden bunlar çok yakından incelenmesi gereken şeyler."
De Bretton-Gordon, ayrıca "Ukrayna ordusunun yeterince gaz maskesine sahip olsaydı, Ruslara karşı şu anda olduklarından çok daha iyi bir konumda olacaklarını" savunurken ekledi:
"Putin kimyasal silah, özellikle Noviçok kullanırsa, bu Ukrayna'da yüz binlerce insanı öldürebilir, gerçek bir nükleer saldırıdan daha fazla sayıda insan ölebilir."
NOVİÇOK NEDİR? Rusya'da kimyasal silahların üretim programı (Foliant) 1973'te başladı. Programın temel hedefi, sinir sistemine tesir eden üçüncü nesil yeni kimyasal maddelerin üretimi yapmaktı. Program kapsamında 'Noviçok' kod adını alan 5 tür ikili kimyasal silah üretildi. Etkileri: Renksiz ve kokusuz sıvılardan oluşan sinir gazları kişinin solunum organlarına nüfuz ederek sinir sistemini doğrudan zehirliyor ve hayati fonksiyonları felce uğratıyor. Sıvı haldeki sinir ajanları vücuda deri veya mukozadan vücuda ulaşabiliyor. Ayrıca sinir ajanları ile kirlenmiş sıvı veya katı yiyecekler yemek de zehrin bulaşmasını sağlıyor.Belirtileri: "Sinir ajanının" solunum yollarından vücuda girmesi halinde hızlı bir zehirlenme gerçekleşiyor, maruz kalan kişi 1 ila 10 dakika arasında hayatını kaybediyor.
ASKER KAÇAĞI: TÜM SİLAHLAR HAZIRDI
Öte yandan BBC'de Rusya'nın Ukrayna işgalini başlattığı Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatını başlattığı 24 Şubat 2022'de Rus ordusunda nükleer silahların bulunduğu bir askeri üste görev yapan ve soyadı açıklanmayan asker kaçağı Anton'un çarpıcı açıklamaları yer aldı.
Savaşın resmen başladığı "Önceden sadece talim yapardık. Savaşın başladığı gün ise tüm silahlar hazır haldeydi" diye anlatan Anton, "Elimizdeki gücü denize, havaya göndermeye ve teorik olarak bir nükleer saldırıya hazır haldeydik."
Rusya'nın elindeki silahların yeterli olmadığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını söyleyen Anton, "Bazı bölgelerde eski moda silahlar olabilir, ancak ülkenin devasa bir nükleer silah cephaneliği var. Çok sayıda savaş başlığı var. Nükleer silahların bakımı düzenli yapılıyor, bir dakika bile boş bırakılmıyor" diye ekledi.
ABD'DE HAYATTA KALMA REHBERİ
İskandinav ülkeleri İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın ardından Amerika Birleşik Devletleri Federal Acil Durum Yönetimi Ajansı (FEMA), Ukrayna'daki çatışma ve Orta Doğu anlaşmazlıkları daha da kızışırken küresel gerginlikler artarken nükleer bir saldırıdan nasıl kurtulacağınıza dair bir hayatta kalma rehberi hazırladı. FEMA'nın talimatlarında "Nükleer patlamalar, patlama, ısı ve radyasyondan önemli hasara ve can kaybına neden olabilir, ancak ne yapacağınızı bilerek ve meydana gelirse hazırlıklı olarak ailenizi güvende tutabilirsiniz," gibi ifadeler yer alıyor. Ajans ayrıca, bu tür saldırıların öngörülemezliğine katkıda bulunan, elde taşınan cihazlardan devasa füzelere kadar uzanan geniş yelpazedeki nükleer tehditleri vurgulayarak üç önemli adım belirledi: içeri girin, içeride ve takipte kalın. Ajans şu notları da ekledi:
"Başlangıçta, en yakın binaya sığınmalı, kirlenmiş giysileri çıkarmalı, pencerelerden ve duvarlardan mümkün olduğunca uzak bir yer bulmalı, tercihen arsa bodrum veya binanın merkezi noktasına gitmelisiniz. Nükleer bir serpinti veya radyasyona maruz kalma durumunda, kıyafetlerinizi hemen çıkarmanız ve duş almanız veya temiz, nemli bezlerle temizlik yapmanız önerilir. Nükleer patlamalara önceden hazırlıklı olmak hayati önem taşır; bu da hayatta kalma kitleri hazırlamayı ve evinize, iş yerinize veya diğer düzenli noktalara en yakın sığınakları belirlemenizi gerektirir."
NATO YETKİLİSİNDEN KRİTİK UYARI
Öte yandan Pazartesi günü NATO'nun üst düzey bir askeri yetkilisi, şirketleri savaş senaryosuna hazırlıklı olmaya ve Rusya ve Çin gibi ülkelerden gelen şantajlara karşı daha az savunmasız olmak için üretim ve dağıtım hatlarını buna göre ayarlamaya çağırdı.
NATO askeri komitesi başkanı Hollandalı Amiral Rob Bauer Brüksel'de yaptığı açıklamada, "Ne olursa olsun tüm önemli hizmet ve malların teslim edilebildiğinden emin olabilirsek, bu caydırıcılığımızın önemli bir parçası olur" dedi.
Bauer, tüm nadir toprak malzemelerinin %60'ının üretildiği ve %90'ının işlendiği Çin'den gelen tedariklere olan batılı bağımlılıklara dikkat çekerken sakinleştiriciler, antibiyotikler, iltihap gidericiler ve düşük tansiyon ilaçları için kimyasal bileşenlerin de Çin'den geldiğini söyledi ve ekledi: "İşletmelerin savaş senaryosuna hazırlıklı olmaları ve üretim ve dağıtım hatlarını buna göre ayarlamaları gerekiyor. Çünkü savaşları kazanan ordu olabilirken, savaşları kazanan ekonomilerdir."