27.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
DIŞ HABERLER SERVİSİ
İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın eski başdanışmanı Dominic Cummings, açtı ağzını yumdu gözünü. Johnson ile ters düşen Cummings, Parlamento Komitesi önünde verdiği ifadeyle hükümeti çok zor duruma düşürdü.
Salgının ilk aylarında yapılanlarla ilgili milletvekillerine kanıtlar sunan Cummings, Johnson ve hükümetini salgınla mücadelede başarısız politikaları dolayısıyla eleştirdi, pandemiye geç tepki vererek İngiliz halkını “feci şekilde başarısızlığa uğratmak”la suçladı. Kovid-19 salgınına ilişkin raporların geldiği 2020’nin ilk aylarında, hükümetin elinden geleni yapmadığını öne süren Cummings, Johnson’ın, Şubat 2020’de Kovid-19’u “korku hikayesi” olarak gördüğünü ve “domuz gribi ile karşılaştırdığını” anlattı.
Cummings, hükümetin ilk planının “sürü bağışıklığı politikası izlemek” olduğunu, toplumun bağışıklık geliştirmesi için virüsün yayılmasına izin verildiğini iddia etti. Cummings, aşı yapılmaksızın sürü bağışıklığına ulaşmanın, resmi toplantılarda “kaçınılmaz gerçek olarak kabul edildiğini” öne sürerken, Sağlık Bakanı Matt Hancock’un aksi yöndeki açıklamalarının yalan olduğunu belirtti. Bununla birlikte Cummings tarafından paylaşılan ve acil toplantılarda oluşturulan bir panonun fotoğrafında “Kimleri kurtarmayacağız” yazısı dikkat çekti.
Ekonomi endişesi
Donimic Cummings, Johnson’ın o dönemde Kovid-19’dan çok ekonominin zarar görmesi konusunda endişe ettiğini iddia etti. Kovid-19 salgınında yakınlarını kaybedenlerden özür dileyen Cummings, başdanışmanlık yaptığı dönemde daha güçlü eylemler önermediği için de pişmanlık duyduğunu dile getirdi.
Eski başdanışman, hükümette Şubat 2020’nin son haftasına kadar salgın hakkında “herhangi bir aciliyet duygusu” olmadığının altını çizerek, Sağlık Bakanı Hancock’un, toplantılarda insanlara yalan söylemek dahil en az 15 ila 20 konudan ötürü kovulması gerektiğini savundu.
Cummings’in İngiltere’nin koronavirüs salgını karşısında sürü bağışıklığı stratejisinin arkasındaki isim olduğu ileri sürülmüştü. Başbakan Johnson, Nisan ayında da Cummings’in iddiaları nedeniyle siyasi baskı altında kalmıştı. Başbakan, medyaya sızan haberlerde, geçen yıl sonbaharda koronavirüs vakalarının sayısı yeniden yükselişe geçtiği sırada, tekrar kapanmaya gitme ihtimalinin hararetle tartışıldığı bir toplantıda “Üçüncü bir kapanma ilan edeceğime cesetlerin üst üste yığıldığını görmeyi yeğlerim” demekle suçlanmıştı. Johnson iddiaları reddetmişti.