Dünyaİki tehdit bertaraf edildi! SMO sahada ne yapıyor?

İki tehdit bertaraf edildi! SMO sahada ne yapıyor?

03.12.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye; müdahil olmayıp, yakından izlediği Suriye’deki gelişmelerin neden olabileceği ulusal güvenliği açısından tehdit niteliğindeki iki gelişmeyi, son 8 yılda attığı adımlar ve aldığı kademeli tedbirlerle engellemiş oldu.

AYDIN HASAN / Ankara - Türkiye, harekat bölgelerindeki hazırlıkların yanı sıra Suriye sınırında Çin Seddi ile ABD-Meksika sınırındaki duvardan sonra dünyanın en uzun üçüncü hudut duvarını kurarak yeni bir göç tehditini önlerken, TSK’nın eğitip donattığı Suriye Milli Ordusu (SMO) unsurları da, Halep - Tel Rıfat hattındaki manevralarıyla terör örgütü PKK’nın kolu YPG’nin, rejim güçlerinin çekildiği stratejik noktalarda yeni hakimiyet alanları oluşturması planlarını bertaraf etti.

Haberin Devamı

HTŞ’nin öne çıktığı muhalif gruplar, İdlib’in bütünü ile Halep’in kent merkezinde alan hakimiyetini sağladı. Bölgeden gelen haberlere göre; Hama kent merkezine yaklaşan muhalif gruplar ile rejim güçleri arasında çatışma çıktı. Halep’te Eşrefiyye ve Şeyh Maksud mahallelerinde mahsur kalan YPG’li teröristler ise tahliye edilmeleri isteğinde bulundu.

GÖÇ ÖNLEMİ

Muhaliflerin ilerleyişi sürerken, Rusya ile Suriye rejimi, İdlib ve Halep’e yönelik hava saldırıları başlatırken, Türkiye de, bu gelişmeler sonrası göç ihtimaline karşı tedbir aldı. Suriye’de iç savaşın başlamasından sonra olduğu gibi Türkiye’ye bir ciddi bir göçün olması beklenmiyor.

Yetkililer, bu konuda son 8 yıl içinde sınırda ve harekat bölgelerinde iki kademeli tedbirlerin alındığına dikkat çekiyor. Yetkililer göre, insani bir durum ortaya çıkması halinde, Türkiye, ilgili kurumlar ve yerel unsurlarla koordinasyon içinde göç edenleri harekat bölgelerinde insani şartlarda barındıracak önlemleri aldı. Bununla birlikte yetkililer, hudut hattında da tedbirler alındığını vurguluyor.

Haberin Devamı

SINIRLARDA BİR DİZİ ÖNLEM

Türkiye, Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ile Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı Harekatı sahasındaki Afrin, Bab, Azez, Soran, Akterin, İhtimlat ve Çobanbey bölgelerinde briket evler projesini hayata geçirdi. Bu proje ve diğer hazırlıklarla, hem dönecekler hem de Suriye içinden oluşabilecek muhtemel göçe karşı önlem amaçlandı. Türkiye, son yıllardaki çalışmaları ile Çin Seddi ile ABD-Meksika sınırındaki duvardan sonra dünyanın en uzun üçüncü sınır duvarını, Türkiye - Suriye hudut hattında oluşturdu. 911 kilometrelik Suriye sınırı hattı düzensiz göçmen, kaçakçı ve terörist geçişlerine karşı duvar, hendek, sedde ve tel çitlerden oluşan fiziki engellerle kapatıldı. 4 x 4 olan hendekler, son yıllarda 7 x 7 yani 7 metre derinlik ve 7 metre genişliğe çıkarıldı. Sınırda, hudut birlikleri, komandolar ve jandarma unsurları kademeli olarak görev yapıyor.

SMO SAHADA NE YAPIYOR?

SMO, terör örgütü YPG’ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu’nda Tel Rifat ilçe merkezinin tamamına hakim oldu. 8 yıldır YPG’nin elinde olan bu ilçe, Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıkta. SMO ayrıca Halep bölgesindeki Kuveyris Askeri Havaalanı ve Minnığ Havalimanı’nı da kontrolü altına aldı. Türkiye’ye 13 kilometre uzaklıkta olması nedeniyle stratejik öneme sahip Minnığ Havalimanı, 2016’da YPG’nin eline geçmişti. Rusya ve İran da havalimanını karargah olarak kullanarak askeri malzemelerin dağıtımını buradan yapıyordu. Terör örgütü, bu noktadan Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerini hedef alıyordu.