14.02.2023 - 11:58 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Türkiye'nin yüreğini yakan deprem felaketlerinde dokuzuncu gün. 30 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiği deprem bölgesinde binlerce bina yerle bir oldu, enkazları tarayan arama kurtarma ekipleri zamana karşı yarış veriyor. Dışişleri Bakanlığı, Salı günü sunduğu son güncellemede Türkiye'ye 100 ülkenin yardım teklif ettiğini ve halihazırda 80 ülkeden 9 bini aşkın arama kurtarma uzmanının sahada olduğunu duyurdu. Dört ülke daha deprem bölgesine ekip gönderecek ve 542 uzman daha sahada olacak.
Yurt dışından gelen bazı arama kurtarma ekipleri ise, görevlerini tamamlayıp ülkelerine dönmeye başladı. Yunanistan, Almanya gibi ülkelerde deprem bölgesinden dönen yardım ekipleri çiçeklerle karşılandı. Almanya'daki Bonn-Köln havalimanında arama kurtarma uzmanlarını ellerinde Türkiye ve Alman bayraklarıyla karşılayanlar gözyaşlarını tutamadı.
Türkiye'ye arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra dünyanın dört bir yanından insani yardım yağıyor. Güney Kore'den Kolombiya'ya, Tayvan'dan Belçika ve Hollanda'ya kampanyalar hız kesmiyor.
Türkiye'ye doğru yola çıkan yardım gemisi, bugün İskenderun'a ulaştı. San Marco adlı gemide sahra hastanesi ekipmanları bulunuyor. Deprem bölgesine yeni bir arama kurtarma ve yardım ekibinin daha ulaştığını bildiren İtalya'nın Türkiye Büyükelçiliği, ekibi 'ülkenin gururu' olarak selamladı.
Türkiye'ye yardım için yaklaşık 3 milyon dolar toplandı. İnsani yardım uçakları ise deprem bölgesine uçuyor. Son olarak bugün 84 Kazak çadırının da yer aldığı 40 tonluk yardım Türkiye'ye doğru yola çıktı.
Hatay İskenderun'da sahra hastanesi kuran İspanya, ilk gün 200 hastanın tedavi edildiğini ve iki ameliyat gerçekleştirildiğini açıkladı. İspanyol arama kurtarma görevlileri, enkaz altından kurtardıkları Leyla isimli depremzedeyi hastanede ziyaret etti. İspanya Askeri Acil Durum Birimi (UME) Twitter hesabından duygusal bir mesajla ziyareti duyurdu:
"Leyla'nın bizden tüm İspanyollara göndermemizi istediği sevgi dolu bir kucaklaşmadan daha büyük bir ödül olamaz: 'Sizler kanatsız meleklersiniz' Dayan Türkiye."
Sahadaki İspanyol yardım görevlilerinin Türkçe öğrendiği anlar ise, büyükelçilik Twitter hesabından paylaşıldı.
Depremzedelere yardım kampanyasına destek çığ gibi, üç günde Türkiye ve Suriye için 60 milyon Sterlin toplandı. Sky News yayınına katılan İngiltere Afetler Acil Durum Komitesi'nden (DEC) Saleh Saeed, "İnanılmaz bir 60 milyon bağışlandı, özellikle İngiltere halkından. Olağanüstü bir miktar" dedi.
İngiltere'deki yardım kampanyasında, Kızılhaç, Oxfam ve ActionAid gibi örgütler başı çekiyor ve miktarın önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor.
Güney Amerika ülkesinde başlatılan yardım kampanyalarına yoğun destek var. Türkiye'nin Bogota Büyükelçiliği bir yardım üssü haline geldi, Kolombiyalılar günlerdir insani yardımları tasnif edip paketliyor.
Kolombiya ayrıca, 20 uzman ve özel eğitimli sekiz köpekten oluşan bir ekibi Türkiye'ye gönderdi. Toplamda 28 unsurdan oluşan ve 11 gün boyunca deprem bölgelerinde yapılan faaliyetlere destek verecek olan ekipte, ceset arama ve kurtarma uzmanlarının yanı sıra sağlık personeli de bulunuyor.
Bogota yönetimi ayrıca, önümüzdeki günlerde hasta ve yaralıların durumunun ağırlaşmasını engellemek ve onları tedavi etmek için gerekli müdahalede bulunmak üzere 25 kişiden oluşacak Acil Tıp Tugayı'nı (EMT) da Türkiye'ye yollayacak.
Türkiye'ye arama kurtarma ekibi gönderen Ermenistan, ayrıca kamyonlara yüklenen insani yardımları deprem bölgesine sevk etti. Türkiye ve Ermenistan arasındaki Alican Sınır Kapısı, yardımların geçebilmesi için 35 yıl sonra ilk kez açıldı.
Söz konusu sınır kapısının açılmasına dünyadan tepkiler var. ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) Başkanı Samantha Power, sosyal medyadan paylaştığı yorumda şu ifadeleri kullandı:
"İhtiyaç sahibi insanlara yardım etmek için yıllardır süren düşmanlığın bir kenara konulduğunu görmek çok etkileyici. 35 yıl sonra ilk kez Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınır kapısı yardımın depremzedelere ulaşabilmesi için açıldı. Ermenistan 100 ton yardım malzemesi ve arama-kurtarma ekibi gönderiyor."
Küba'dan deprem bölgesine ulaşan 32 doktor, Kahramanmaraş'taki bir hastanede göreve başladı. Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios, "Türkiye, bizim dost ve kardeş ülkemiz. Daha önce Pakistan depreminde görev alan bu ekip, Türk depremzedelere de ihtiyaç duydukları sağlık hizmetinde destek olacak. Doktorlarımız ihtiyaç duyulduğu sürece, burada depremzedelerin yanında olacaktır" dedi.
Başkent Saraybosna'da pomozi.ba isimli kuruluşunun yardım kampanyasına yoğun katılım var. Uluslararası haber ajansı AFP, kuruluşun merkezinde toplanan dağ gibi yardım malzemelerini fotoğrafladı.
Boşnakların acil ihtiyaç olarak getirdiği ısıtıcı, jeneratör, battaniye ve uyku tulumları gönüllüler tarafından tasnif edilip paketleniyor. Yardımların ilk bölümü bir TIR'a yüklendi ve araç Türkiye'ye doğru yola çıktı.
Pomozi.ba'dan Maja Arslanagic-Hrbat, "Kampanyaya katılım inanılmazdı. Bu kadarını biz de beklemiyorduk. Bu, şimdiye kadar yaptığımız en kapsamlı kampanya oldu diyebiliriz. Hem toplanan yardım hem de gönüllülerin desteği açısından" dedi.
Bosna Hersek'ten toplanan 40 TIR'lık yardımın hafta sonuna kadar Türkiye'ye ulaştırılması planlanıyor.
161 arama kurtarma uzmanını Türkiye'ye sevk eden ABD'de bir yandan yardım kampanyaları sürerken bir yandan da destek açıklamaları var. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi. Sözcü, ABD helikopterlerinin hem Amerikan hem de uluslararası ekiplerin gerekli enkaz bölgelerine taşınması konusunda destek verdiklerini ve havadan hasar değerlendirmesi yürüttüklerini de ekledi.
ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Frank Kendall, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'ne taziye ziyaretinde bulundu. Washington Büyükelçiliği, Twitter hesabından "Müttefikimiz ABD’nin bu zor zamanımızdaki desteği ve dayanışması için teşekkür ederiz" mesajını paylaştı.
Türkiye karşıtı çıkışlarıyla bilinen Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez ise, bu kez farklı tonda açıklamalar yaptı. Türkiye'ye güçlü şekilde destek vermeye devam edeceklerini vurgulayan Demokrat senatör Menendez, "Bir noktada artık toparlanma çalışmaları başlayacaktır ancak şu aşamada insanların kurtarılmasına ilişkin umudu canlı tutmak istiyoruz" dedi.
Resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin yardım seferberliği başlattığı Yunanistan'da, uçakların yanı sıra gemiler ve TIR'ların rotası Türkiye.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Andreas Katsaniotis, 160 insani yardım TIR'ının Attica bölgesinden yola çıktığını Twitter hesabından duyurdu. 160 araca yüklenenler arasında Atina belediyesinin topladığı 2 bin kutu kıyafet ve 1000 kutu ilaç ve gıda var. Başkent Atina'daki Pire Limanı'ndan ise Çarşamba günü yardım taşıyan gemiler hareket edecek.
Ayvalık'ın karşısında yer alan Midilli'deki Antissa Lisesi de yardım kampanyası düzenliyor. Lisenin öğrencileri, bir sınıftaki tahtayı Türkçe ve Yunanca dayanışma mesajlarıyla doldurdu.
Diğer yandan, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias Türkiye'ye geçmiş olsun ziyaretine gelen ilk Avrupalı bakan oldu. Yerel medyada ziyaretin bir 'deprem diplomasisi'ni tekrar başlattığı ve yeni bir sayfa açtığı yorumları var.
Hatay Kırıkhan'da 20 yataklı ve günlük 100 hastayı tedavi edebilecek bir sahra hastanesi kuran Belçika'da, gurbetçiler ve Belçika halkı Türkiye için ayakta. Kızılhaç, UNICEF ve Oxfam'ın da aralarında bulunduğu yedi kuruluş tarafından, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için bir yardım kampanyası başlatıldı. Depremzedelerin kısa ve uzun vadeli gereksinimlerini karşılamaya yönelik yardımlar, '12-12' ulusal yardım hesabı aracılığıyla toplanacak. Ayrıca 'www.1212.be' internet sitesi aracılığıyla da bağış yapılabilecek.
Belçika'daki televizyon ve radyolar da, gönüllü olarak kampanyaya destek veriyor. Medya kuruluşları, Pazartesi gecesinden itibaren ortak kampanya duyuruları yayınlayacak. Yardım kampanyası 31 Temmuz’a kadar devam edecek. 40 euro ve üzeri bağışlar vergiden düşülebilecek.
Ülkedeki kiliseler geçen hafta Cuma günü Türkiye ile dayanışma için çanlar çaldı, Anvers Kilisesi İstiklal Marşı çaldı. Kiliseler Pazar günü ise depremzedeler için ayin yaptı ve yardım topladı.
Türkiye'ye 450 arama kurtarma ve sağlık uzmanı gönderen İsrail'den bugün Türkiye'ye üst düzey bir ziyaret var. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrailli mevkidaşı Eli Cohen'le görüştü. Eli Cohen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilecek.
İsrailli bakanın deprem bölgesinde incelemelerde bulunması bekleniyor. Bakan Cohen, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Türk halkı ile dayanışmalarını sunmak için Türkiye'ye geldiğini yazıp ekledi:
"İsrail, bu yıkıcı zamanda Türkiye'nin yanında. Ve sahadaki güçlerin faaliyetleri ve insani yardımlarla desteğe devam edecek."
İsrail ordusunun resmi Twitter hesabı ise, 'Zeytin Dalları' adlı yardım ekiplerinin sahada çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı. Fotoğrafın altına hem Türkiye'den hem de İsrail'den 100'e yakın yorum yapıldı. Mesajda arama ve kurtarma faaliyetlerinin sürdüğü, ekiplerin bugüne kadar aralarında 2 yaşındaki bir bebeğin de bulunduğu 19 kişiyi enkazdan sağ salim kurtardığı belirtildi.
Türkiye ile güçlü bağlara sahip Güney Kore, deprem duyulur duyulmaz seferberlik ilan etti. Güney Koreli arama kurtarma ekipleri Türkiye'ye uçtu, insani yardım kampanyaları başladı.
Güney Kore milletvekilleri, maaşlarının yüzde üçünü Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere bağışlama kararı aldı. Yonhap haber ajansına göre, Türkiye ve Suriye'deki afetzedeler için acil destek önlemlerini içeren karar, mecliste 229 milletvekilinden 228'inin onayıyla geçti. Oylamada bir milletvekili çekimser kaldı.
Karar, Türkiye ve Suriye'deki arama-kurtarma ve yeniden inşa çalışmalarının desteklenmesi, deprem bölgesindeki Koreli göçmenler, öğrenciler ve turistler için güvenlik önlemleri alınmasını da öngörüyor.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ise, bütün bakanlıkların ellerindeki tüm yardım malzemelerini Türkiye'ye göndermesi talimatı verdi.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın aktardığına göre, kabine toplantısının ardından bir açıklama yapan Devlet Başkanlığı Sözcüsü Lee Do-woon, Türklerin Kore savaşında kanlarını bu ülke için akıttığını hatırlatarak Türkiye'nin 'kardeş bir ulus ve sağlam bir müttefik' olduğunu söyledi. Sözcü Lee'nin aktardığına göre Türkiye’de şu an en çok ihtiyaç duyulan şeylerin çadır, ilaç, tıbbi malzeme ve jeneratör olduğu tespit edildi.
Seul yönetimi ayrıca, depremin hemen ardından Ankara'ya acil insani yardım için 5 milyon dolar teklif etmişti.
Arama kurtarma çalışmalarına 171 uzman ve sağlık çalışanıyla katılan Özbekistan'dan Türkiye'ye yardım uçakları bir bir havalanıyor. Deprem bölgesine ulaştırılan 170 ton insani yardım arasında 90 ton battaniye, kıyafet, ayakkabı, uyku tulumu, çocuk bezi ve hijyen ürünleri var. Ayrıca 45 ton ilaç ve tıbbi ürün, 8 ton gıda, yüzlerce elektrikli soba ve 130 jenatör Türkiye'ye uçaklar ve TIR'larla getirildi.
Başbakan ve yardımcısının bir aylık maaşlarını depremzedelere bağışladığı Tayvan'da, yardımlar hız kesmiyor. Depremzedeler için Tayvanlıların bağışladığı 10 bin battaniye ve 600 çadır Türkiye'ye ulaştı. Yardım malzemeleri arasında beş sahra hastanesi çadırı da vardı.
Tayvan'dan Türkiye'ye sevk edilen insani yardımlar, 300 tonu geçti. Tayvan lideri Tsai Ing-wen, 20 yıl önceki depremde Türkiye'nin yardımlarını unutmadıklarını söyleyip "Şimdi sıra bizde" dedi.
Deprem olur olmaz Türkiye'ye koşan Tayvan arama kurtarma ekibi ise, halen Adıyaman'daki enkazları tarıyor.
Hollanda polisi, depremzede çocuklar için çok sayıda 'travma ayıcığı' gönderiyor. Utrecht Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan kampanyaya, Hollanda genelindeki çok sayıda polis teşkilatı katkıda bulundu.
Afet bölgesine gönderilen oyuncak ayıcıklar, depremzede çocuklara ulaştırılmaya başlanacak. Hollanda polisi tarafından kötü bir şey yaşamış çocukları rahatlatmak için dağıtılan ve tüm polis araçlarında bulundurulması zorunlu olan oyuncak ayıcıklara, 'travma ayıcığı' adı veriliyor.
Sahada kalabalık bir arama kurtarma ekibiyle depremzedelerin yardımına koşan Çin, Türkiye'ye çadır ve battaniye gönderdi. Pekin yönetimi, elektrokardiyografi ve ultrason aletleri, tıbbi nakil araçları ve portatif hasta yataklarını içeren yardımları da bu hafta deprem bölgesine sevk edilecek.
Avrupa ülkesinde yaşayanlar depremzedeler için kıyafet ve gıda paketlerini Türkiye Büyükelçiliği'ne getirdi. Yardımlar THY uçağına yüklenerek Türkiye'ye gönderildi.
Türkiye'nin Ljubljana Büyükelçiliği, halihazırda çadır, battaniye, uyku tulumu, ısıtıcı ve jenaratör ihtiyacına odaklanıldığını duyurdu.