DünyaHastaların yarısı kanseri yendi

Hastaların yarısı kanseri yendi

09.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada onaylanan ilk Kovid-19 aşısının mucitleri Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci tarafından geliştirilen kanser aşısının ilk sonuçları ortaya çıktı. Pankreas kanseri üzerinde yapılan çalışmada, mRNA teknolojisine sahip kanser aşısının bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyebildiği ve hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutabildiği belirtildi. 16 hasta üzerinde yapılan çalışmada, hastaların yarısı kanseri tamamen yendi.

Hastaların yarısı kanseri yendi

 

Çalışmanın birinci aşama sonuçları geçtiğimiz günlerde düzenlenen Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin (ASCO) Chicago’daki yıllık konferansında açıklandı. İlk sonuçlara göre, kanser aşısının bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyebildiği ve hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutabildiği belirtildi.

Haberin Devamı

18 ayda kanseri bitiriyor

Pankreas hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinin ameliyat için uygun olduğu aktarılan çalışmada, araştırmacılar, söz konusu hastaların tümörlerini analiz ederek çok sayıda bağışıklık hücrelerine özellikle de vücudu enfeksiyondan koruyan ve kanserle savaşmaya yardımcı olan T hücrelerine sahip olduklarını keşfettiler.

mRNA teknolojisi ile geliştirilen kanser aşısında 16 hasta, pankreas kanseri ameliyatından 9 hafta sonra 9 aşı dozunun ilkini aldı ve bunların yarısı önemli bir bağışıklık tepkisi üretti. 18 ayda, 8 hastanın tümü kanseri yenerken, aşı tarafından aktive edilen T hücrelerinin kanserin tekrarını durdurduğu aktarıldı. Aşıya yanıt vermeyen 8 hastadan 6’sı, kanserleri bir yıl sonra nüksederken araştırmacılar hala grubun yarısının neden yanıt vermediğini araştırıyor.

Haberin Devamı

BioNTech’in kurucuları Şahin ve Türeci, pankreas kanseri hastaları için her hasta için özel hazırlanan aşı ile ilgili New York’taki doktorlarla bir araya geldi. Türünün ilk örneği olan klinik çalışmasının birinci aşama sonuçlarında elde edilen bulgularda tedavisi zor diğer kanserler için yeni bir tedavi çağının habercisi olduğunun umulduğu aktarıldı.

9 doza ihtiyaç var

BioNTech’in kurucu ortağı Özlem Türeci, çalışma ile ilgili pankreas kanseri hastalarının sadece yüzde 5’inin tedaviye yanıt verdiğini söylerken “Kanser aşılamasında uzun süredir devam eden araştırmamızdan yararlanarak bu zorluğun üstesinden gelmeye kararlıyız ve bu tür tedavi edilmesi zor tümörlerin tedavisinde yeni bir çığır açmaya çalışıyoruz” dedi. New York’taki Memorial Sloan Kettering Kanser Merkezi’nin baş araştırmacısı Dr. Vinod Balachandran ise hastaların 9 doz aşıya ihtiyaç duyduğunu, çünkü koronavirüs gibi bir patojenin aksine kanserin “vücudun bir parçası” olduğunu belirtti.