Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – 2023 Eylül'ünde Venezuela’nın kuzeyinde bulunan Aragua eyaletindeki güvenlik güçleri büyük bir hazırlık içerisindeydi. Aragua’da bulunan Tocoron Hapishanesi’ne baskın düzenlenmesi için emri bizzat Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro vermiş, bu amaçla 11 bin asker bölgeye sevk edilmişti. Ancak bu baskının sebebi, hapishanede yaşanan bir isyan değildi. Güvenlik güçleri bölgeye ulaştığında cezaevinde bulunanlar basına yansıyınca, tüm dünya yaşananlar karşısında şaşkına döndü.
Ordunun hapishaneye düzenlediği baskın, Tocoron’un bir cezaevinden çok, Tren de Aragua çetesi için bir tatil köyü olduğunu ortaya çıkardı. Çetenin lideri Hector Guerrero Flores kaçmış olsa da hapishane yerleşkesinde yapılan aramalarda hayvanat bahçesi, gece kulübü, bahis dükkanı, yüzme havuzu ve restoranlar bulundu.
Venezuela merkezli çetelerin, dünyanın en tehlikeli suç örgütleri arasında bulundukları biliniyor. Bu örgütlerden biri olan Tren de Aragua çetesi, şimdi de ABD Başkanı Donald Trump'ın yasadışı göçmenlere ilişkin politikası kapsamında yabancı suçlulardan ABD’ye gönderilme hamlesiyle gündeme geldi. Peki, ABD’nin terör örgütü olarak tanımladığı, DAEŞ ve El Kaide gibi terör örgütleriyle aynı kategoride değerlendirdiği Tren de Aragua çetesi hakkında neler biliniyor?
SENDİKA OLARAK DOĞDU, ÇETE OLDU
Adı "Aragua Treni" anlamına gelen çetenin kökenlerinin, bir demiryolu işçileri sendikasına dayandığı tahmin ediliyor. Sendikanın, Venezuela'nın Karayip kıyısındaki Aragua’daki demiryolu inşaatları sırasında müteahhitlerden ve şantiyelerden haraç aldığı biliniyor. Zamanla büyüyen ve sendikadan çeteye dönüşen suç örgütünün, Venezuela sınırlarını da aşarak Güney Amerika genelinde birçok ülkeye yayıldığı biliniyor.
Çetenin Venezuela dışına açılmasındaki en büyük faktörün, ABD tarafından başına 5 milyon dolar ödül konan 41 yaşındaki çete lideri Hector Guerrero Flores olduğu tahmin ediliyor. Daha önce birçok defa Tocoron Hapishanesine girip çıkan Flores, 2012 yılında rüşvet verdiği gardiyanın yardımıyla bir kez daha firar etmiş olsa da, 2013 yılında yakalanarak tekrar Tocoron’a nakledildi. Flores, son tutuklandığında cezaevini bir tatil köyü haline getirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın elindeki bilgilere göre Flores, çetenin uluslararası bir suç örgütü olmasında önemli rol oynadı. Flores döneminde çetenin faaliyetleri hapishane kapısının ötesine taşındı. Tren de Aragua, Venezuela ile Kolombiya arasındaki kaçak geçiş noktalarında kontrolü ele geçirdi ve Güney Amerika’da yayıldı. Çetenin günümüzde göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu madde ve seks ticareti, adam kaçırma ve para karşılığı cinayet işleme gibi birçok faaliyet yürüttüğü biliniyor.
YILLIK KAZANCI 10 İLA 15 MİLYON DOLAR
Tren de Aragua, Venezuela’da kurulmuş olsa da, ülke ekonomisinin ciddi şekilde bozulmasının ardından Venezuela’daki faaliyetlerini büyük oranda ülke dışına kaydırdı. Çetenin, mevcut veriler ışığında ABD’de dahil olmak üzere 8 farklı ülkede faaliyetler yürüttüğü ve üyeleri olduğu tahmin ediliyor. Grubun faaliyet yürüttüğü ülkelerdeki diğer suç örgütleriyle ortaklık kurarak hareket ediyor.
Çete hakkında kapsamlı bir kitap yazan gazeteci Ronna Rísquez, geçtiğimiz yıl yaptığı araştırmaların sonunda örgütün 5 bin üyesi olduğunu ve yıllık kazancının 10 ila 15 milyon dolar arasında olduğunu belirtmişti.
TRUMP TARAFINDAN TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN EDİLDİ
Geçtiğimiz hafta çetenin ABD’de yürüttüğü faaliyetler hakkında konuşan ABD Başkanı Trump, Tren de Aragua çetesinin Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'nun talimatıyla ABD'ye karşı "gayri nizami savaş" yürüttüğünü söyledi. Trump, Ocak ayında göreve geldikten kısa bir süre sonra Tren de Aragua'yı yabancı terör örgütü ilan ederek, çeteyi DAEŞ gibi terör örgütleriyle aynı kategoride değerlendirmişti.
Son aylarda ABD’nin birçok bölgesinde Venezuela’lı çeteye operasyon yapıldı. Teksas, Florida, New York ve Illinois'de Tren de Aragua üyesi olduğu iddia edilen kişiler tutuklandı. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada, İçişleri Bakanlığı'nın ABD'de bulunan 600 Venezuelalı göçmenin çeteyle bağlantılı olduğunu, bunlardan 100'ünün çete üyesi olduğunu tespit ettiği ortaya çıkmıştı.
Trump, Venezuela'daki suç oranlarının rekor seviyede düşmesinin sebebini, ülkenin suçluları göçmen olarak ABD'ye göndererek "hapishaneleri boşaltması" olarak açıklıyor. Venezuela merkezli araştırmalar da bu iddianın kısmen doğru olabileceğini gösteriyor. Venezuela'daki cinayet oranları 2015-2023 yılları arasında önemli ölçüde düştü. Bazı analistler, çete üyeleri de dahil olmak üzere göç dalgalarının Venezuela kentlerindeki güvenlik durumunu iyileştirdiğini söylüyor.
Şarkıcı Lara'nın paylaşımında ortaya çıkan 63 öğrenci detayı herkesi duygulandırdı.