07.12.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:
UĞUR YILDIRIM
UĞUR YILDIRIM- 1982’de Müslüman Kardeşler’e karşı Hama’da askeri operasyon başlatan ve savaş uçaklarıyla şehrin büyük bölümünü adeta yerle bir eden Hafız Esad, ayrıca yaklaşık 1 ay boyunca devam eden operasyonda kentte yaşayan binlerce sivili öldürerek katliam yapmıştı. “Hama Katliamı” olarak anılan olayda, insanların ölümüne neden topçu birliğinin başında Hafız Esad’ın kardeşi Rıfat Esad bulunuyordu. Rıfat Esad, “Hama Kasabı” olarak da bilinirken, Fransa’da yolsuzluk nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış, ardından 2021’de Suriye’ye dönmüştü. Bununla birlikte halk, muhaliflerin kente girişi sonrası burada bulunan askeri tesislere de akın etti, mühimmatların arasında gezinti yaptı, hatıra fotoğrafı çektirdi.
‘Özgürlüğümüze kavuştuğumuz için çok mutluyuz’ diyen Hamalılar, “1982’den beri çok büyük baskı altındaydık. Babalarımız, evlatlarımız 40 yıldır hapislerdeydi. Bugün bizim en güzel günümüz” dedi.
HABER MERKEZİ - Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif gruplar, Suriye ordu güçleri ile yaşanan çatışmaların ardından Hama şehrinin tamamında kontrolü ele geçirirken, 50 kilometre mesafede olan Humus kentine de girdi.
Savaş gözlemcileri ve bölge sakinleri, binlerce insanın önceki geceden bu yana Suriye’nin orta kesimindeki Humus şehrinden kaçtığını belirtirken, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sivillerin, rejimin kalesi olan batı kıyı bölgelerine doğru gittiğini bildirdi.
HTŞ’nin hızlı ilerleyiş sonrası Humus’a da girmesi büyük ses getirirken, Humus, Suriye’nin en önemli kentlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Önemli ticaret ve askeri yolların üzerinde bulunan Humus’un çevresinden doğalgaz ve petrol boru hatları da geçiyor. Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaşın ilk yıllarında Humus, hükümet karşıtı protestoların merkezi haline gelmişti. Humus’un kaybedilmesinin rejim için önemli sonuçları olabilir.
DEYRİZOR YPG’YE KALDI
Batı basınında yer alan haberlerde, muhalif grupların bu kadar hızlı ilerlemesinin Suriye ordusunun çöküşüne neden olabileceğine yönelik yorumlar yer alıyor. AFP’ye göre Halep ve Hama’yı kaybeden rejim Humus’u kontrol altında tutmak için büyük çaba gösteriyor. Taraflar arasında çatışmalar devam ederken, rejim karşıtı grupların kentin iç kesimlerine girdiği ifade ediliyor. Humus’un dışında Dera ilinde de çatışmalar yaşandığı öğrenildi. Bununla birlikte rejimin YPG saldırısı altındaki Deyrizor kent merkezinden de çekildiği ve buranın artık YPG tarafından kontrol edildiği belirtiliyor. Rejim, Deyrizor’da il merkezi ve diğer kırsal bölgeleri güçlerini Şam’a kaydırmaya hazırlanıyor.
İRAN ‘DİL’ DEĞİŞTİRDİ!
Bu arada HTŞ öncülüğündeki grupların, Şam rejimine karşı yürüttüğü operasyon sürerken, Beşar Esad’a destek bildiren ve bu muhalif grupları “terörist” olarak niteleyen İran devlet televizyonunun “dilini değiştirdiği” öne sürülüyor. Olayların başlangıcından bu yana, mümkün olduğunca muhaliflerin Suriye operasyonuna geniş yer ayırmadığı ya da bu grupları “terörist” olarak nitelediği belirtilen İran televizyonunun, önceki geceden bu yana “Esad’ın silahlı muhalifleri” tanımı kullanmaya başladığı belirtiliyor. Bununla birlikte İran’ın, Esad yönetimine İHA ve füze desteği vermeyi planladığı öne sürülüyor.
‘ESAD, TÜRKİYE’NİN DEVREYE GİRMESİNİ İSTEDİ’
Amerikan “Wall Street Journal” (WSJ) gazetesi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Türkiye’den “devreye girip militanları durdurmasını” istediğini öne sürdü. Gazete ayrıca, Mısır ve Ürdünlü bazı yetkililerin, Esad’a ülkeden ayrılması için tavsiyede bulunduğunu da iddia etti. Gazetede dün yayımlanan, Isabel Coles imzalı haberde, Beşar Esad’ın “Türkiye’den devreye girip muhalif militanları durdurmasını istediği” yer aldı. Haberde, ayrıca, Esad’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün, Mısır ve Irak’tan da silah ve istihbarat konularında destek istediği ancak bu isteğinin reddedildiği öne sürüldü. Bunların yanı sıra WSJ’nin haberinde, Mısır ve Ürdünlü yetkililerin Suriye liderine ülkeden ayrılmasını, sürgünde bir hükümet kurmasını da tavsiye ettiği iddia edildi. Ancak “Middle East Institute”tan siyaset bilimci Firas Maksad, X hesabından, Ürdünlü yetkililerin iddiayı yalanladığını paylaştı.
HUMUS NEDEN ÖNEMLİ?
Suriye’nin batısında yer alan ve stratejik bir coğrafi konuma sahip Humus, ülkenin iç kesimlerini Akdeniz kıyısındaki liman şehirlerine bağlayan ticaret yollarının geçiş noktası durumunda. Endüstri ve sanayi şehri niteliği de taşıyan kent, Halep ve Şam’dan sonra ülkenin en büyük üçüncü şehri. Sınırları neredeyse Irak’a kadar uzanan kent, rejim için Akdeniz kıyısındaki müttefiklerinden gelen lojistik desteği başkente ulaştıran bir köprü işlevi görmekteydi. Humus’un muhaliflerce tamamen kontrol altına alınması durumunda, rejimin ikmal zincirinin büyük ölçüde zayıflayacağı belirtiliyor. Humus’tan sonra rejim yanlılarının yoğun olduğu önemli bir nokta kalmayacağı ifade edilirken, bu durumun, muhaliflerin Şam’a ilerleyişlerini kolaylaştıracağı da değerlendiriliyor.
KATAR’DA KRİTİK GÖRÜŞME
Suriye konulu Astana sürecinin garantör ülkeleri olan Rusya, Türkiye ve İran’ın dışişleri bakanlarının Suriye’deki son gelişmeleri ele almak üzere bugün Katar’da bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi’nin görüşmesinde masadaki konu Suriye olacak. Lavrov, “Görüşmenin, (Suriye’deki) durumun istikrara kavuşmasına yardımcı olacağını umuyorum” dedi.
RUSYA’DAN UYARI: SURİYE’DEN ÇIKIN
Rusya’nın Şam Büyükelçiliği, vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısında bulundu. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, Suriye’deki askeri ve siyasi durumun zorlaşması nedeniyle Rus vatandaşlarının mevcut havaalanları üzerinden ticari uçuşlarla ülkeyi terk edebileceği belirtildi.
Öte yandan HTŞ’nin Hama’yı ele geçirmesi, Tartus ve Lazkiye hattında ilerlemesiyle Suriye rejimini destekleyen Rusya’nın, Akdeniz’e açılan tek donanma üssünü terk etmek zorunda kaldığı öne sürülüyor. Birkaç gün önce de Rusya’nın Akdeniz tatbikatı nedeniyle gemilerini üsten çıkarttığı öne sürülmüştü.
HTŞ LİDERİ CNN’E KONUŞTU: KORKMANIZA GEREK YOK
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ebu Muhammed El Golani, CNN International’a konuştu. Suriye’de açıklanmayan bir yerde mülakat veren Golani, Suriye’nin kuzeyindeki ilerleyişlerindeki amacının Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek olduğunu söyledi. BM’nin terör organizasyonları listesinde bulunan cihatçı örgüt HTŞ’nin komutanı Golani, değiştiğini iddia ederken, ele geçirdikleri bölgelerdeki sivillerin “korkacak çok az şeyi olduğunu” belirtti. HTŞ lideri, “Bence bu rejim düştüğünde sorun çözülecek ve artık Suriye’de yabancı güçlerin kalmasına gerek kalmayacak” dedi.