DünyaEl Cezire devrimi

El Cezire devrimi

30.01.2011 - 02:23 | Son Güncellenme:

Dünya Mısır’daki olayları El Cezire ve twitter’dan izledi. Batı medyasının haber kanalları geri kaldı

El Cezire devrimi

Mısır’da cuma günü internetin tamamen kapatılmasının ardından gösterilerin kahramanı Katar merkezli Arap televizyon kanalı El Cezire oldu. Tüm dünya Mısır’da olup bitenleri El Cezire’nin canlı yayınından izledi. ABD’nin dünyaca ünlü haber kanalları CNN ve İngiliz BBC’yi bile geride bırakan El Cezire, Mısır polisinin iki kez Kahire’deki ofislerini basmasına rağmen canlı yayınına devam etti. Ulusal Demokrat Parti’nin (NDP) başkent Kahire’de bulunan binasının ateşe verildiğini CNN yalnızca “bildirdi”, El Cezire ise o sırada yangın yerinden canlı yayın yapıyordu. Sansürlü Mısır televizyonları sakin gece fotoğrafları gösterirken, tüm El Cezire devrimi gök yüzü çekimleriyle belgeledi.

Mısırlıların sesi twitter’da
Dünyanın ikinci haber kaynağı ise sosyal paylaşım ağı twitter oldu. Yüz binlerce Mısırlı’nın, sokaklara facebook üzerinden organize olarak dökülmesinin ardından, bu örgütlenmenin önüne geçmek isteyen Mübarek hükümeti, facebook ve twitter’a erişimi enellemiş, sonra da interneti tamamen kapatmıştı. Ancak Mısırlılar ülke dışındaki arkadaşlarına telefonlarla mesaj ulaştırarak dışarı bilgi verdi, fotoğraf yolladı. Gün içinde en çok tekrarlanan mesajlardan biri “Televizyonda gördükleriniz burada yaşananların dörtte biri bile değil” oldu. 175 milyon kullanıcının günde 95 milyon tweet girdiği twitter’ın son günlerde değişmeyen en popüler yani hakkında en çok tweet girilen kelimeleri arasında “Mısır” ve “Hüsnü Mübarek” yer aldı.

İnternet tarihinde ilk
İnternet uzmanları Mısır’ın tüm ülkede interneti aynı anda kapatabilmiş olmasınının bir ilk olduğunu söylüyor. Uzmanlar, internet servis sağlayıcıları tarafından kullanılan Sınır Geçiş Protokolü’nün kapatılmasının ile bir ülkedeki internet bağlantısının sonlanmasını sağlayacağını belirttiler.
İnternetin nasıl kaaptıldığına dair bir başla teori ise önce DNS ayarları ile oynandığı ardından da internet servis sağlayıcısının devre dışı bırakıldığı oldu. Rejimin direkt olarak hizmet sağlayıcılarına baskı yaparak interneti kapatmış olabileceği de düşünülüyor. İnternet erişiminin kapanmasının ardından tüm dünyada teknoloji uzmanları Mısırlılara çeşitli ipuçları vererek internete bağlanmalarını sağladı. Farklı server ve ağlar kullanan bu Mısırlılar gün sonunda kendi internet ağlarına sahip oldu.