09.05.2023 - 09:52 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
440 gündür devam eden Rusya'ın Ukrayna'yı işgali bütün kaosuyla sürüyor. Ukrayna kuvvetleri bahar bitmeden Kırım'a bir taarruz planlarken, Rus tarafı bölgeyi bütün haklarıyla savunuyor.
Rusya'nın Ukrayna işgalinin kilitlendiği Bakhmut'tan çekileceğini geçen hafta duyuran paralı askerler Wagner Grubu geri adım attı. Silah ve mühimmat alamadıklarını öne süren Yevgeny Prigozhin, gerekli desteklerin verildiğini belirterek 10 Mayıs'ta yapılacak olan çekilmenin iptal edildiğini duyurdu.
Pazar günü yaşanan gelişmede ise Ruslar ilk kez hipersonik füze olan 'Hançer'i ateşledi. Radarda gözükmeyen ve sesten 12 kat hızlı giden füze, Ukraynalılar tarafından düşürüldü, söz konusu gelişmeyi ABD de doğruladı. Söz konusu füze, Mart 2018'de tanıtıldı ve Putin tarafından 'ideal' bir silah olarak nitelendirildi.
ABD medyasında ortaya çıkan haberlerde ise Salı günü içerisinde Ukrayna'ya 1,2 milyar dolarlık uzun vadeli güvenlik yardımını açıklanacak. CNN'e göre pakette insansız hava araçları, top mermileri ve hava savunma sistemleri için füzeler ile diğer silahlar yer alıyor.
Yardım, Ukrayna'nın güvenlik ihtiyaçlarını uzun vadede karşılamayı amaçlayan Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişimi (USAI) kapsamında sağlanacak. Silahlar, Pentagon stoklarından sağlanmak yerine doğrudan üreticilerden satın alınacak.
Ukrayna'ya bir başka destek ise Polonya'dan geldi. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak Kanada'da yaptığı temaslarda Ukrayna'ya 10 adet daha MiG-29 savaş uçağı teslim edileceğini açıkladı. Ayrıca 13 Nisan'da Alman hükümeti, Polonya'nın MiG-29 savaş uçaklarının eski Doğu Almanya'nın stoklarından Ukrayna'ya devredilmesi başvurusunu kabul etti.
Tüm bu gelişmeler yaşanırken İngiliz basını, Ruslar tarafından esir alınan Ukraynalıların nerede kaldığını ortaya çıkardı. 2. Dünya Savaşı döneminde ortaya çıkan 'Getto'lara oldukça benzeyen bölgede birçok insan ölüme terk ediliyor.
Ukrayna İnsan Hakları Ombudsmanı Lyudmyla Denisov'a göre, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki bölgelerinde sivilleri "filtrelemek" için bir dizi toplama kampı kuruldu.
Söz konusu toplama kampına gelenlerin parmak izleri alınıyor, telefonları kontrol ediliyor ve çoğundan bir daha haber alınamıyor.
Kamplarda çalışan Ukraynalıların bazılarına şehirlere gidebilecekleri özel izin veriliyor ancak çoğu esir trenlerle Rusya'nın ücra bölgelerine götürülüyor. Kampların içinden alınan şok edici görüntüler, insanların çadırlara ve boş binalara toplandığını ve bazılarının günde sadece bir öğün yemekle açlıktan ölmeye terk edildiğini gösteriyor.
Raporlar ayrıca, tüberkülozun kamplarda yaygın olduğunu, enfekte olanların bir spor salonuna kapatıldığını ve gerekli tıbbi bakımların yapılmadığını ortaya koyuyor. Toplama kamplarının çoğu Donetsk bölgesinde eski okullar, spor salonları, polis karakolları ve toplum merkezlerinin içinde kuruldu.
Rusya'nın resmi haber ajansı TASS, kamplarda bulunan Rus asker ve çalışanların, Ukraynalıların akrabalarını arayabilmeleri için kendi telefonlarını verdiklerini, günde üç öğün yemek verildiğini, doktor ve psikologların "24 saat" çalıştığını öne sürdü.
TASS'ın bu açıklamasına rağmen gelen raporlara göre Mariupol şehri yakınlarındaki Bezimenne okulunda tutulan verem hastaları, şimdi tecrit koğuşu olarak kullanılan bir okul spor salonuna kilitlendi.
Haberin devamında ise Rusya'nın ücra köşelerine götürülen Ukraynalıların nerede kaldığına değinildi. Buna göre kamplar, 50'li ve 60'lı yıllarda kimyasal silahların imhası için kullanılan bir alanda yer alıyor.
Ukrayna'da basınında konuyla ilgili çıkan haberlerde ise esirlerin iki yıl boyunca Rusya'dan ayrılmalarını yasaklayan belgeler aldıkları ve bir kısmının Sibirya ve Kuzey Kutup Dairesi'ne gönderildiği yazıldı.
Ukraynalı haber sitesi Ukrinform'a konuşan Lyudmila Denisova, bir tanığın Sibirya'ya giden bir trene 300 Ukraynalı yüklendiğini bildirdiğini söyledi. Birleşmiş Milletler, zorla Rusya'ya gönderilen 2,5 milyon Ukraynalı olduğunu tahmin ediyor.