10.12.2024 - 13:26 | Son Güncellenme:
AA
Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Suriye topraklarında devam eden işgalci eylemlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Suriye halkının uzun yıllardır hasret olduğu barış ve istikrara kavuşma ihtimalinin ortaya çıktığı bu hassas dönemde, İsrail işgalci zihniyetini tekrar sergilemektedir." ifadesine yer verildi.
Türkiye'nin, Suriye'nin egemenliğine, siyasi birliğine ve toprak bütünlüğüne desteğinin yinelendiği açıklamada, "İsrail'in, 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'nı ihlal ederek İsrail-Suriye arasındaki ayrıştırma bölgesine girmesini ve Suriye topraklarında ilerlemesini şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.
İSRAİL'İN SURİYE'DEKİ VARLIĞI
Suriye medyası, İsrail savaş uçaklarının başkent Şam da dahil olmak üzere ülke genelinde onlarca saldırı gerçekleştirdiğini söylüyor. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), askeri hedeflere 100'den fazla saldırı yapıldığını söyledi.
İsrail ordu radyosunun haberinde, Beşar Esad rejiminin düşmesinin ardından Suriye'ye "İsrail tarihinin en büyük hava saldırıları operasyonlarından birinin gerçekleştirildiği" ifade edildi. İsrail'in hava saldırılarıyla Suriye'de 250 hedefi vurduğu belirtilen haberde, bu hava saldırılarıyla Esad ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan-havaya füze sistemleri, silah üretim yeri ve depolarının hedef alındığı ileri sürüldü.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde ise "İsrail, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi" denildi.
Tampon bölgeye yığılan İsrail zırhlıları. Fotoğraf: AP
TAMPON BÖLGE İŞGALİ
Yine Pazartesi günü, İsrail ordusu, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nden BM barış güçlerinin konuşlandığı Suriye'deki silahsızlandırılmış tampon bölgeye geçen askerlerinin fotoğraflarını yayınladı.
Bu, İsrail Başbakanı Binjamin Netanyahu'nun ordunun tampon bölge kontrolünü geçici olarak ele geçirdiğini duyurmasından bir gün sonra geldi ve Suriye ile 1974'teki ayrılma anlaşmasının isyancıların ülkeyi ele geçirmesiyle "çöktüğünü" söyledi.
Golan Tepeleri, Şam'ın yaklaşık 60 km güneybatısındaki kayalık bir plato özelliğinde.
İsrail, Golan'ı 1967 Altı Gün Savaşı'nın kapanış aşamalarında Suriye'den ele geçirdi ve 1981'de tek taraflı olarak ilhak etti. Bu hareket uluslararası alanda tanınmadı, ancak ABD bunu 2019'da tek taraflı olarak yaptı.
Pazartesi günü bir basın toplantısında konuşan Saar, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) yalnızca "güvenlik nedenleriyle" atılan "çok sınırlı ve geçici bir adım" attığını söyledi.
Ayrıca İsrail'in Suriye'nin iç işlerine karışmakla ilgilenmediğini ve yalnızca vatandaşlarını savunmakla ilgilendiğini iddia etti.
Bu arada Savunma Bakanı Israel Katz, İsrail ordusunun füze ve hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere "ağır stratejik silahları" imha edeceğini söyledi.
İsrail'in son hamleleri, Suriyeli isyancı savaşçıların başkent Şam'ı ele geçirmesinin ve Beşar Esad rejimini devirmesinin ardından geldi.