DünyaÇin araya girdi! Cunta ve isyancılar buluştu

Çin araya girdi! Cunta ve isyancılar buluştu

12.12.2023 - 12:30 | Son Güncellenme:

Myanmar'da ülkenin kuzeyinde bazı noktaları ele geçiren üç silahlı isyancı grup, Çin'in ara buluculuğunda cunta yönetimiyle bir araya geldi. Pekin, "barış görüşmelerinden olumlu sonuçlar elde edildiğini" duyurdu.

Çin araya girdi Cunta ve isyancılar buluştu

Myanmar'da darbe yönetimi temsilcileri ve üç silahlı isyancı grup, Çin'in ara buluculuğunda bir araya geldi.  Cunta yönetimi sözcülerinden Zaw Min Tun, "Myanmar Ulusal Birlik ve Barışı Sağlama Koordinasyon Komitesi, Çin'in yardımıyla 'silahlı etnik gruplar' MNDAA, TNLA ve AA temsilcileriyle bir araya geldi," diye konuştu.  Sözcü, "Görüşmenin gelişimine bağlı olarak, bu ayın sonunda muhtemelen başka bir toplantı daha olacak." dedi. 

Haberin Devamı

"YARDIMA HAZIRIZ"

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, "Çin, Myanmar'ın kuzeyindeki çatışmanın taraflarının barış görüşmeleri yapmasından ve olumlu sonuçlar elde etmesinden memnuniyet duyuyor" açıklaması yaptı.  Ning, Pekin'in "bu amaçla destek ve yardım sağlamaya devam etmeye hazır olduğunu" belirtti.

Global New Light of Myanmar'a göre, geçtiğimiz hafta cuntanın dışişleri bakanı ve Yunnan eyaletindeki Çin Komünist Partisi komitesinin sekreter yardımcısı Kunming'de bir araya gelerek "sınır bölgelerinde barış ve istikrarı" görüştü. Myanmar'ın silah tedarikçisi Çin, güneydoğu Asya ülkesinde 2021'de cuntanın iktidarı ele geçirmesini bir darbe olarak tanımlamayı reddetti. 

"EN CİDDİ TEHDİT"

Cunta yönetimi, ülkenin farklı noktalarında çeşitli cephelerde silahlı muhaliflerle mücadele ediyor. Myanmar'da bir düzineden fazla silahlı etnik azınlık grubu bulunuyor. Onlardan bazıları Çin sınırındaki bölgelerde toprak ele geçirerek 1948'de İngiltere'den bağımsızlığın kazanılmasından bu yana orduyla savaşıyor. Son olarak demokrasi yanlısı 'paralel hükümete' bağlı gruplar, ekim ayı sonlarında koordineli bir saldırı başlattı. 

Haberin Devamı

Muhalifler, kuzeyde ve batı eyaletlerinde Çin sınırına yakın birçok askeri karakol, kasaba ve ticaret merkezlerinin kontrolünü ele geçirdi.  Analistler, silahlı ittifakın saldırılarının, cunta rejimine yönelik en büyük tehdit olduğunu söylüyor.