07.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:
Son teknoloji ürünü aletler ve bir drone ile donatılan yaklaşık 20 kişilik bir araştırma ekibi, nokta nokta ölçümler yapmak üzere eylül ayı ortasında Fransa-İtalya sınırının Fransa tarafında yer alan Mont Blanc Dağı’nın zirvesine tırmandı. Fransız araştırmacılar, Batı Avrupa’nın en yüksek zirvesinin Eylül 2023’te 4805 metre 59 cm olarak ölçüldüğünü açıkladı.
Yeni ölçüme göre zirvenin yüksekliği 2021’deki bir önceki ölçümden 2.22 metre daha düşük çıktı. Kar yağışı ve rüzgâr, dağın yüksekliğinde etkili olsa da uzmanlar 2007’den bu yana zirvedeki buzulların eridiğine işaret ediyor. Bazı uzmanlar bu durumu iklim değişikliğine bağlıyor. 4750 metrede bulunan meteoroloji istasyonunda 18 Haziran 2022’de sıcaklığın 10 dereceyi aşmasıyla rekor kırılmıştı. Dağın zirvesinin 2007’deki yüksekliği ise 4810 metre 90 santimetreydi.
KURAK YAZ ETKİSİ
Zirvenin yüksekliği okul kitapları ve sözlüklerde 4807 metre olarak yer alsa da aslında düzenli olarak değişiyor. Mont Blanc’ın parçası olduğu Alpler’de küresel ısınma nedeniyle buz parçalarının hızla eridiğine dikkat çekiliyor. Hesaplamalara göre en geç 2100 yılında Alpler’in zirvesindeki buzul tabakaları tamamen yok olacak. Araştırma ekibinin lideri Jean des Garets, bu yıl ölçülen farkın yaz aylarında daha az yağış olmasından kaynaklanabileceğini ve bunun geçmişte de gözlemlenen bir durum olduğunu belirtti.
Geçen eylülde 20 kişilik ekip, sekiz gruba ayrıldı ve birkaç gün boyunca Mont Blanc’ın nokta nokta ölçümlerini gerçekleştirdi.
İKLİM DEĞİŞTİ, 43 MİLYON ÇOCUK GÖÇ ETTİ
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2016-2021 yılları arasında 44 ülkeden yaklaşık 43.1 milyon çocuğun iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olayları nedeniyle yaşadığı yeri terk ettiğini bildirdi. “Değişen İklimde Yerinden Edilen Çocuklar” raporuna göre, söz konusu 5 yılda çocuklar seller, kasırgalar, kuraklık ile orman yangınları nedeniyle göç etmek zorunda kaldı. Çin ve Filipinler’in yaşadığı afetler sebebiyle en yüksek yerinden edilme sayısına sahip ülkeler oldu. Çocuk nüfusunun büyüklüğüne oranla Dominika ve Vanuatu gibi küçük ada devletlerinde yaşayan çocukların fırtınalardan, Somali ve Güney Sudan’daki çocukların ise sellerden etkilendiği ifade edildi.
Rapora göre, bu sayı sadece buzdağının görünen kısmı. UNICEF, önümüzdeki 30 yıl içinde seller ve su taşkınlarından dolayı 96 milyon, kasırgalar sebebiyle 10.3 milyon, fırtına dalgaları nedeniyle de 7.2 milyon çocuğun daha göç etmek zorunda kalabileceğini tahmin ediyor.