Dünya‘Avrupa’da 700 bin kişi ölebilir’

‘Avrupa’da 700 bin kişi ölebilir’

25.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa’da mart ayına kadar Kovid-19 nedeniyle 700 bin kişinin daha ölebileceğini belirterek, kıtada toplam ölü sayısının 2.2 milyonu aşacağı tahmininde bulundu

‘Avrupa’da 700 bin kişi ölebilir’

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs vaka sayılarının artmaya devam ettiği Avrupa ülkelerindeki durumu inceleyen güncel raporu salı günü yayımladı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle Avrupa’yı bekleyen tehlikelere dikkat çeken örgüt, Mart 2022’ye kadar Avrupa’da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının yüz binleri bulabileceği  tahmininde bulundu. Örgütün tahminlerine göre, halihazırda 1.5 milyon dolayında olan ölü sayısı gelecek bahara kadar 2 milyon 200 bine yükselecek. Mart ayına kadar Avrupa ve Asya’nın bazı kesimlerinde 700 bin kişinin daha Kovid’den ölebileceğini öngören DSÖ, Kovid’in Avrupa bölgesinde başlıca ölüm nedeni olduğunu belirtti. Raporda, bölgedeki 53 ülkenin 49’unda yoğun bakım ünitelerinin “yüksek” veya “aşırı” yük ile karşı karşıya kalacağı kaydedildi. Örgüt, Avrupa’da koronavirüsün hızla yayılmasına sebep olarak, bulaşıcılığı yüksek Delta varyantının ortaya çıkmasını, aşılanma oranının yetersiz seviyede kalmasını ve korona önlemlerinin gevşeten hükümetlerin “yanlış bir sinyal vermesini” gösterdi.

Haberin Devamı

Aşı, maske, mesafe…

“Kovid-19 nedeniyle Avrupa’da ve Orta Asya’da ortaya çıkan durum çok ciddi” diyen Dünya sağlık Örgütü’nün Avrupa Direktörü Hans Kluge, daha önce yaptığı çağrıları yineledi ve aşı, maske ve mesafe önlemlerine ek olarak yeni önlemlerin hayata geçirilmesini talep etti. Kluge “Hepimizin gereksiz trajediyi, yaşam kaybını önlemek ve bu kış mevsimine toplumda ve işletmelerdeki sorunları kısıtlamak için fırsatımız ve sorumluluğumuz var” dedi. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa ülkeleri dışında, İsrail, Tacikistan ve Özbekistan gibi ülkeleri de Avrupa bölgesinde kabul ediyor.

Almanya’da kurallar aşısızlar için sertleşti

Almanya’da korona önlemleri sertleştirildi. Aşısızlar pek çok alandan dışlanırken aşılı ve iyileşmişlerin de yoğun kalabalığın olduğu mekânlarda negatif test sonucu ibraz etmesi gerekecek. Dördüncü korona dalgasıyla mücadele çerçevesinde alınan yeni önlemler dünden itibaren yürürlüğe girdi. Önlemler bölgelerin vaka sayısına göre değişiklik gösterirken birçok eyalette “2G” olarak adlandırılan kural yaygınlaştırıldı. Geçen hafta Federal Meclis’te kabul edilen Enfeksiyondan Koruma Yasası doğrultusunda birçok mekâna girişte 2G kuralı uyarınca ya tam aşılı olduğuna dair sertifika ya da hastalıktan iyileştiğine dair belge gösterilmesi gerekiyor. Birçok eyalette spor müsabakaları ya da kültürel etkinliklerin düzenlendiği mekânların yanı sıra restoran, kafe ya da bar girişlerinde 2G kuralı uygulanacak.

Haberin Devamı

İş yerlerinde ve toplu taşıma kullanımında

ise aşılılar ve iyileşmişlerin yanı sıra negatif test sonucu ibraz etmesi gereken aşısızları da içeren 3G kuralı uygulanacak. Baden-Württemberg ve Kuzey Ren-Vestalya eyaletlerinde ayrıca 2G Plus kuralı da yürürlüğe girecek. Bu kurala göre ise diskotek, gece kulübü ya da karnaval kutlamalarının yapıldığı mekânlara girişte aşılı olanlar ve hastalığı geçirenlerden de negatif test sonucu talep edilecek. 

Baden-Württemberg’de vaka artışının yoğun olduğu bölgelerde ise aşısızlar geceleri sadece acil durumlarda dışarı çıkabilecek ayrıca gıda ihtiyacını karşılamak dışında birçok mekâna da alınmayacak. Bavyera Eyaleti’nde de birçok kültür ya da eğlence tesislerine girişte 2G Plus kuralının uygulanması planlanıyor. Gece kulüpleri, barlar ve restoranların sadece saat 22.00’ye kadar açık olacağı bu eyalette, geleneksel olarak kurulan Noel pazarlarının artan vaka nedeniyle iptal edildi.

Haberin Devamı

Fransa’da rekor üstüne rekor

Fransa’da koronavirüs salgınında son 24 saatte tespit edilen 30 bin 454 yeni vakayla ağustostan bu zamana kadarki en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı. Fransa Halk Sağlığı Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 84 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkede virüse bağlı can kaybı sayısı 118 bin 653’e çıktı. Günlük Kovid-19 vaka sayısının 30 bin 454 ile ağustostan bu yanaki en yüksek seviyeye ulaştığı ülkede toplam vaka sayısı 7 milyon 450 bin 691’e yükseldi. Son 7 günde günlük ortalama vaka sayısı 20 bin 4 olarak kayıtlara geçti. Testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 4,9’a ulaştı. Hastanelerde 1455’i yoğun bakımda olmak üzere 8 bin 338 kişinin tedavisine devam edilirken son 7 günde hastanelerde tedavi altına alınanların sayısı yaklaşık yüzde 50 arttı.

Haberin Devamı

Hastanelerde yer kalmadı

Hollanda Sağlık Hizmetleri Kurumu, ülkedeki hastanelerin yatak kapasitesinin dolması sebebiyle Kovid-19 hastalarına gerekli tedaviyi veremeyecek durumda olduğunu açıkladı. Hollanda’da yatak kapasiteleri dolmaya başladı, birçok hastanede önemli ameliyatlar ertelendi. Ülkedeki 73 hastanenin 14’ünün yatak kapasitesi doldu. 49’unda da salgın sebebiyle planlanan ameliyatlar ve tedaviler yapılamadı. Hollanda Sağlık Hizmetleri Kurumu, ülkedeki 12 hastanenin yoğun bakımlarının dolduğunu açıkladı. Uzun süren tedavilerin kısaltılması gerektiği uyarısında bulunuldu. İki hastanın yatak kapasitesinin dolmak üzere olması ve başka hastalara yer açmak amacıyla Almanya’daki hastanelere sevk edildi.Hollanda’da ekim ayından bu yana yükselişe geçen vaka sayıları, son bir haftada günlük ortalama 20 binin üzerinde seyrediyor. Ülkede son 24 saatte 23 bin 39 kişiye Kovid tanısı konuldu. Bugünden itibaren 1.5 metrelik sosyal mesafe kuralı tüm ülkede zorunlu hale getirildiği ülkede, bu kurala uymayanlara, 95 euro para cezası uygulanacak.Geçici hükümet, 2 Kasım’da Kovid vaka sayılarının artmaya başlamasının ardından bazı yerlerde maske kuralının geri getirildirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Ülkede 12 Kasım itibarıyla kısmi kapanmaya gidildiği açıklanmıştı.